Mavi Marmara gemisine uluslararası sulardaki baskında 10 Türk'ün ölümüyle ilgili olarak 22 Mart 2013'de İsrail'den gelen özrün ardından, ilişkilerin normalleşmesinin ikinci koşulu olan tazminat konusu geçtiğimiz ay çözüme kavuşmuştu. Bu adımlarla birlikte, normalleşmenin üçüncü aşaması olan elçilerin atanması için çalışmaların bu hafta sonuçlandırılmasının planlandığı öğrenildi.

YENİ BÜYÜKELÇİ BELİRLENİYOR

İsrail'deki iç siyasi dengelerdeki bazı aksamaların ardından İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın atama komitesinin bugün İsrail'in yeni Türkiye büyükelçisini belirleyeceği öğrenildi. İsrail diplomatik ilişkilerin normalleşmesi için katkı sunacak isimleri belirledi. Komiteye sunulan isimler üzerinde ise bugün karar verilmesi bekleniyor.



ÜÇ İSİM AĞIRLIK KAZANDI

İsrail kaynaklarından alınan bilgiye göre, komitenin üzerinde duracağı üç önemli isim olduğu belirtiliyor. Buna göre, Yunanistan Büyükelçisi Irit Ben Aba ve İsrail'in Londra Büyükelçiliği Siyasi Müsteşarı Eitan Naveh, Ankara'daki Büyükelçiliğin maslahatgüzarı Amira Oron ve Türkiye'de hizmet vermiş olan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Emmanuel Nahshon'un isimlerinden birinin Ankara'ya atanması ağırlık kazanmış durumda. Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın Ankara'ya atayacağı Büyükelçiyi duyurması ve Ankara'ya göndermesinin ardından Türkiye'nin de karşılık vermesi planlanıyor.

TÜRKİYE'DE HAZIRLIKLAR YAPIYOR

Diplomatik çevrelerde, İsrail'in Ankara'ya atama yapmasının hemen ardından Ankara'nın karşılık vereceği ve diplomatik çevrelerde önemli bir isim olan diplomat Kemal Okan'ın Telaviv'e atanmasının beklendiği kaydediliyor.


KAYNAK: HABER 7