Özellikle son günlerde tekrar gündeme gelen bedelli askerlik, seçim ve sonraki dönemde de oldukça fazla konuşulacak gibi gözüküyor. 2018 yılı bedelli askerlik tekrar çıkacak mı henüz netlik kazanmış değil ancak Türkiye’nin geçmiş yıllardaki askerlik karnesini tüm yönleriyle araştırdık.

Merak edilen tüm yönleriyle; bedelli askerlik nedir? Türkiye’de hangi yıllarda bedelli askerlik çıktı? En son bedelli askerlik ne zaman çıktı? Bedelli askerliğin yıllara göre fiyatları ne kadar? Bu güne kadar bedelli askerlikten kaç kişi yararlandı? Bedelli askerlik yapabilmek için yaş şartları ve diğer unsurlar sırasıyla aşağıdaki şekilde sıralanmıştır.

Bedelli askerlik nedir?

Askerlik hizmeti, her Türk erkeğinin yapması zorunlu olan vatani görevdir. Bedelli askerlik ise, belli tarih ve zamanlarda çıkarılarak yaş şartıyla birlikte belli bir ücret karşısında yapılmasıdır.

Önceki dönemlerde çıkarılan bedelli askerlik uygulamalarında adaylar kısa da olsa görev (temel askeri eğitim) yapması zorunluluğu bulunurken son yıllarda yapılan bedelli askerliklerde bu şekilde bir uygulama yapılmamıştır, kişiler sadece bedelli askerlik ücretini ödeyerek askerlik görevini yerine getirmiştir.

Tarihte bedelli askerlik çıkan yıllar

Ücret karşılığında yani bedelli askerlik, en son 1987, 1992, ve 1999 yıllarında yapılmıştır. 1999 yılındaki uygulama 17 Ağustos 1999‘daki Gölcük depreminden sonra ülke ekonomisine katkı sağlamak amacıyla yapılmıştır.

Yıllara göre bedelli askerlik ücretleri

1999 yılında uygulanan bedelli askerlikte 1 Ocak 1973 tarihinden önce doğanlar 15 bin mark(4500 TL), 1960’tan önce doğanlar ise 20 bin mark ödemişti.

2011 yılında gerçekleştirilen bedelli askerlikte 30 yaşından gün alan ve 30.000 TL tutar ödeyen kişiler askerlik vazifesini yapmış sayılmışlardır. Bu dönemdeki asker adayları 21 günlük temel askeri eğitimden de muaf tutulmuşlardır.

2014 yılında çıkarılan bedelli askerlik ile adayların 18.000 TL karşılığında vatani görevini yerine getirmiş olarak kabul edilmesine olanak sağlandı.

Bedelli askerlikten elde edilen kazanç

203 bin 824 kişinin başvuru yaptığı 2014 yılında 18 Bin Türk Lirası olan bedelli askerlik, toplamda ücretiyle

2014 yılında bedelli askerliğe başvuran kişi sayısı 203 bin 824 kişi, bedelli askerlik ücretiise 18 Bin Türk Lirasıydı. Buna göre 2014 yılındaki uygulamada devletin kasasına 3.668.832.000 TL girmiş oldu.

Türkiye’de önceki yıllarda çıkarılan bedelli askerlik uygulamasından sonra ortaya çıkan istatistikleri aşağıdaki tabloda görebilirsiniz. Asgari ücret çıkan yıllar, yaş aralığı, kapsadığı kişi sayısı, bedelliden yararlanan kişi sayısı, katılım oranı, ücret, dolar karşılığı ve hazineye katkısı listelenmiştir.

Bu yıl çıkarılan bedelli askerlik verileri de uygulama sonuçlandıktan sonra tabloda güncellenecektir.

Konuyla ilgili yapılan açıklamalar olduğunda sayfadan paylaşacağımız gibi sizin de bedelli askerlik hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşmanızı ve sesinizi duyurmanızı rica ederiz.