TSK'dan bu sabah yapılan açıklamada Fransız Guyanası'ndaki Spaceport'dan yönetilecek olan sekizinci Vega hafif-yük fırlatma aracının kurulumu tamamlandığını ve GÖKTÜRK-1 optik uydusunun bugün gerçekleşecek olan güneş eş zamanlı yörünge faaliyeti için hazırlanarak yerleştirildiğini bildirdi.



Buna göre GÖKTÜRK-1 hem sivil hem de askeri uygulamalar için çok yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleri sağlayacak ve bu özellikleriyle en gelişmiş sistemlere sahip keşif/gözetleme uyduları arasındaki yerini alacak.



25 Ekim tarihinde Felix Ebouse Havalimanına indirilerek fırlatılacağı yer olan Spaceport'a gönderilen GÖKTÜRK-1 uydusu, bugün Türkiye saati ile 16:51:44'te fırlatılacak.

İLK SİNYAL 68. DAKİKADA ALINACAK

Alçak irtifa dünya yörüngesine oturacak olan uydu, fırlatmanın ardından 57. dakikada roketten ayrılacak, 59. dakikada güneş panellerini açacak. Uydudan ilk sinyal, fırlatmanın ardından 68. dakikada alınacak.

Yaklaşık 90 dakikada dünya çevresinde bir tur atacak uydunun, yılda 60 binden fazla görüntü çekmesi öngörülüyor. Uydu, Türkiye üzerinden her geçişinde dünyanın çeşitli bölgelerinden aldığı fotoğraf ve görüntüleri, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Uydu Yer İstasyonuna aktaracak.
Dünyadaki benzerlerine göre oldukça yüksek çözünürlükte görüntüler aktaracak uydu, kamu kurum ve kuruluşları için çevre ve yapılaşmanın izlenmesi, tarımsal rekolte tespiti, belediyecilik uygulamaları, sınır kontrolü, kadastro faaliyetleri gibi birçok alanda uzaktan algılama görevleri yapılabilecek.

TÜRKİYE ŞİMDİ UZAYDA DAHA GÜÇLÜ

2012 yılında fırlatılan GÖKTÜRK-2'den sonra ikinci askeri uydu olma özelliğini taşıyan ve geliştirme, üretim ve test faaliyetlerine 19 Temmuz 2010 yılında başlanan GÖKTÜRK-1 uydusu, Türk Silahlı Kuvvetlerinin hedef istihbaratına yönelik ihtiyacını coğrafi kısıtlama olmadan dünyanın her yerinden yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ile karşılayacak. Görüntü çözünürlüğü ve kapasitesi, veri indirme hızı, manevra kabiliyeti ve gelişmiş yer sistem özellikleri ile GÖKTÜRK-1 uydusu, GÖKTÜRK-2 uydusuyla beraber Türkiye'nin uzaydaki gücünü artıracak.

GÖKTÜRK-1 uydusunun entegrasyon ve çevresel test faaliyetleri, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ tesislerinde kurulan Türkiye'nin ilk millî Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) merkezinde gerçekleştirildi. Yörünge testleri ve kabul aşamalarının tamamlanması sonucunda envantere alınacak olan GÖKTÜRK-1 uydusu Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde teşkil edilmiş olan Keşif Uydu Tabur Komutanlığı tarafından komuta ve kontrol edilecek.