Kanal tedavisi dişin içerisindeki pulp adı verilen doku bölgesinin enfeksiyon, tahriş veya hasar durumlarında uygulanan bir tedavi yöntemidir. Pulp, dişin içinde bulunan damarlar, sinirler ve bağ dokusu içeren canlı bir doku tabakasıdır. Kanal tedavisi dişi korumayı amaçlar ve dişin pulpu enfekte olduğunda veya hasar gördüğünde uygulanır.
Kanal tedavisi aşağıdaki durumlarda uygulanabilmektedir;
Ağrılı Diş İltihabı: Dişin içindeki pulp dokusu iltihaplanır ya da enfekte olursa, bu durum şiddetli diş ağrısına yol açabilir. Kanal tedavisi bu ağrının nedenini gidermeyi ve ağrıyı ortadan kaldırmayı amaçlar.
Derin Çürük: Dişte derin bir çürüğün olduğu ve enfeksiyonun diş pulpuna ulaştığı durumlarda kanal tedavisi gerekebilir.
Diş Travması: Diş kökü veya pulp dokusu travma sonucu zarar gördüyse ( düşme veya darbe), kanal tedavisi gerekebilir.
Dişin İçindeki İnflamasyon: Bazı durumlarda diş pulpunda inflamasyon görülebilir, ancak iltihap belirgin bir ağrıya yol açmaz. Bu durumda da kanal tedavisi yapılabilir.
Tekrarlayan Diş İltihapları: Daha önce kanal tedavisi geçirmiş bir dişte tekrarlayan iltihaplar gelişirse, dişin yeniden tedavi edilmesi gerekebilir.
Dişteki Kist veya Apse: Pulp enfeksiyonu sonucu diş kökünde kist veya apse gelişirse, bu durumda da kanal tedavisi gerekebilir.
Kanal tedavisi, dişin içindeki enfeksiyonu temizlemek ve temizlenen bölgeyi özel bir dolgu maddesi ile doldurarak dişi korumak amacıyla yapılır. Kanal tedavisi, dişin çekilmesi yerine dişin korunmasını sağlar.
Kanal tedavisi ve diğer diş ve diş eti tedavileri hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için https://www.klinik27.com/tr/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.