Bir otobüs ya da kamyonun Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçiş ücreti otoyol kullanım bedeliyle 160 lirayı bulunca, sürücüler “Sadece Türkiye’de olur” dedirten bir formül geliştirdi. Pek çok kamyoncu ve otobüs sürücüsü, yasak olan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden 92 lira para ve 20 sürücü puanı silme cezası ödeyerek yoluna devam ediyor. 
Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün (YSS) açılmasının ardından şehirler arası otobüs, kamyon ve TIR’lar için Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden (FSM) geçişler yasaklanmıştı. Ancak yasağa rağmen pek çok sürücünün tercihi hala FSM. Nedeni ise sadece Türkiye’de olur dedirten cinsten. Bağlantı yolları henüz tam olarak hizmete girmediği için en yakın katılımın Mahmutbey’den olduğu YSS yolu ve köprü geçiş ücreti ortalama 160 TL. Bazı otobüs ve kamyon sürücüleri ise ‘ek maliyet’ olarak nitelendirdikleri bu meblağı ödememek için yasak olmasına rağmen FSM’den geçişlere devam ediyor. Çünkü FSM’den geçişte “Trafik işaret ve işaretçilerine uymama” gerekçesiyle kesilen para cezası olan 92 TL ve 20 sürücü puanı silme cezasına razılar. Milliyet, polis ekiplerinin yoğun ‘ceza mesaisi’ harcadıkları Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün girişindeydi. 1 saat içinde yaklaşık 15 yasak geçişe cezai işlem uygulanırken, sürücülerin halinden çok da hoşnutsuz olmadıkları gözlendi.



Cezaya razılar
Köprüde trafik ekiplerinin ceza yazdığı isimlerden biri hurda yüklü kamyonuyla Gebze’ye giderken yasak olmasına FSM’yi kullanan Ahmet Pekgöz. Kamyonuyla FSM’den geçmesinin yasak olduğunu bildiğini söyleyen Pekgöz, “Hadımköy’den Gebze’ye hurda taşıyorum. 3. köprüyü kullansam yakıt ve geçiş ücretiyle birlikte 400 lira maliyetim artacak. Bu şekilde 92 lira cezayı ödeyeceğim” diyor. 
Bir diğer cezayı tercih eden isim ise otobüs sürücüsü Kutlay Temel. Temel, BayrampaşaOtogarı’ndan Bursa’ya gittiği belirterek, “Yavuz Sultan Selim Köprüsü ülkemiz ve vatandaşlar için oldukça güzel bir hizmet. Ancak bizim gibi otobüs işi yapanlar oldukça zor durumda. Eğer yeni köprüyü kullanırsam geçiş maliyeti 300 lirayı buluyor. Zaten bu kadar para kazanamıyoruz. Biz de 92 lira ödemeye razı geliyoruz. Ama bu kez de sürücü puanı sıkıntısı oluyor” dedi. 



Yasak olmasına rağmen köprüyü kullanan bir diğer sürücü de nakliyeci Aytaç Sular. Sular, Kocaeli’den İstanbul’a çok sık gidip geldiğini belirterek, “İlk günlerde üçüncü köprüyü kullandım. Ama ciddi anlamda belimi büktü. Ceza ödemeye razıyım ama bu nereye kadar gidecek? Büyüklerimizden bir düzenleme bekliyoruz. Bu şekilde devam ederse kazandığımızı köprüyü geçmek için harcayacağız” ifadelerini kullandı. 
Köprüyü kullanan bir diğer kamyon sürücüsü Ayhan Çelik de polis ekiplerinin ceza yazdığı isimlerden. Çelik YSS Köprüsü geçiş ücretini oldukça pahalı bulduğunu belirterek, “Köprü ücreti ödemektense cezaya razıyım” diye konuştu.
Avrupa’dan 3 bin 750 TL Anadolu’dan 2 bin 500 TL
Kamyon ve TIR sürücülerinin köprü ücreti ödemektense ceza ödemeye razı olduklarını belirten Türkiye Nakliyeciler Derneği Başkanı Erol Özçelik, İstanbul’daki nakliyeciler için işlerin iyiye gitmediğini söyledi. Özçelik, “Geçiş ücretleri bazen değişiklik gösteriyor. Bir gün 100 lira bir gün 140 lira alıyorlar. Gidiş de paralı geliş de paralı. Yani gidiş-geliş nereden baksan 240 liranın üstü bir ek maliyet çıkıyor. Bariyerler de uzun kuyruklara neden oluyor. Araçlar epey bekliyor. Bu, zamanla yarışan nakliyecilere zaman kaybettiriyor” dedi. Özçelik, FSM’den 50 liraya geçtiklerini hatırlatarak, “Taşımacılar haklı olarak cezayla birlikte 120-140 lira ödeyerek FSM’yi tercih ediyor. YSS açıldıktan sonra kamyonculara 100-150 lira zam yapmak zorunda kaldık. Bir TIR’da en az 250 lira fark etti. Bir kamyonun Trabzon’a gidişi Avrupa yakasından 3 bin 500 lirayken, Anadolu yakasından Trabzon’a gidişi 2 bin 750 lira civarında. Aradaki fark büyük oranda köprünün oluşturduğu fark” diye konuştu. Bariyerlerin kaldırılmasını öneren Özçelik, geçişlerin de ucuzlaması gerektiğini söyledi. 



‘Yanlış hesap Ankara’dan dönsün’
Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Genel Sekreteri Mevlüt İlgin de Türkiye’de sayısı 40 bin olan turizm otobüsçülerinin FSM’den geçme hakkı olduğunu ancak 8 bin 500 şehirler arası tarifeli taşımacılık yapan otobüse bu köprünün kapalı olduğıun söyledi. İlgin, “Bizler terminal dışı yolcu alamıyoruz. Bayrampaşa’dan en yakın otogar da Harem. FSM’den 47 kilometre olan yol YSS’den 117 kilometre. 70 kilometre fark var. Gidiş-geliş 140 kilometre eder. 80 litre yakıt gider. YSS özel sektör tarafından işletildiği, köprü ve otoyol masrafı da alındığı için 220 lira ek maliyet anlamına geliyor. Günde bir geçiş için bu rakam ayda 6 bin 600 lira eder. Birileri devlet büyüklerimize yanlış bilgi vermiş. Sayın Başbakan ‘Yanlış hesap Bağdat’tan döner’ diyor, biz Bağdat’a gitmesini beklemeyelim, Ankara’dan dönsün” ifadelerini kullandı.