Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da 'bedelli askerlik' konusundaki açıklamalarından sonra, gözler Genelkurmay Başkanlığı'na odaklandı.

Asker mevcudu başta olmak üzere, planlamalar ve faaliyetleri göz önünde tutarak hükümete rapor sunması beklenen Genelkurmay'ın tespitleri, bedellinin zamanlaması, şekli ve kapsamı konusunda uygulamaya ışık tutacak.

YAŞ 28 MİKTAR 20 BİN TL

Hükümet kaynakları ise, yıl sonuna kadar bu konunun netleştirilmesinin öngörüldüğünü belirtiyor. Henüz bedelli askerlik konusunda karar alınmamasına karşın, bazı siyasilerin değerlendirmeleri kapsamında yaş sınırının 28 olacağı, bedel olarak da en az 20 bin TL'lik bir meblağın gündemde olduğu belirtiliyor.

TSK'nın ihtiyaçları doğrultusunda yaş sınırının 25 veya 30'a çekilme ihtimali de dillendiriliyor. Ancak tüm bu detaylar, Genelkurmay ile görüşme ışığında şekillenecek. Hangi yaş sınırı belirlenirse, kaç kişinin yararlanabileceği, asker mevcudunun kaça düşeceği gibi detaylar konusunda teknik çalışma yapılıyor.


Başbakan Davutoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) gerçekleştireceği resmi ziyaret öncesi Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilere açıklamalarda bulundu. Başbakan Davutoğlu, bedelli askerliğe ilişkin, "Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanımızdan kapsamlı bir brifing aldıktan sonra bu konuda konudaki ihtiyacı değerlendireceğiz. Bu çerçevede atılması gereken adımlar varsa birlikte gözden geçireceğiz" dedi.

Ziyarete ilişkin açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Davutoğlu, "Türkiye'de bedelli askerlik konusunda bir beklenti oluştu. Sizin bu konudaki yaklaşımınız nedir?" şeklindeki soru üzerine, "Dün Hükümet Sözcümüz, Başbakan Yardımcımız bu konuda bir açıklama yaptı. Hükümeti kurduktan sonra bütün bakanlıklardan, birimlerden bilgiler alıyorum. Geçen hafta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nı iş güvenliğiyle ilgili ziyaret ettim. Bu hafta da Milli eğitim Bakanlığı'nı ziyaret etmeyi düşünüyorum. Bu konuda Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanımızdan kapsamlı bir brifing aldıktan sonra bu konudaki ihtiyacı değerlendireceğiz. Bu çerçevede atılması gereken adımlar varsa birlikte gözden geçireceğiz. Bu konuda gerçek tablonun ne olduğu konusunda daha geniş kapsamlı bir brifing alacağım" dedi.

TSK Yeni Bir Bedelli Uygulamasına Sıcak Bakmıyor

Askeri kaynaklardan edindiği bilgiye göre, asker bedelli uygulamasına sıcak bakmıyor. Genelkurmay'ın çekincelerinden ilki bölgesel risk faktörü. Başta Irak Şam İslam Devleti örgütü olmak üzere Irak ve Suriye sınırındaki riskler devam ederken geniş kapsamlı bir bedelli askerlik uygulamasının personel sıkıntısı nedeniyle savunma zafiyeti yaratabileceği kaygısı ön planda.

1 Ocak 2014 tarihi itibari ile uzun dönem askerliğin 15 aydan 12 aya indirildiğini hatırlatan askeri kaynaklar, silah altındaki er-erbaş sayısının azaldığını belirtiyor. Ayrıca bedelli askerlik beklentisi nedeniyle çok sayıda yükümlünün Kaçak ve bakaya durumuna düştüğünün altını çiziyor.

Bedelli askerlik tartışmalarının maddi durumu yeterli olmadığı için askerliği uzun dönem yapan er ve erbaşlar arasında huzursuzluk yarattığı da belirtiliyor.