Yeni ürünün temmuz ayında çıkacağını, bu nedenle fiyatın arttığını anlatan üreticiler, yeni sezona kadar Çin menşeili sarımsakların piyasaya sürüleceğini dile getiriyor. İthal sarımsak fiyatının da döviz kuru nedeniyle artış gösterdiği ifade ediliyor.

Taşköprü sarımsağını toptan satan firmalarda fiyatlar 8-15 lira arasında değişiyor. İstanbul Hali’nde fiyat 12-25 lira bandına çıkıyor. 

‘Karşılaştırılamaz’

Türkiye’nin yıllık sarımsak üretimi en fazla 90 bin ton seviyesine çıkıyor. Bunun ortalama 25 bin tonu Taşköprü’de üretiliyor. Dünya sarımsak üretim ve ihracatında ise Çin liderliği açık ara elinde bulunduruyor. 

Taşköprü Sarımsak Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Eligüzeloğlu, geçen yıllara göre fiyatlarda bir artış yaşandığını ancak İstanbul’daki yüksek fiyatların üretici tarafında açıklamasının olmadığını söyledi. 

Eligüzeloğlu, “Mesela Taşköprü’de her salı ve perşembe sarımsak pazarı kurulur. Şu anda burada sarımsak kilo fiyatı 6-15 lira arasında değişiyor. En güzeli taş çatlasın 17 liraya çıkıyor. Biz 6 liraya satarken, ürünü bu fiyata satıp üstüne geçimimizi sağlamaya çalışırken, şehirlerde bu denli yüksek fiyatlara biz de çok şaşırıyoruz” diye konuştu.

Bir nevi tağşiş!

Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, Taşköprü sarımsağının coğrafi işaretli bir ürün olduğunu ve korunması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Çin’den gelen ürünler yerli sarımsağı tehdit ediyor. Bu ürün üreticinin elindeyken yüksek fiyatlara alıcı bulursa bir kıymeti olur. Aksi halde üretici kazanmadan bu işi yapamaz. Üstelik yine aracılar kazanır. Türkiye’de üretilenin 5-10 katı Taşköprü sarımsağı diye satılıyor. Bu da bir nevi tağşiş yapmaktır” dedi.