Yaşlı cildin en yaygın belirtilerinden biri kırışıklıkların sayısındaki ve derinliğindeki artıştır. Diğer bulgular düzensiz pigmentasyon, cilt incelmesi ve gevşekliklerdir. Yaşlı ciltlerde görülen değişikliklerin çoğu, ancak hepsi değil, ultraviyole ışığa maruz kalmaktan kaynaklanır.

Kırışıklıklar iki fonksiyonel kategoriye ayrılır. Bunlar ultraviyole ışığından kaynaklanan ince yüzey çizgileri ve yüz ifadelerindeki kas kasılmaları nedeniyle oluşan derin oluklardır. Kırışıklık tedavileri genel olarak ince çizgiler için çok daha etkilidir. Daha derin kırışıklıklar daha komplike teknikler gerektiren kırışıklık tedavisi Mersin ilinde hizmet veren polikliniğimizde özenle yapılmaktadır. Daha fazla bilgi ve randevu için sitemize göz atabilirsiniz www.karakucakklinik.com

Her ne kadar kırışıklıklar bilgeliği veya en azından bir olgunluk seviyesini gösterebilse de her zaman iyi karşılanmazlar. Birçoğumuzun asıl endişesi, belirli kırışıklık tiplerinin yaşlanma süreci ile ilişkili olmasıdır.

Kırışıklığa Neler Sebep Olur?

  • Sigara içmek
  • Doğal cilt pigmentasyon derecesi
  • Güneş ve ultraviyole maruziyeti
  • Kalıtım, bazıları daha fazla kırışır
  • Bir insanın vücudunda subkutan yağ kaybı, daha fazla subkutan yağ olan kişilerde daha az kırışıklık vardır.
  • Bu faktörlerin bazıları bizim kontrolümüz dışında gerçekleşir. Alabileceğimiz temel koruyucu önlemler, güneş ışığına maruz kalmayı en aza indirmek ve sigara içmemek. Bu önlemler en iyi ihtimalle kırışıklıkları geciktirebilir.

Kırışıklık Tedavileri

Kırışıklıkların görünümünü en aza indirmenin ve hatta onları gidermenin birkaç yolu vardır.

Retinoidler (tretinoin, Altreno, Retin-A, Renova)

Tıbbi tedaviler arasında, düzensiz pigmentasyon, pürüzlülük ve kırışıklık gibi yaşlanma belirtilerini iyileştirmenin en kanıtlanmış ve etkili yolu budur. İlk başta bu ilaçlar kızarıklığa ve soyulmaya neden olabilir. Bu nahoş olabilse de, soyma durduğunda gelişme gerçekleşir.

Alfa-hidroksi asitler

Bunlar "meyve asitleri" olarak adlandırılır ve glikolik ve laktik asit içerir. Bu meyve asitlerini içeren ürünler oldukça güvenlidir ve hafif ve geçici tahrişten daha fazlasına neden olmaz. Bununla birlikte, ürettikleri gelişme görece incedir.

Antioksidanlar

Bunlar arasında A, C ve E vitaminleri ve ayrıca beta-karoten bulunur. Antioksidanları olan ürünler, biraz güneşten korunma sağlayabilir fakat yine de güneşten koruyucu kullanmanız gerekir ve kırışıklıkları hafifçe iyileştirebilir.

Nemlendiriciler

Bunlar geçici olarak kırışıklıkları daha az belirgin gösterir. Reklamlar genellikle "ince çizgilerin görünümünü azalttığını" söyler. Fakat bu çizgileri kalıcı olarak ortadan kaldırmazlar.

Peeling

 Peelingler, fenol, salisilik asit, TCA ve trikloroasetik asit gibi bileşenler kullanır ve cildin biraz derinliklerine nüfuz eder. Peeling ince çizgileri düzeltmek için daha etkilidir. Bununla birlikte, genel olarak, peeling ne kadar derin olursa, cilt renginde yara izi ve değişiklikler gibi yan etkilerin olasılığı o kadar artar. Bu tür derin peelingler bir derece rahatsız edici olabilir.

Dermabrazyon

Bu prosedür cildi "zımparalar". Dermabrazyon, bunu yapan profesyonelin beceri ve deneyimlerine büyük ölçüde bağlı olarak, büyük bir fark yaratabilir. Cilt rengindeki yara izleri ve kalıcı değişiklikler dahil olmak üzere yan etkiler de mümkündür.

Lazer yenileme

Doktorlar cildin cildi dolduran kollajen üretimini teşvik etmek için lazer kullanabilirler. Farklı tiplerde lazerler vardır ve doktorunuza kaç seansa ihtiyacınız olacağını, cildinizin iyileşmesi için ne kadar "inme süresi" ve herhangi bir risk almanız gerektiğini sormalısınız.

Plastik cerrahi

Yüz kaldırma, kaş kaldırma ve diğer kozmetik ameliyatları insanlara yardım eder. Bazıları için ise küçük prosedürler yeterli olur. Ne yapmak istediğinize karar vermeden önce doktorunuzla konuşun.

Enjeksiyonlar

Botoks da dahil olmak üzere bazı enjeksiyonlar alında “kaş çatma çizgileri” üreten kasları gevşetir, göz çevresindeki ince çizgiler ve diğer kırışıklıkları yok eder. İyileşme birkaç ay sürer ve gelişmeyi sürdürmek için tekrarlanmalıdır.