Sokak hayvanlarının barınma, beslenme, bakım ve tedavi ihtiyaçlarının karşılanması için birçok önemli çalışmayı hayata geçiren Eyüpsultan Belediyesi, sokaktaki dostlarımızın sağlıklı yaşam haklarının sağlanması için önemli bir projeye daha imza atıyor: SOKAK HAYVANLARI DOĞAL YAŞAM ALANI.

Eyüp Postası'nda yer alan habere göre, projeleri hazırlanan ve en kısa zamanda hayata geçirilecek olan Doğal Yaşam Alanı’nda, kapalı ve açık alanlar bulunacak.

Kapalı bölümünde karantina, hasta bakım, yem hazırlama (mutfak), bakıma muhtaç yavrulu anne bölümü, ameliyathane, muayenehane, ameliyat sonrası bakım ünitesi, eğitim ve konferans salonu, idari bölüm, depolar (yiyecek, ilaç, malzeme) otopark ve bahçe yer alacak.

Açık alanda ise yavruluktan yeni çıkanlar, ayrı tutulması gerekenler, engelli, yaşlı, mağdur, hayvan müşahede, yavrulu anne gibi farklı bölümler, etkinlik alanı, gezdirme ve eğitim alanı, öncelikli sahiplendirme alanı, kedi yaşam alanı, kulübe yapım atölyesi bulunacak.

MERKEZDE SAHİPLENDİRMEYE ÖNCELİK VERİLECEK

Sokak hayvanlarının merkeze getirildiği andan itibaren planlı bir şekilde kontrol ve müşahedelerinin yapılarak gerekli müdahalelerle hayata tutunmalarını sağlayacak olan Doğal Yaşam Alanı, sokaktaki canlarımıza sahip çıkmak gerçeğinden hareketle sahiplendirmeye öncelik verecek.

Hayvanların fiziki ve psikolojik durumları göz önüne alınarak özelliklerine uygun bölümleme tasnifi yapılıp rehabilite edileceği merkez, gönüllü vatandaşlar ile el ele yürütülen şeffaf bir sisteme sahip olacak.

Sahipsiz sokak hayvanları, kendilerine ayrılmış doğal yaşam alanlarında ihtiyaç duyacakları beslenme ve bakıma sahip olarak özgürce koşup oynayabilecek.

Alanlar, sokak hayvanlarının hareket ihtiyacını karşılayabileceği tarzda büyük ölçekli olarak yapılacak.

DOĞAL YAŞAM ALANI'NDA NELER OLACAK?

Merkez, acil müdahale ve müşahede birimlerinin yanı sıra sahipsiz sokak hayvanlarının bakım ve rehabilitelerinin kesintisiz bir şekilde yürütülmesine uygun yapı ve birimler bulunacak.

Sağlık kontrolleri sonrasında sokak hayvanlarının rehabilitesi için gereken tüm süreçlerin kademeli olarak hayata geçirildiği merkezde, sahipsiz sokak hayvanlarının sağlık ve engellilik durumu gibi ayırt edici özelliklerine göre bölüm ayrımı ve yerleştirmeler yapılacak.

Bölümler hayvanların ihtiyaçları göz önüne alınarak düzenlenirken, doğal yaşam alanı formuna uygun şekilde koşup oynayabilecekleri sağlıklı, doğal ve geniş alanlar yer alacak.

ETKİNLİKLERLE HAYVAN SEVGİSİ ARTTIRILACAK

Sokak hayvanlarına yönelik eğitim ve oyun uygulamalarının yanı sıra bakımlarını üstlenen kişiler ve ziyaretçiler ile ortak hareket edilerek sevgi ve sosyalleşme ihtiyaçları azami düzeyde karşılanacak.

Merkezde çocuklar, gençler ve yetişkinler düzeyinde hayvan sevgisinin artırılması ve evcil hayvanlar ile sokak hayvanlarına yönelik olması gereken tutum ve davranışlar teorik ve uygulamalı eğitim programlarıyla aktarılacak.

Gerekli bilgi ve bilinç düzeyinin artırılmasını sağlamaya yönelik merkezdeki hayvanların dahil edildiği etkinlikler düzenlenecek.