Tarımsal üretimde toprağa bağımlılık, tarım arazilerinde bitkiler için gerekli besin maddelerinin sağlanması, toprakta bulunan yabancı otları, zararlıları ve hastalıkları kontrol etme ihtiyacını da beraberinde getirir. Mevcut bu ihtiyaçları karşılamak için çeşitli kimyasallar üretilerek çiftçilere pazarlanmıştır. Kimyasalların kullanımı, günümüzde çiftçiler için artan maliyetlere ek olarak, ekolojik dengenin de gerilemesine neden olmaktadır. Toprağa dayalı ürünlerdeki bu zorluklar, topraksız tarım mantığı ile bitki yetiştirme yöntemi olan topraksız tarımın icadının ana nedenidir.

Topraksız Tarım Hakkında Merak Edilenler

En basit tanımıyla, besinlerle dolu bir mineral solüsyonda bitki yetiştirme yöntemidir. Bu yöntemde ürünler topraktan su, hava veya diğer katı maddeler yoluyla besin alır. Böylece bitkinin normal şartlarda topraktan besin alması sağlanmış olur; Toprağa neden olabilecek hastalıklardan veya zararlılardan kurtularak topraksız tarım üretimi yapılır.

Mineral çözeltinin bileşimi yetiştirilen ürüne göre değişir. İdeal olarak, bir mineral solüsyon azot, fosfor, potasyum, magnezyum, kalsiyum, sülfatlar ve nitratlar gibi birincil ve ikincil besinleri içerir. Ayrıca topraksız tarım ile domates, biber, salatalık, kabak, çilek, patlıcan, marul, şifalı bitkiler ve diğer soğansız yeşil sebzeler gibi bitkiler kolaylıkla yetiştirilebilir. https://www.hortiturkey.com/yazilar/topraksiz-tarim-nedir adresinden temin edebilirsiniz.