Pentagon Sözcüsü Yarbay Mike Andrews, F-35'lere ilişkin AA muhabirinin  sorularını yanıtlarken, "Türk pilot ve bakım ekiplerinin Luke Hava Üssü'ndeki  eğitimleri devam ediyor." dedi.

Oklahoma Senatörü Cumhuriyetçi James Inhofe'un "Dün, Luke Hava  Üssü'nde Türklerin F-35'leri ile ilgili eğitimleri durduracağımıza yönelik bir  karar alındı." şeklindeki ifadesinin hatırlatılması üzerine Sözcü Andrews,  "Eğitimlerin devam ettiğini teyit ettim." yanıtını verdi.

Sözcü, Pentagon'un dün Türkiye'ye kasım ayında gönderilmesi planlanan  iki F-35 uçağı için hazırlık faaliyetlerinin ve uçakla ilgili malzemelerin  sevkiyatlarının durdurulmasına yönelik açıklamasının bu eğitim faaliyetlerini  kapsayıp kapsamadığına ilişkin soruya ise yanıt vermekten kaçındı.

F-35 bilmecesi

Pentagon dün Türkiye'ye kasım ayında gönderilmesi planlanan iki F-35  uçağı için hazırlık faaliyetlerinin ve uçakla ilgili malzemelerin sevkiyatlarının  durdurulduğunu açıklamıştı.

Pentagon açıklamasında, "Türkiye’nin ürettiği parçaların ikincil  kaynaktan tedariki üzerinde şu anda çalışılıyor." ifadeleri kullanılmıştı.

ABD Savunma Bakan Vekili Partick Shanahan ise gün içinde Türkiye ile  S-400 sorununu çözebileceklerine inandığını ifade etmişti.

Shanahan, Türkiye'nin teslim almayı planladığı Luke Hava Üssü'ndeki  F-35'lere ilişkin "Onların teslim edilmesini bekliyorum. Türkiye'ye sunduğumuz  Patriot teklifine, fiyatlandırılmasına ve en önemlisi Patriot sistemi ile  birlikte sağlanacak endüstriyel katılım teklifine güveniyorum." ifadelerini  kullanmıştı.

ABD Senato Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Oklahoma Senatörü  Cumhuriyetçi James Inhofe da Avrupa Kuvvetleri ve NATO Müttefik Kuvvetler Yüksek  Komutanlığı adayı Orgeneral Tod Wolters'ın adaylığının onaylanması için yapılan  oturumda, "Dün, Luke Hava Üssü'nde Türklerin F-35'leri ile ilgili eğitimleri  durduracağımıza yönelik bir karar alındı. Çünkü (Türkiye) S-400'leri  kullanmayacaklarını henüz söylemedi." demişti.

ABD Senatosuna, geçen hafta Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri  aldığı gerekçesiyle Türkiye'ye F-35 savaş uçaklarının transferlerinin  durdurulmasını öngören yasa tasarısı sunulmuştu.

F-35 bakımı için gerekli herhangi bir fikri mülkiyet ve verinin  verilmemesinin talep edildiği tasarıyla bu uçaklarla ilgili Türkiye'de herhangi  bir depolama tesisinin kurulmaması da isteniyordu.

Tasarıda, Türkiye'nin S-400 sistemlerini teslim almasının Amerika  Düşmanlarına Yaptırımla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) kapsamına girdiğine işaret  edilerek, "Böyle bir alım NATO ittifakının birliğini tehlikeye atar." ifadesine  yer verilmişti.

Kongre daha önce de 2019 savunma bütçesine ilişkin yasasına  Türkiye'nin F-35 uçaklarını ABD'den götürmesi konusunda Pentagon'dan Türkiye  hakkında rapor istemişti.

Bakanlık raporu geçen yıl kasım ayında teslim etmişti. Ancak, Kongre  bu sefer geçici bütçeye bir madde ekleyerek Pentagon'dan Türkiye'nin S-400  konusundaki duruşu ve ABD'nin aralık ayında önerdiği Patriot sistemlerine ilişkin  teklifle ilgili bir rapor istemiş ve kasım ayına kadar Türkiye’ye bu uçakların  transfer edilmemesini talep etmişti.

Türkiye, iki F-35 uçağının mülkiyetini geçen haziran ayında teslim  almıştı. Halihazırda ABD'nin Arizona eyaletindeki Luke Hava Üssü'nde konuşlu  uçakların Türkiye'ye kasım ayında gönderilmesi planlanıyor.