Gluten, genel olarak sindirim sisteminde sorun olmadan sindirilmekle birlikte, bazı bireyler bunu sindirememekte ve bir rahatsızlık olarak ortaya çıkmaktadır. İnce bağırsakların gluten maddesine tepki göstermesi ile gluten alerjisi oluşmaktadır. Genetik bir ince bağırsak hastalığı olması, buna bağlı oluşan belirtilerinin diğer birçok hastalıkla da benzer olmasından dolayı, tanısı zor konulabilen bir hastalık olarak görülmektedir. Kan testleri, genetik testler ve ince bağırsaktan alınacak parça üzerinde gerçekleştirilecek patalojik testler ile gluten alerjisi tespit edilebilmektedir.

GLUTEN ALERJİSİNİN BAŞLICA BELİRTİLERİ

Gluten alerjisinin başlıca sebebi genetik olmasının yanı sıra, glutenli yiyeceklerin aşırı tüketilmesiyle de oluşabilmektedir. İnce bağırsakların hassasiyet göstermesi ile oluşan gluten alerjisinde en sık rastlanılan belirteler; karın ağrısı başta olmak üzere, aşırı gaz oluşumuna bağlık şişkinlik ve kabızlık, mide bulantısı, vücutta halsizlik ve beraberinde kemik ağrıları, sıklıkla baş dönmesi yaşanması ve denge hissinin kaybedilmesi, deri yüzeyinde kızarıklık ve uyuşukluk, deride renk değişimleri olarak görülmektedir.

HASTALIĞIN EN İYİ TEDAVİSİ GLUTENLİ ÜRÜNLERDEN UZAK DURMAK

Günümüzde bu hastalık için özel olarak geliştirilmiş bir ilaç ya da aşı bulunmamakla birlikte, ameliyat ile de tedavi edilebilen bir hastalık olarak görülmemektedir. Hastalığın en önemli tedavi ilacı olarak, glutensiz yiyecekleri tüketmek gerekmektedir. Bu hastalar ayrıca, buğday, çavdar ve arpadan yapılmış olan makarna, şehriye, erişte, tarhana, bulgur, yarma, yufka, börek, kavrulmuş çerezlerden uzak durmalıdır. Bunların yerine daha çok mısır, pirinç, patates, mercimek gibi gluten içermeyen gıda maddeleri seçilmeli, bunlardan yapılacak menüler tercih edilmelidir.

Gluten alerjisi olan kişilerin içecek konusunda da hassas olması gerekmektedir. Özellikle boza ve mayalı içeceklerden, şarap, bira, viski, buğday rakısı gibi ürünlerden uzak durulması gerekmektedir.

GLUTENLİ ÜRÜN TÜKETİMİNDEKİ ISRAR, BAĞIRSAK KANSERİ YAPABİLİR

Hastalığın teşhisinden itibaren glutensiz ürün tüketerek yaşamını idame ettirecek olan gluten alerjisi hastaları, glutenli ürün tüketmeye devam etmeleri halinde rahatsızlıkları artarak çekilmez acılara ulaşacaktır. Bu durumun devam etmesi, kaçınılmaz son olarak ilerleyen zamanlarda ince bağırsak bozukluklarını beraberinde getirecektir. Bu da ince bağırsak ülseri başta olmak üzere, bağırsak kanseri gibi ciddi rahatsızlıklara neden olmaktadır.

ATIŞTIRMALIKLARDA DA GLUTENSİZ ÜRÜN TÜKETİLMELİ

Gluten alerjisi olan yetişkin bireyler, evlerinde tükettikleri glutensiz ekmek ve yiyecekler kadar, iş hayatında ve sosyal yaşamında da buna dikkat etmelidir. Özellikle ara öğünler denilen daha çok atıştırmalıkların tüketildiği bu öğünlerde glutensiz atıştırmalıkları tercih etmelidir. Burada gluten içermeyen özel üretim olan glutensiz kek, kurabiye, poğaça gibi atıştırmalıkları tercih etmesi gerekmektedir. Bu ürünler online alışveriş sitelerinden ya da marketlerdeki raflardan alınırken içindekiler kısmı mutlaka kontrol edilmeli, gluten içerip içermediğinden emin olunmalıdır.