Chia tohumu, asırlardır medeniyetlerin beşiği olarak kullanılmış olan bir bitkidir. M.Ö 3500 yılına kadar tarihte bir kullanım süresi vardır. Her ne kadar bu “sağlık ve enerji” bombası olan bu tohum, ülkemizde yeni bilinmektedir. Diyetisyenlerin son zamanlarda önermiş olduğu bu değerli bitkisi en başta glütensiz yapısıyla dikkat çekmektedir. Aynı zamanda enerji vermesi sebebiyle de kilo verimini hızlandırır ve sizi daima zinde ve harekette tutar. Bu yüzdendir ki yüzyıllar boyunca savaşçıların muhakkak yanında taşıdığı bir besin kaynağı olmuştur.

            Chia tohumunun pek çok alanda kullanımı mevcuttur. En basit yöntemden tutun da en muazzam yemeklere bile malzeme olabilir bitkilerden biridir. Chia tohumu, kendisi bir nane bitkisi ailesine mensup olduğunu için pek çok salatada rahatça kullanabilirsiniz. Tohumundan açan çiçekte oldukça yararlı bir bitkidir ve en az tohumu kadar faydalı olduğu bilinmektedir.

Çiğ Olarak Tüketebilirsiniz

            Chia tohumu en ilkel kabilelerde çiğ olarak tüketilmiştir. Chia Tohumu Nasıl Kullanılır sorusunu incelediğimizde, Aktarılan tarihsel bilgilere göre günde sadece bir kaşık tüketen askerler, o günü hiç acıkmadan ve enerjisi tükenmeden savaşabilir ve keşif için yolculuklara çıkabilirlerdi. Tohumu çiğ olarak tüketecekseniz muhakkak dikkat etmeniz gerekmektedir. Günde sadece 15 gr tüketimi vücudunuz yeterli olacaktır. Fazla tüketimi size fazla enerji vereceğinden vücudunuzun zorlanmasına izin vermeyiniz.

Kahvaltınızın Vazgeçilmezi Yapabilirsiniz

            Güne daha zinde mi başlamak istiyorsunuz? Hem zinde kalıp kilo vermeyi mi hedefliyorsunuz? İşte sabah kahvaltılarınızın vazgeçilmezi olarak kullanabileceğiz chia tohumları güne başlarken ki en önemli besininiz olabilir. Chia tohumlarını müslinize ekleyerek hem kalori oranının düşürürsünüz aynı zamanda vücudunuzun yağ yakmasına ve gündelik alacağı gereksiz kaloriyi eritmesine şimdiden yardımcı olabilirsiniz. Bununla beraber sabah kahvaltınızda kızarmış ekmeğinizin üzerine karabiber gibi serpebilirsiniz. Bununla birlikte yumurta ve salatanızda kullanıp protein alımınızı güçlendirebilirsiniz.

Ara Öğünlerde Chia Kullanımı

            Chia tohumu hem sağlıklı olması hem de kalori yakmayı kolaylaştırması ile birlikte pek çok kullanım alanı imkânı yaratması dikkatleri üzerine çekiyor. Ara öğünlerde içeceğiniz meyve suyunuza rahatlıkla ekleyebilirsiniz. Bununla birlikte meyvenizin yanında rahatlıkla çiğ olarak tüketimini sağlayabilirsiniz. Bu gibi kullanımların yanı sıra en sağlıklı kullanım türlerinden biri de yoğurtla kullanılmasıdır. Sütlü tatlı yaparken de chia tohumunu kullanabilirsiniz çünkü yoğurt ve sütte etkisi daha artış göstermektedir. Süt ürünlerinde kullanacağınız zaman kullanım miktarına da dikkat edilmesi sayesinde olumlu etkilerini hızla göreceksiniz.

Yemeklerde Chia Kullanımı

            Akşam yemeklerinizin vazgeçilmez bir baharatı olacak olan chia tohumu, özellikle et tüketiminde sindirime yardımcı olmasıyla dikkat çekiyor. Her ne kadar insanlar olarak et tüketimi yapabilen canlılar olsak ta sindirimi konusunda diğer canlılar gibi değiliz ve çoğu zaman bize hazımsızlık yaratmaktadır. Bu yüzden et besini tükettikten sonra kendimizi kötü hissederiz, uykumuz gelir ya da bayılacak gibi oluruz. Örnek olarak köfte yaparken ekmek için az tutarak karıştıracağınız chia tohumu sayesinde sindiriminizi daha da kuvvetlendirebilir ve ekstradan kazanacağınız kızartma yağlarının eritilmesine katkıda bulunmuş olursunuz. Gündelik yaşamınızda ya da özellikle yemeklerde sonra içtiğiniz suya chia tohumu katarak ta vücudunuza yapabileceğiniz en büyük iyiliklerden birini yapmış olursunuz.

            Asırlardır medeniyetlerin gözdesi olan chia tohumu, günümüzde pek çok kullanım çeşidi ile birlikte göz kamaştırmaya devam ediyor. Gerçekten doğru kullanımla chia tohumu sayesinde zinde, yaşama her zaman aktif ve kilonuzu gerçekten koruyan bir birey olabilirsiniz. Diyet yaparken kendinizi şımartmak istediğiniz ya da aşırıya kaçmak istediğinizde chia tohumu imdadınıza koşabilecek en büyük yardımcılardan birisi olacaktır.

Chia Tohumu hakkında daha fazla bilgi almak ve diyetisyen desteği ile beslenme planınıza eklemek için en uygun ve kolay seçenek olan Appvice Online Diyetisyen Platformu ile başlamanızı öneririz.