Yerden ısıtma denilen işlem yaşam alanlarının ısınmasının tabandan yapılabilmesi işlemidir. Tabandan ısıtma temelde ısıyı homojen olarak dağıttığı için, alanların daha hızlı bir şekilde ısınmasına olanak sağlayacaktır. Yerden ısıtma yöntemi genellikle yaşam alanlarını daha hızlı bir şekilde ısıtmak ve enerji verimliliğini sağlamak için tercih edilmektedir.

Yerden Isıtma Sistemleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yerden ısıtma sistemleri diğer bütün ısınma işlemlerine karşılık daha kolay ve konforludur. Isıyı tabandan yaymaya başlayan bu uygulama tüm alana ısıyı vermesi nedeniyle daha çabuk ısınma sağlayacaktır. Bu sistem sonrasında daha kısa ve daha çok ısınan yaşam alanlarında enerji tasarrufu fazla olacaktır. Bu nedenle kişilerin faturaları normalden daha düşük olacaktır.

Bunun yanı sıra kişileri ayaktan ısıtmaya başlayan sistem, vücut ısısının daha çabuk yükselmesini sağlayacaktır. En büyük avantajlarından birisi ise, yerden ısıtma sistemleri uygulandığında bakım gerektirmeden yıllar boyu kullanım ömrüne sahip olacaktır. Ayrıca çok maliyet gerektirmemesi de en büyük avantajları arasındadır. Elektrikli yerden ısınma sistemlerinde kablolu ve şilteyle olmak üzere farklı ısınma yöntemi uygulanır.

Kablo ile Yerden Isıtma

Bu uygulamada elektrikli yerden ısıtma sisteminde kablolardan yararlanılır. Bu işlem inşaat aşamasında ya da yenilenme aşamasında zemine uygulanır. Bu işlemde belli aralıklarla zemine kablolar yerleştirilir. Sonrasında zemine belirli aralıklarla düzenlenen ısıtıcı kablolar döşeme harcı veya bazı bileşenlerle kapatılmaktadır. İşlem bitiminde sistemin zeminde sıcaklık sensörü ve ısıtıcı termostatlarla çalışması sağlanmaktadır. Termostat çalışmasından sonra zemindeki elektrik enerjisi hızlı bir şekilde ısı enerjisine çevrilir. Sonrasında eşit bir şekilde ısınma sağlanır.

Şilte ile Yerden Isınma

PVC, metal gibi malzemelerden oluşturulan şilteler belirlenen aralıklarla zeminin kablo yerlerine monte edilir. Bu işlem özellikle büyük ve köşeli alanlarda hızlı ısınma açısından oldukça avantajlıdır. Şilteler kolaylıkla monte edilirken, isteyen ev sahipleri kolaylıkla bu montajı yapabileceklerdir.

Şiltelerin girintili çıkıntılı alanlar yerine daha düz alanlara yerleştirilmesi önerilir. Bu nedenle mutfak, banyo ya da farklı girintili çıkıntılı alanlara kablolu ısıtıcıların yerleştirilmesi önerilir. Bu yöntemde homojen bir yerden ısıtma sağlayarak enerji tasarrufunu sağlayacaktır.