Kemerburgaz'da Bir Yemek Ustası- Hacı Mehmet Akkaya

Aslında Mehmet Amca'nın yemeklerinin Kemerburgaz'da ne kadar sevildiğini daha içeri girer girmez anlıyorsunuz. 83 yaşındaki Mehmet Amca'nın lokantasına adım attığınızda öğlen saatini çoktan geçmiş olmasına rağmen kendisiyle sohbet etmek için oturacak yer bulamıyorsunuz.

Sadece fasulye ve pilavı ile değil, döneri, çeşit çeşit lezzetli ev yemekleri ile de adından söz ettiren Mehmet Akkaya, daha 10 yaşındayken mutfağa girmiş.

"Bu işi, yemek yapmayı çok sevdim" diyen Akkaya, "Baba mesleği de olmamasına rağmen bu işe bir başladım bir daha da bırakamadım. Konyalı'da, Orduevinde ve daha birçok yerde çalıştım ama benim asıl ustam bir Rum olan Pandelli Usta'ydı. Benim kendime ait bir not defterim vardı, onu hiç yanımdan ayırmazdım ve yaptığım tüm yemeklerin tariflerini buraya not ederdim" diyor.

ETLER BALIKESİR'DEN, FASULYE ERZİNCAN'DAN...

Sahibi olduğu Kardeşler Lokantası'nı 1974 yılında açan Mehmet Amca'nın sadece Kemerburgaz'dan değil Ümraniye'den hatta İkitelli'den dahi buraya sırf öğle yemeği yemek için gelen özel müşterileri var.

Yemeklerinin bu kadar çok sevilmesini biz onun ustalığına bağlasak da o tevazuyu elinden bırakmıyor ve ekliyor "Tüm yemeklerimizde en iyi malzemeyi kullanmaya özen gösteriyoruz. Önce ısmarlıyoruz, deniyoruz ondan sonra sipariş veriyoruz. Döner için etlerimizi Balıkesir'den, fasulyemizi ise Erzincan'dan getiriyoruz."

GECE ÜÇTE DÜKKÂNI AÇIYOR

Yıllardır mutfaktan çıkmayan, ilerlemiş yaşına rağmen Cumartesi Pazar demeden lokantasını açık tutan Hacı Mehmet Akkaya, ertesi günün hazırlığını yapmak için gece üçte dükkânı açıyor.

“Çalışmayı seviyorum, müşteri de bizi seviyor, bırakmamızı istemiyor” diyen Mehmet Amca "zaten döner dahil tüm yemeklerimiz erkenden bitiyor, daha sonra ızgaraya dönüyoruz. Akşam da saat sekizde kapatıyoruz. Yıllardır bu şekilde çalışıyorum. Bir tek dini bayramlarda ve Ramazan ayında bir ay boyunca kapatıyoruz" şeklinde konuşuyor.

Oğulları Naci ve Fahri Akkaya'yı da yetiştiren, onlara da yemek yapmayı öğreten Mehmet Akkaya, lokantayı da iki oğluyla birlikte işletiyor.

"Her iki oğluma da bu işi öğrettim umarım bu işi devam ettirirler diyen Mehmet Amca sözlerine şöyle devam ediyor:

"Bu işin en zor tarafı çalışacak adam bulamıyorsunuz. Komi, garson alınacaktır diye ilan veriyoruz ama çok fazla kişi ilgi göstermiyor. Gelenlerde cumartesi ve pazar tatil olsun, dokuzda geleyim üçte çıkayım istiyor. Biz yıllarca herhalde boşuna çalışmışız"