Kahve Dünyası’nın ikinci kuşak yöneticilerinden Kaan Altınkılıç, şirketin vizyonunu yurtdışına odaklarken, yurtiçinde de daha küçük metrekareli yeni mağaza konsepti ‘Al Götür’ ile daha dinamik bir yapı oluşturuyor. Bilindiği gibi Kahve Dünyası’nın da içinde olduğu Altınmarka Şirketler Grubu’nda Baylan, Detay Çikolata, Detay Kahve, Balin Gıda ve Altın Yapı şirketleri bulunuyor. Altınmarka’nın kurucusu Birol Altınkılıç, Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı sürdürüyor. Birol Altınkılıç’ın kızı Dilara Altınkılıç, Detay Çikolata ve Detay Kahve’nin genel müdürlüğünü yaparken, oğlu Kaan Altınkılıç ise Kahve Dünyası’ndan sorumlu.

Altınmarka grubu dünyanın altıncı büyük kakao üretici ve ikinci büyük endüstriyel çikolata üretici. Grup, aralarında Nestle, Kraft, Ferreo’nun da olduğu birçok büyük üreticinin önemli tedarikçisi. 2016 yılında net satışlarını yüzde 20’nin üzerinde artıran Altınmarka Gıda Sanayi, 1 milyar 575 milyon TL’lik net satış rakamıyla bu yılki Fortune 500 listesine 124’üncü sıradan girdi. Grubun ekim ayında Bulgaristan’da bir kakao fabrikası da devreye girdi. Böylece, ihracat pazarlarına yakınlık anlamında Altınmarka için avantajlı bir yatırım faaliyete geçmiş oldu.

Grubun amiral gemisi sayılan ve nihai tüketicinin yüzü olan şirketi Kahve Dünyası, ilk mağazasını 2004 yılında Eminönü’nde açtı. Zaman içinde hızlı bir büyüme ivmesi kazanan şirket, ilk yurtdışı mağazasını ise 2011 yılında Londra’da açtı. İki yıl önce ise Romanya’da iki şube açtı. Türkiye’de ise 33 şehirde 150 mağazası bulunan Kahve Dünyası, Türk kahvesinden espresso bazlı gurme kahve çeşitlerine, aromalı filtre kahvelerden soğuk kahvelere, paketli kahve ürünlerinden yöresel kahvelere uzanan 86’dan fazla kahve çeşidi sunuyor. Yılsonunda 160 mağazaya ulaşmayı planlayan Kahve Dünyası, geçen yıl 270 milyon TL olan cirosunu da 400 milyon TL’ye çıkarmayı bekliyor.  1,800’e yakın çalışanı bulunan şirket, tüm şubelerinde günde toplam 100 bin kişiyi ağırlıyor.
Grubun ikinci nesil yöneticilerinden Kaan Altınkılıç, yurtdışında eğitimini tamamladıktan sonra İsviçre’de bir çikolata firmasında çalışıyor. Yaklaşık 1,5 yıldır Kahve Dünyası’nın yönetiminde bulunan Kaan Altınkılıç, bir yandan şirketi dönüştürürken diğer yandan da vizyonu yurtdışına odaklamış durumda.

Hem Londra hem de Romanya’daki operasyonlarını büyütmeyi hedefleyen şirket, Suudi Arabistan ve Kuveyt’te de franchising yöntemiyle yayılıyor. Şu anda bu iki ülkede 15 şubesi bulunuyor. Sayının daha da artırılması planlanıyor. Şimdi ki hedef ise ABD ve Çin pazarı. Çin pazarına büyük bir grupla girmek istediklerini ve şu anda görüşmeleri sürdürdüklerini belirten Kaan Altınkılıç, ilk etapta 50 şube açmayı planladıklarını söylüyor. Yaptıkları araştırmalarda, Çin’de Türk kahvesi ve lokumlu sunumların diğer kahve zincirlerinden farklılık yaratarak ilgi çekeceğini gördüklerini belirtiyor. ABD’de ise New York, Los Angeles ve Şikago’daki mağazaları kendilerinin açacağını kaydeden Altınkılıç, daha sonra ise bir grupla ülke geneline yayılmayı istediklerini belirtiyor. Kaan Altınkılıç, hedeflerinin Türkiye’deki güçlerini kaybetmeden yurtdışındaki penetrasyonunu artırarak, 5 veya 8 yıl içinde Kahve Dünyası’nı dünyanın en büyük beş kahve zinciri arasında yer alması sağlamak olduğunu dile getiriyor.

Yurtdışında büyümeye odaklanan ve gelirin yüzde 50’den fazlasının yurtdışından gelmesini planladıklarını kaydeden Kaan Altınkılıç diğer yandan, yurtiçinde de farklı konseptler geliştiriyor. Örneğin, İstanbul Kemerburgaz’da fabrika konseptinde bir mağaza açtı. Buraya gelen müşteriler içerideki tüm üretim süreçlerini görebiliyor. Yine İstanbul Veliefendi’de ise müze konseptinde bir mağaza bulunuyor. 100 yıllık makinelerle yapılan kahve ve çikolata üretimini müşteriler de izleyebiliyor. Bu mağazaya sık sık gelen müşterilerden Ebru Ekmekçi, bu mağazadaki dekorasyonu sıcak bulduğunu ve ürünlerin lezzetini beğendiğini söylüyor. Üretim aşamalarını görmenin ise ayrı bir keyif verdiğini belirtiyor.

Kaan Altınkılıç, Veliefendi ve Kemerburgaz’daki mağazalarda Altınmarka’nın üretici kimliğini Kahve Dünyası’na yansımasını müşterilere de göstermeyi amaçladıklarını söylüyor. Altınkılıç, “Amacımız, müşterilerimiz kahvesini içerken üretimimize de güven duymaları. Biz bu ürünleri üretirken bir fedakârlık da yapıyoruz. Örneğin, Kahve Dünyası hiçbir zaman margarin kullanmaz. Ürünlerimizde tereyağı kullanılır. Hammaddelerimiz eve aldığımız ürünlerden oluşur. Dondurmalarımızda hiçbir katkı maddesi yoktur. Türkiye’nin en kısa süreli son kullanma tarihli dondurmalarını üretiyoruz. Bizim için operasyonel anlamda zor tabi ama biz ürünlerimizin taze ve lezzetli olmasını istiyoruz. Müşterilerimiz de bunu görmeli” diyor.

Kahve Dünyası’nda 600’e yakın ürün çeşidi bulunuyor. Bu nedenle mağazalar genellikle 200 metrekarenin üzerinde açılıyordu. Ancak Kaan Altınkılıç, 35 metrekarelik yeni mağaza konsepti “Kahve Dünyası Al Götür’ün ilkini İstanbul Akaretler’de açtıklarını belirtiyor. Şu anda sayı beşe ulaşmış. Zamanla metro istasyonlarındaki şubeler de “Kahve Dünyası Al Götür” konseptine dönüştürülecek. Kaan Altınkılıç, her yıl minimum 20 mağazayı bu konseptle açacaklarını söylüyor. Daha dinamik olan bu mağazaların bir özelliği de sadece metrekarelerinin küçük olması değil, ürünlerin de diğer mağazalara göre farklılıklar göstermesi. Örneğin, detox ya da spor yapanlara yönelik juice ve badem sütü, hindistancevizi sütü gibi ürünler de bulunuyor. Diğer Kahve Dünyası mağazalarından farklı olarak tüketim alışkanlıkları farklı gruplara yönelik yiyecekler de olacak.
Kaan Altınkılıç, hizmete sunacakları mobil uygulamaları ile müşterilerinin evden ya da işten çıkarken siparişini verebileceğini, mağazanın önünden geçerken alabileceğini söylüyor. Tabi bu müşteri sadakatini de artıracak bir uygulama olacak. Diğer yandan şirket, çalışanlara yönelik eğitimlere de ağırlık vermiş. Kahve Dünyası Akademisi kuruyor. Veliefendi fabrikasının içinde yer alacak Akademi’deki eğitimlerle hem müşteri memnuniyetinin artması hem de sektörün eleman ihtiyacı karşılanmış olacak. Ayrıca, sanal ortamda da eğitimler yapılarak, çalışanlara terfi imkânı da verilecek.

Kahve Dünyası’nın cirosunu her yıl yüzde 35 oranında artırdığını, bunun yüzde 20’sinin ise yeni mağazalardan geldiğini hatırlatan Kaan Altınkılıç, teknoloji yatırımlarına ağırlık verdiklerini kaydediyor. Bu yatırım ile hangi mağazada hangi ürünlerin satıldığını anında takip edebildiklerini belirten Altınkılıç, bunun kendilerine yeni kampanyalar başlatmak anlamında faydalar sağlayacağına dikkat çekiyor. Diğer yandan, her yıl yüzde 100 büyüyen internet mağazasını da yenileyen şirket, e-ticaret şirketleriyle de anlaşmalar yapmış durumda.
Kahve Dünyası, Altınmarka Grubu’nun toplam cirosu içinde yüzde 10-15 oranında bir paya sahip. Kaan Altınkılıç ile atağa geçen ve yeni konseptlerle müşterilerin karşısına çıkan Kahve Dünyası’nın önümüzdeki dönemde büyüme hızını artırmasıyla cirodaki payını da yukarılara çekecek gibi görünüyor.