Cizre’de sel sularına kapılarak yarım saat boyunca oksijensiz kalan, kalbi duran küçük Yusuf, Cizre Devlet Hastanesi Acil Tıp uzmanı Dr. Ali Kaan Ataman ve ekibinin 45 dakika boyunca yaptıkları kalp masajıyla hayata tutundu. Bir an bile vazgeçmediklerini anlatan Dr. Ataman, “Gerekiyorsa 2 saat boyunca o masajı sürdürecektik. Çünkü küçük bir çocuğun hayatı herşeyden değerli. Yusuf’u iyileşmiş görmek bizim için en büyük hediye. O an yaşanan duyguları anlatmaya kelime yok” dedi.

Fotoğrafı paylaştı

İzmir 9 Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde Acil Tıp Uzmanlığı’nı aldıktan sonra Şubat 2018’de Cizre Devlet Hastanesi’ne Acil Tıp Uzmanı olarak atanan Dr. Ali Kaan Ataman geçtiğimiz günlerde sosyal medyasında küçük bir çocukla çekilmiş fotoğrafını paylaştı. Dr. Ataman’ın ‘Hocam zaten yarım saat selde sürüklenmiş, hocam zaten pupiller fiks dilate, ışık refleksi yok, Hocam CPR 32 dakika oldu. Yusuf’un hikayesi aslında şu; Etkili ve efektif CPR yaparsınız. Bir kaç hafta sonra o gülen yüzün gülümsemesini görebilirsiniz’ sözleriyle paylaştığı fotoğrafa binlerce hekim ve sağlık çalışanı destek verdi. Dr. Ataman o fotoğrafın hikayesini Milliyet’e anlattı.

Cizre’ye yarım saat uzaklıktaki bir köyde 1.5 ay önce meydana gelen selde küçük bir çocuğun sel sularına kapıldığı haberinin ardından bölgeye hemen 112 ekibinin çıktığını söyleyen Dr. Ataman, “5 yaşındaki bir çocuk sel sularına kapılmış ve yarım saat sürüklenmiş. Sudan çıkarıldığında kalbi atmıyormuş ekibimiz hemen hastaneye getirdi ama buraya geldiğinde de kalbi durmuştu. Hemen kalp masajına başladım. Bu tür vakalarda yarım saat oksijensiz kalan kişilerin geri dönüş oranı binde 1 ya da 2. Gelse bile beyninde hasar kalma oranı yüksek. 45 dakika boyunca hiç durmadan kalp masajı yapmaya devam ettim. Sonrasında çok küçük bir kalp atımı aldık. Hemen yoğun bakıma gönderdik. 4 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra gözünü açtığını öğrendik. 20 gün sonra da benim yanıma teşekküre geldi” diye anlattı.

‘Uzun tutulmalı’

‘O kalp atışını duyana kadar gerekiyorsa 2 saat 2.5 saat masaja devam edecektim’ diyen Dr. Ataman, “Küçük çocuklarda kalp masajı süresini uzun tutmak gerekiyor. Boğulma ve hipotermi vakalarında vücut kendini korumaya alıyor. Bunu bilerek masajdan bir an bile vazgeçmedik” dedi. O anlarda küçük çocuğun ailesine ‘çocuğunuzu kaybettik’ haberini vermemek için mücadele ettiklerini söyleyen Dr. Ataman, “Böyle bir haberi vermek çok zor ama o çocuğun kalbi atmaya başladığında annesine ‘çocuğunuz yaşıyor’ haberini verdiğimde o kadın benim ellerime sarıldı. O an hislerimi anlatmak mümkün değil. Bir çocuğa ve ailesine hayat vermek inanılmaz bir duygu” diye konuştu.

‘En büyük dileğim şiddetin sona ermesi’

Dr. Ataman 14 Mart Tıp Bayramı’na yönelik de şu sözleri söyledi; “Hekimlere ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin arttığı bu dönemde, Yusuf’un vakası gibi vakalar bizim mesleğimize olan motivasyonumuzu artırıyor. Mesleğimizin kutsallığını bir kez daha gösteriyor. Tıp Bayramı için en büyük dileğim bu mesleğe olan saygının artması ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin ortadan kalkması.” 

Emsal karara imza atmıştı 

Dr. Ataman, 2016 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi’nde görevliyken, hasta eşiyle ilgilenmediğini iddia ederek ‘Sen kimsin? Seni çok pis yaparım. Benim paramla maaş alıyorsun’ diyen hasta yakınından şikayetçi olmuştu. Hasta yakını Y.K., yapılan yargılama sonrası, ‘hakaret ve basit tehdit’ suçlamasından 304 gün hapis cezasına çarptırıldı. Bu ceza para cezasına çevrildi ve karar emsal oldu.