İşte Yıldırım'ın açıklamaları
 SON DAKİKA - Başbakan Binali Yıldırım, "Suriye'nin normalleşmesi  mümkündür ama bunun için herkesin gerekli fedakarlığı yapması lazım. Stratejik  ortaklar, koalisyon ortakları da kanayanSuriye yarasını sarmak durumundadır,  daha fazla sorumluluk almalıdır. Biz, barış ve güvenlik için, çözüm kapılarını  açmak için gereken gayreti Türkiye olarak gösteriyoruz." dedi.



Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde Bakanlar Kurulu üyeleriyle "Ekonomik  Müjdeler Paketi"ne ilişkin düzenlediği basın toplantısına, vatandaşların Ramazan  Bayramı'nı kutlayarak başladı.
Bakanlar Kurulunun toplantısı sırasında kamuoyuna bazı müjdeli  haberler vereceklerini, bunun bir ilk sayılabileceğini belirten Başbakan  Yıldırım, "Öyle inanıyorum ki bugünkü müjdeli haberlerimiz ne ilk ne de son  olacak. Bundan sonra da milletimizin, vatandaşımızın hayatını kolaylaştıracak,  yaşam kalitesini artıracak bu ve buna benzer kararları aldıkça paylaşmaya devam  edeceğiz." diye konuştu.
Türkiye'nin son zamanlarda Akdeniz ve Karadeniz'e kıyısı olan  komşularıyla ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik politikasının somut  sonuçlarının görülmeye başlandığını vurgulayan Yıldırım, şunları söyledi:
 "Nedir bunlar? Rusya ile eski günlerimize dönüyoruz ve  normalleşme  süreci başladı. İsrail ile varılan mutabakatla tekrar normalleştirme sürecine  başladık. Bu sürecin ilk semeresine de dünGazze'de şahit olduk. 11 bin tonluk  yardım gemisi Gazze'ye insani yardımları Mersin'den götürdü ve oradan, Aşdod  Limanı'ndan, Gazze'de bulunan, çok zor şartlarda yaşayan 1,5 milyonu aşkın  Filistinli kardeşlerimize ciddi bir insani destek olarak Türkiye verdiği sözü  yerine getirmiş oluyor. Bunun ikinci adımı enerjiyle, altyapıyla ilgili.  Hazırlıklar da yapıldı, önümüzdeki günlerde hemen bayramdan sonra gereken  temaslar yapılıyor, hayata geçirilecek."
Turizmle ilgili gelişmelere de değinen Yıldırım, şöyle konuştu:
 "Rusya ile ilişkilerin bozulması ve bölgedeki istikrarsızlıktan  dolayı, terör olaylarını da ilave edersek turizmde bu sene ciddi krizle yıla  başladık. Bazı tedbirleri aldık ancak yeterli olmadı. Şimdi ne yapıyoruz? Bu iki  mutabakatla birlikte zaten kendiliğinden Rusya tarafı öncelikli olmak üzere bir  rahatlama sağladı ve buradan ülkemize ziyaretçiler gelmeye başladı, daha da  artarak devam edecek. İkincisi de bayram tatilinin 9 güne çıkarılması ve bunu  bizim ramazanın başında ilan etmemiz dolayısıyla iç turizmde düşündüğümüzün çok  üzerinde bir hareketlenme oldu. Allah'a şükür turistlik ülkelerde otellerimizin  doluluk oranları yüzde 90'ların üzerine çıktı. Bu kısa vadeli bir şey ancak bunun  2017'de kalıcı hale gelmesi için şimdiden tedbirlerimizi almaya devam ediyoruz.  2017'ye yönelik tedbirleri de bu sene sonuna kadar tamamlamış olacağız.  Dolayısıyla gerek kruvaziyer turizimde, gerek tatil, kültür, tarih turizminde  2017'de daha güzel bir sene geçireceğimizi söyleyebiliriz. Tarım sektöründen dış  ticarete, dış yatırımlardan ulaşım sektörüne ciddi bir, bu normalleşme süreci  hareketlenmeyi de beraberinde getirdi."
  Başbakan Yıldırım, Türkiye'nin Avrupa Birliğine tam üyelik hedefine  yönelik yeni bir döneme girildiğini de belirterek, "Fasıllar yeniden açılmaya  başlandı, konuları daha doğru bir zeminde konuşma, tartışma fırsatı bulduk." diye  konuştu.
"Dostluk halkasını genişletiyoruz"
 "Türkiye'nin itibarını yükseltmek için çevremizdeki barış çemberini  güçlendiriyor, dostluk halkasını genişletiyoruz" diyen Yıldırım, şöyle devam  etti:
 "Rusya'dan İsrail'e, Mısır'dan Suriye'ye, Irak'tan İran'a, AB  ülkelerinden ABD'ye biz herkesle barışçı, dostane, gerçekçi ilişkilerimizi  geliştirme azmindeyiz, bunu sürdüreceğiz. Özellikle Suriye'deki bu durum  sürdürülebilir değil, Suriye'nin normalleşmesi mümkündür ama bunun için herkesin  gerekli fedakarlığı yapması lazım. Stratejik ortaklar, koalisyon ortakları da  kanayan Suriye yarasını sarmak durumundadır, daha fazla sorumluluk almalıdır. Biz  barış, güvenlik için çözüm kapılarını açmak için gereken gayreti Türkiye olarak  gösteriyoruz."
Başbakan Yıldırım, Kıbrıs'ta kalıcı barışa yönelik görüşmelerin devam  ettiğini hatırlatarak, "Bu konuda Türkiye hep yapıcı oldu bundan sonra da yapıcı  olmaya devam edecek. Burada tek sınırımız var adil, eşit iki taraflı bir devletin  oluşması." dedi.
Barış, güven ve huzuru en büyük müjde olarak nitelendiren Yıldırım,  şunları söyledi:
 "Terörle mücadelede, operasyonlarda şehirlerde tam hakimiyeti  sağladık, kırsalda da terörü temizlemek için güvenlik güçlerimiz yoğun bir  çalışma içerisinde. Lice ve etrafındaki temizlik harekatı bitti. 62 milyon kök  kenevir, 36 ton esrar, çalınmış araçlar, el yapımı patlayıcılar, yani bir  cephanelik gibi bunların hepsi çökertildi, etkisiz hale getirildi. Bütün bu  sürecin başlamasında Sayın Cumhurbaşkanı'mızın gösterdiği dirayet ve liderlik  var. Başından beri ilişkilerimizin normale dönüştürülmesi, dostlukların  artırılması, düşmanlıkların azaltılması konusunda bize gösterdiği rehberlik ve  vizyoner tutumundan dolayı Bakanlar Kurulu olarak kendisine şükranlarımızı  sunuyoruz."
Yatırımcılara karşı kolaylıklar
 Damga vergisinde reform niteliğinde yenilikler yapılacak. Damga, resim, harç vesaire... Bunlarda ciddi reform niteliğinde düzenleme yapıyoruz. Diyelim ki bir tane sözleşme yaptınız, bu sözleşmeden 10 nüsha istiyorlar, her birinden damga vergisi alınıyor. Bunu kaldırıyoruz, bir nüshadan verdi mi bitiyor.

Akıl teri fazla olan işlerle uğraşan yatırımcıların sözleşmelerinde de damga vergisi muafiyeti getiriyoruz. Ülkemizi yatırımcılar için cazibe merkezi haline getirecek adımlar atıyoruz.
BES dahil olanlara damga vergisi muafiyeti geliyor
Yükte hafif pahada ağır işlerle uğraşan kişilerin sözleşmelerine de damga vergisi muafiyeti getiriyoruz.
ÖTV
"Terörle mücadelede şehit olan kardeşlerimizin yakınlarından bir tanesinden araç alacağı zaman ÖTV alınmayacak. Şehitlerimize ve geride bıraktığı yakınlarına ne yapsak borcumuzu ödeyemeyiz. Onlar ölü değil, onlar diridir. Onlar bizim kalbimizdedir."
"Yıllardan beri taşımacılık sektörümüzün beklediği bir tedbir alıyoruz. Taksi, şehir içi toplu taşıma yapan dolmuş, minibüs, belediye ve halk otobüsü, bunlar yenilendiği zaman ÖTV'siz alacaklar. Ayrıca sadece yük taşıma amacıyla kullanılan kamyon ve kamyonetler için de bu geçerli."
Şehit yakınlarına devlette iş imkanı artırılacak
"Şehit yakınlarına devlette iş verme konusu yılda 2 sefer oluyordu, bunu kaldırdık. Allah göstermesin, şehit haberi geldi ve ondan sonra hemen bu haktan yararlanma ve istediği branşına, müktesebatına uygun şekilde, gecikmeden yerine getirilecek."
Bağ-Kur'lulara indirim müjdesi
Primleri zamanında ödeyen Bağ-Kur'lulara 5 puan indirim yapılacak, primlerin zamanında ödenmemesi halinde bu imkanın ortadan kalakacak
Karşılıksız çeklere para cezası
"Karşılıksız çek işlemine para cezası geliyor. Tekrar ederse ve alışkanlık haline gelirse bu sefer hürriyeti kısıtlayıcı ceza da arkasında gelecek. Karekod uygulamasıyla da çekin güvenirliliği daha çek alınmadan öğrenilebilecek."
Yatırım teşvik sistemi yenileniyor
Yatırım teşvik sistemi yenileniyor. Süreli teşvikleri kalıcı hale getiriyoruz.
Sektörel teşviği hayata geçireceğiz.
Proje bazlı destek sistemini de getireceğiz.
Şirket açma kapama
Şirket açma ve kapamayı kolaylaştırıyoruz.
Ürün borsası kurulacak
Ürün borsası kurulacak, aracı tefeci azalacak, hem ürün değer kazanacak. Ürünlerde parasal araç gibi kullanılabilecek,
Kalkınma Bankası güçlenecek
Adı olan kendisi olmayan bir Kalkınma Bankamız var bunu çalışır hale getireceğiz.
Egzim Bank'tan kredi alınmasını kolaşlaştırıyoruz.
Kamuda tasarruf seferberliği