Özel Kuvvetler Komutanlığını ele geçirmeye çalışan generali alnından vuran Astsubay Ömer Halisdemir,uçaklar havalanmasın diye tarlasını yakan Kazanlı çiftçi, Malatya’da yakıt tankerlerinin vanalarını söktürüp anahtarları toprağa gömen Üsteğmen Muhammet Hakan Erkuş, Ankara Etimesgut’ta hareket ettirilemesin diye tankları bozan uzman çavuşlar...

15 Temmuz gecesinin kahramanı öyle çok ki...

Darbe girişimi sırasında İzmir Bornova Jandarma Komando Tugayı’nda vatan görevini yapan Er Emre Ev de onlardan biriydi.
Tugay Komutanı Albay Semih Okyar habercisiydi Emre. Kalkışma akşamı Bodrum’daki ailesinin yanına giden Albay Okyar, darbe yapıldığı haberini alır almaz harekete geçti. Koca kışlada kimseye güvenemiyordu. Daima yakınında bulundurduğu 22 yaşındaki Bartınlı Er Emre Ev hariç. Emre’yi aradı “Tugayda neler olup bitiyor” diye sordu. Ondan bütün FETÖ’cü komutanların, kışlada buluştuğunu öğrendi. Okyar, Emre’ye tarihi görev için emrini verdi.

Emre Ev, tugaydaki bütün zırhlı araçların ve cephaneliklerin anahtarlarını toplayıp kimsenin görmeyeceği bir şekilde toprağa gömdü. Ardından tugayda bulunan yaklaşık 150 komandoyu yanına alarak, kışla dışındaki ormanlık alana götürdü. Çok güvendiği bir arkadaşını darbecilerin bulunduğu binaya göndererek anlık istihbarat aldı ve durumu dakika dakika komutanına bildirdi. Kışladaki araçları harekete geçiremeyen darbeciler, emir verecek asker de bulamayınca tugaydan kaçmak zorunda kaldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Marmaris’teki otelde suikast girişiminde bulunan ve ardından kaçan özel timin yakalanması için yapılan operasyona da katılan Er Emre Ev’e, üstün vazifesi sebebiyle takdir belgesi verildi. 2 Kasım’da tezkeresini alıp Samsun’a dönen Ev, o geceyi şöyle anlattı: “Tugaydaki diğer komutanlar, araçları çalıştıracak ne bir anahtar buldu ne emir verecek asker ne de ateş edecekleri bir silah. Gün ışıdığında Türkiye’de neler olduğunu daha açık bir şekilde gördük. Belki de olabilecek kötü olayları komutanımızın emriyle önledik. Benim en çok gururlandığım olay, takdir belgesi. Bunu hayatım boyunca unutmayacağım, çocuklarıma torunlarıma anlatacağım.”
Samsun’da bilgisayar teknisyenliği yapan Ev’in bu kahramanlık hikâyesi, “Aşil’in Topuğu FETÖ’nün O Gecesi” isimli kitaba konu oldu. Ev “Kitapta ismimin verilmesi beni çok gururlandırdı” diye konuştu.