İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) iptal ettiği Haliç - Kemerburgaz Dekovil Hattı'na  Kağıthane Belediyesi el attı. Kağıthane Belediyesi, Haliç'ten Şehir Tiyatroları Kağıthane Sahnesi'ne uzanacak dekovil hattı yapacak. Güneş enerjisi ile çalışacak ve nostaljik nitelikli yeni dekovil hattı 3 kilometre olacak.

Habertürk'ten Mehmet Demirkaya'nın haberine göre, Kağıthane Belediyesi, "Merkez Mahallesi Eyüp Sultan Caddesi'nde nostaljik, güneş enerjili komple dekovil yapım işi" adı altında bir ihale açtı. Nostaljik nitelikli dekovil hattının yapım ihalesi 27 Kasım 2018'de yapılacak. 3 kilometrelik dekovil hattında 3 durak bulunacak ve tur süresini 30 dakikada tamamlayacak. Günde 20 sefer ve 6 bin yolcu taşıması hedeflenen sembolik dekovilde 2 vagon bulunacak.

Dekovil ihalesinin teknik şartnamesine göre yapılacak araç metal ray üzerinde hareket etmeye uygun metal tekerlekli olup, dış görüntüsü klasik tarzda orijinal görüntüsüne sadık kalınarak günümüz şartlarına uygun olacak. Dekovil aracının hızı düz yolda 20 kilometreyi geçmeyecek.

İBB iptal etmişti

İBB geçen yıl 25 kilometrelik "Haliç - Kemerburgaz Dekovil Hattı Yapımı" için ihale açmış ancak daha sonra bu ihaleyi iptal etmişti.

Geçmişte Silahtarağa Elektrik Santrali'yle şehrin kuzeyindeki linyit ocakları arasında faaliyet gösteren tarihi Haliç-Kemerburgaz Dekovil Hattı'nın tekrar hayata geçirileceği bildirildi.

Proje ile tarihi öneme sahip Haliç-Karadeniz Sahra Hattı'nın hizmete alınarak, toplu taşımaya ve turistik gezilere imkan sağlanması amaçlanıyor. Dekovil hattının 22 ayda hizmete alınacağı belirtildi.

Özgünlüğü dikkate alınarak, nostaljik araçlarla hizmet verilmesi planlanan tarihi dekovil hattı 25 kilometrelik bir mesafeyi kapsıyor.

Kağıthane ve Eyüp ilçelerinden geçen hat üzerinde; Santral İstanbul, Kağıthane, Sadabat, Cendere, TT Arena, Hamidiye, Kemerburgaz, Mithatpaşa, Ayvad Bendi ve Göktürk olmak üzere 10 istasyon bulunuyor. Hatta bir adet de depo bakım sahası yapılması planlanıyor.

Tarihi dekovil hattı, tarihi güzergahı korunarak Silahtarağa bölgesinde yer alan Santral İstanbul’dan başlayıp, Kağıthane Deresi ve Cendere yolunu izleyerek Göktürk üzerinden Ayvad Bendi mesire alanında son bulacak.

Güzergâh boyunca bisiklet yolu ve yaya yolu yapılması da planlanıyor.

Tarihi Haliç-Kemerburgaz Dekovil Hattı, yapımı devam eden Mahmutbey- Mecidiyeköy- Kabataş Metro Hattı ile Sadabat İstasyonunda, yapımı devam eden Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hattı ile Silahtarağa İstasyonunda ve yapımı planlanan İstinye- İTÜ- Kağıthane Metro Hattı ile TT Arena İstasyonu'nda entegre olacak.

İlk yapıldığı dönemde “Haliç - Karadeniz Sahra Hattı” olarak anılan dekovil hattı, 1914 yılında İstanbul'da faaliyet gösteren Silahtarağa Elektrik Santrali'yle şehrin kuzeyindeki linyit ocakları arasında kurulan demir yolu hattı olarak biliniyor.