DIMDEX 2018'in altıncısı, 12-14 Mart'ta Katar'ın başkenti Doha'da  Katar Ulusal Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad el Sani’nin himayelerinde ve Katar  Silahlı Kuvvetleri’nin ev sahipliğinde icra edilecek olan DIMDEX 2018’e, 180’in  üzerinde firma, 380 resmi heyet, 40 ülkeden "milli katılım" ve 90 ülkeden  katılımcı bekleniyor.

2008'den bu yana, 2 yılda bir düzenlenen DIMDEX, deniz savunma  sanayisine yönelik etkinlik olarak başlasa da yıllar içinde kapsamı  genişletilerek havacılık, elektronik sistemler ve kara sistemlerinin de  sergilendiği fuara dönüştü.

DAHA FAZLA FİRMA, GÜÇLÜ İŞ BİRLİĞİ

DIMDEX, Türk savunma sanayisi firmalarına tanıtım, iş birliği ve pazar  yaratma konularında fırsatlar sunuyor. Türkiye, 2010'dan bu yana fuara 4 kez "milli katılım" sağladı. Son  olarak 2016'da 24 firma ve bin 295 metrekarelik milli alanla fuara katılım  gösterildi.

Bu yılki fuara Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) koordinatörlüğünde;  Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği (SSI) ve 33 firma ile "milli  katılım" sağlanacak. Türk milli alanının büyüklüğü ise 2 bin 413 metrekareyi  bulacak.

Türkiye'den UNIFO, Garanti Giyim, TRANSVARO, DEARSAN, TÜBİTAK BİLGEM,  MILSOFT, Meteksan Savunma, SDT, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu, TAIS, ASELSAN,  İŞBİR Elektrik, Nurol Makina, Sarsılmaz, ROKETSAN, Gül Otomotiv, HAVELSAN,  Yonca-Onuk, Aksa Run Flat (TEKCAN), TURMAKS, SİMBT, AVS, Kale Havacılık,  Medyacity, Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ, AN GRUP, ANKAREF,  Kale Kalıp, DESAN, Akademi Sancak, CTECH, TÜBİTAK SAGE ve SBI Bilişim, fuara  katılarak ürün ve kabiliyetlerini sergileyecek.

Türkiye, Körfez Bölgesi’ndeki ülkelerle savunma sanayisinde iş  birliğine büyük önem veriyor. Söz konusu ülkelerle iş birliğinin her alanda daha  da gelişmesi amaçlanıyor. Karşılıklı güven, ortak değer ve çıkarlara dayanan  ilişkilerin daha ileri noktalara taşınmasının, iş birliğiyle üretilecek ürünlerin  ihracatının hem Türkiye’nin hem de bölge ülkelerin silahlı kuvvetlerinin  gelişmesine, aynı zamanda da bölgede istikrar ve güvenliğin tesisine katkıda  bulunacağı değerlendiriliyor.

HAVADA, KARADA, DENİZDE DİKKATİ ÇEKEN ÜRÜNLER

Çok sayıda yerli ürünün sergileneceği fuarda, özellikle Nurol  Makina'nın Ejder Yalçın 4x4 Zırhlı Muharebe Aracı, Baykar Makina'nın silahlı  insansız hava aracı (İHA) Bayraktar TB2 ve Yonca-Onuk'un MRTP bot ailesi  ürünlerinin ön plana çıkması bekleniyor.

Geçen yılın sonunda, Katar'ın, envanterine yaklaşık 400 Ejder Yalçın  zırhlısı ekleme kararı aldığı kamuoyuna yansımıştı. Ejder Yalçın araçları, çöl  kamuflajıyla ilk kez Katar Milli Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen askeri  geçit töreninde halkın karşısına çıkmıştı. Ejder Yalçın, bu kez fuar kapsamında  sergilenecek.

Katar, Bayraktar Mini İHA ile Türkiye'den ilk hava aracı ihracatı  gerçekleştirilen ülke olması dolayısıyla da savunma sanayisi açısından özel bir  önem taşıyor. Geçen süre içerisinde Türkiye'nin İHA teknolojilerinde kat ettiği  mesafe ve Katar'ın geçmişteki ürün deneyiminden hareketle Baykar Makina'nın bu  kez silahlı Bayraktar TB2 İHA'sı ilgi çekebilecek Türk savunma sanayisi ürünleri  arasında gösteriliyor.

Katar, deniz platformlarında ise uzun yıllardır Türk üreticilerin  ürünlerini kullanıyor. Son olarak DIMDEX 2016'da Yonca-Onuk ile Katar Deniz  Kuvvetleri Komutanlığı arasında 41 milyon avro değerinde sözleşme imzalanmıştı.  Bu imza ile 6 adet MRTP 20 (yüksek süratli devriye botu) sözleşmeye bağlanmıştı.  MRTP ailesinin sahip olduğu çeşitlilikle fuarda ilgi görmesi bekleniyor.