Hamilelik sırasında bazı pozisyonlarda rahatsız olmanızın bir çok nedeni var. İhtiyaç duyduğunuz uyku ve dinlenmeye yardımcı olacak bazı güvenli uyku pozisyonları var.

Hamileyken vücudunuz çeşitli değişiklikler geçirir. Bu değişiklikler uyku pozisyonunuzu değiştirmenize yol açar.

Rahatsızlığınızın nedenleri arasında; karın boyutunun artması, sırt ağrısı, mide ekşimesi, nefes darlığı, aşırı uykusuzluk olabilir.

Hamilelikte en iyi uyku pozisyonları

Hamilelik sırasındaki en iyi uyku pozisyonu sol tarafınızın üzerine yatmaktır. Sol tarafın üzerine yatmak plasentaya ve bebeğinize ulaşan kan ve besin miktarını artıracaktır.

- Bacaklarınızı ve dizlerinizi bükülmüş halde tutun ve bacaklarınızın arasına bir yastık koyun.

- Sırt ağrılarıyla ilgili sorun yaşarsanız, sol tarafınızın üstüne yatmayı deneyin ve karnınızın altına bir yastık yerleştirin.

- Gece boyunca mide ekşimesi yaşıyorsanız, üst bedeninizi yastıklarla desteklemeyi deneyebilirsiniz.

- Hamileliğin sonlarında nefes darlığı yaşayabilirsiniz. Sol tarafa yatmayı ya da yastıklarla destekleneceğiniz bir pozisyonu deneyin.

Özellikle sırtüstü veya yüzüstü uyumaya alışıksanız, bu öneriler sizi tamamen rahatlatmayabilir fakat bunları deneyin. Bir süre sonra işe yaradığını görebilirsiniz. Bütün gece bir pozisyonda kalamayacağınızı ve döner pozisyonların iyi olduğunu unutmayın.

Hangi pozisyonlardan kaçınılmalı

Sırtüstü yatma: Sırt ağrıları, solunum, sindirim sistemi, hemoroitler, düşük tansiyon ile ilgili sorunlara neden olabilir. Kalbinize ve bebeğinize dolaşımda azalmaya neden olabilir. Bu, karnınızın bağırsaklarınıza ve ana kan damarlarına (aort ve vena kava) dayanması sonucu ortaya çıkar.

Yüzüstü yatma: Yüzüstü yatmaya alışıksanız, hamilelik döneminizde de bir süre bunu sürdürebilirsiniz. Yalnız üçüncü aydan sonra karnınız büyümeye başlayacağı için bu pozisyon sizi rahatsız edebilir.