Ses izolasyonu için bir bilim dalı olarak bahsetmek sanırım yanlış olmaz. Ne yazık ki üniversitelerde bu alanda yeteri kadar eğitim verilmemekte, ses yalıtım uygulamaları ve Ses Yalıtım Malzemeleri hakkında verilen bilgiler çok dar kapsamda anlatılmaktadır. Bu konuya ilgi duyan mimarlık ve mühendislik fakülteleri öğrencileri üniversitelerde az sayıda bulunan yüksek lisans programlarından eğitim alarak akustik danışmanlık firmalarında sektöre katkı sağlamaktadır. Bazı alanlarda ise, düsük ses seviyesi, isin en mühim gereklerinden biridir. Radyo yayıncılıgında ve müzik stüdyolarında ses düzeyinin düsük olmasının gerekmesi, bir hastanede hastalara sessiz ve huzurlu bölge olusturmak, okulda dısarıdan gelen gürültüleri kesmek, bina yapım aşamasında halledilmesi gereken sorunlardır.

Yapılarda huzurlu bir yaşam alanı sağlamak amacıyla gürültüyle mücadele etmek gerekir. Sesin bir noktadan başka bir noktaya geçişinin azaltılması gürültü ve titreşim kaynağının izole edilmesidir. Tabi bu sesin geniş bir alanda bir yüzeyden yansıyıp geri gelmesi, yankı, çınlama ve reberverasyon süresi problemleri ses yalıtımı ile karıştırılmaması gerekir. Bu tamamen hacim akustiği konusuna girmekte ve yansıtıcı yüzeylerin çeşitli Ses Yalıtım Malzemeleri (akustik kırıcılar ve ses yutucu malzemeler) ile kaplanması sonucu çözülebilmektedir.  Bu işlemler yapılmadan evvel hangi ses yalıtım malzemelerinin kullanılacağı ve ne yoğunlukta olması gerektiği, hangi sıklıkta ve nereye montajının yapılması gerekliliği gibi çeşitli akustik hesapların, akustik danışmanlar tarafından özel ölçüm teknikleri, cihazlar ve programlar tarafından hesaplanmasıyla bulunur. Gürültüyü yansıtmak yerine, ses dalgaları bu tür malzemeye emilir, bir odadaki sesi iyileştirmek için yankıyı ve yankılanmayı yumuşatır.

Yararlı bir malzeme, ağır akustik perdeler ve battaniyeler için kullanılan kumaşlardır. Ancak en popüler olanı, istenmeyen sesleri saptırmak, söndürmek ve emmek için özel hücre yapısı ve yoğunluğu ile tasarlanmış özel bir malzeme olan akustik köpüktür. Genellikle stüdyolarda, tiyatrolarda ve eğlence merkezlerinde kullanılırlar. Ses Yalıtım Malzemeleri ev, ofis, iş yeri gibi mekânlarda duvar, duvarların arası, tavan, tavan üstünde, alçıpen arkası, ses geçirmesini engelleyen malzemelerdir. Epdm ses bariyeri, bariyerli süngerpan, bondex süngerpan, taş yünü, heraklite ahşap yünü, ses yalıtımı bandı gibi malzemeler doğru seçim ve doğru uygulama yapılır ise sesi büyük oranda kesmektedir. Ses yalıtımı yapılacak yere göre kullanılan malzemeler de değişmektedir. Apartmanda yaşayanların sıklıkla yaşadığı alt komşudan gelen seslerin yalıtılması için ve daha huzurlu bir ev hayatı geçirebilmek için zemine ses yalıtımı uygulanmalıdır. Zeminde kullanılan ısı yalıtımı malzemeleri ise; mantar şiltesi, evapan, akustik karo halı, zemin kauçuk levha, mantarlı kauçuk parke altı mantar şiltesi, kauçuk tabanlı, akustik halı aks titreşim askı takozu gibi zemin ses yalıtım malzemeleridir. Teknik şartnamelere uygun üretimi gerçekleştirilen ses emilim değerlerinin bulunduğu sertifikasyonlara sahip akustik izolasyon malzemeleri hakkında detaylı bilgi edinmek için Turkish Acoustic web sitelerini ziyaret edebilirsiniz.