Kemerburgaz ve Göktürk'te jandarma ekipleri kadın destek uygulamasını tanıttı

İstanbul Jandarma Komutanlığı ekipleri, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanarak, kadınların hizmetine acil durumlarda kullanmasını amaçlayan Kadın Acil Destek İhbar Hattı (KADES) mobil uygulamasının tanıtımını yapmak için Kemerburgaz meydanında stant kurdu.

Kadınları bilgilendiren jandarma görevlileri, olası bir şiddet ve taciz gibi kötü eylemlerle karşılaşmaları durumunda kendilerine bir tuş kadar yakın olduklarını ifade etti. Kadınlara broşür dağıtan ekipler, bazılarının telefonuna KADES’i indirerek nasıl kullanacaklarını uygulamalı olarak gösterdi. 25 Kasım Gününün "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü" olması münasebetiyle kadın haklarının korunması, toplumsal farkındalığın arttırılmasını amaçlanan etkinliğe, kadınlar yoğun ilgi gösterdi.

Göktürk mahallesinde Stant başına geçen Göktürk Mahallesi Muhtarı Seval Kızılateş Jandarma Ekipleri ile birlikte KADES uygulamasını anlattı.



Göktürk Mahallesi Muhtarı Seval Kızılateş '' Bugün Göktürk te Jandarma ekiplerimiz ile birlikte vatandaşlarımıza ; uygulamaya yönelik hem bilgilendirme hem de telefonlarımıza nasıl yükleneceği ve kullanılacağı konusunda bilgilendirmesini yaptık.'' dedi.

Kemerburgaz'da yaşayan Gülsüm Uçar, "Güzel bir uygulama, hepimizde karşıyız şiddete, olmasını istemiyoruz. Öyle bir şey yaşamıyorum ama yaşarsam kullanırım uygulamayı" dedi. Telefonuna uygulamayı indiren Şengül Yener ise "Kadınlar için çok güzel bir şey, televizyonda duyuyorum bu uygulamayı. Şiddet gören kadınlara da çok üzülüyorum kadın olduğum için. Ben ailemden, eşimden, annemden, babamdan böyle bir şiddet görmedim. Görmek tercihim değildir" şeklinde konuştu.

Kemerburgaz Meydanında Jandarma Ekipleri vatandaşlar bir hatıra fotoğrafı çekildiler.


KADES UYGULAMASI NEDİR?
İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığınca hayata geçirilen KADES uygulaması kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda tek tuşla kolluk kuvvetlerine ulaşabilme imkanı sağlıyor. Akıllı telefon kullanıcısı bir kadının, Google Play Store ve Apple Store uygulamasından indireceği "Kadın Destek Uygulamasını (KADES)", T.C. Kimlik Numarasını girerek ve sonrasından EGM serverlarından gelen aktivasyon kodu ile aktif hale getirebileceği uygulama ile aile içi ve kadına yönelik şiddet mağduru kadınların acil durumlarda cihaz konum bilgisini açarak bir tuşla 155 Polis İmdat Acil Çağrı Merkezine ulaşarak, yardım çağrısının yapıldığı olay yerine en yakın ekip veya devriyenin sevk edilerek olaya müdahalesi sağlanacaktır.