Rulman üretimi ihtiyaç duyulan makine elemanı gereksinimlerine göre yapılır. Şekline ve ebatına göre farklı türlere ayrılan rulmanlar minimum sürtünme ile çalışır ve döner hareket yapısına sahiptir. Böylece ilgili makine kayarak değil de yuvarlanarak hareket eder. Daha az enerji kullanımını sağlayan bu parçalar hem dikey hem de yatay olarak çalışabilir. Günümüzde kullanım alanı son derece geniş olan bu parçalar kendi içerisinde iç bilezik, dış bilezik, yuvarlanma elemanları ve kafes gibi kısımlara ayrılır. Bu parçaların her birinin daha dayanıklı hale gelmesi için makine aksamına en uygun rulman türü kullanılmalıdır. Aynı zamanda doğru montaj, uygun stoklama, toz, rutubet gibi durumlar da kullanım süresi üzerinde doğrudan etkilidir. Bunlara dikkat edilerek yapılan rulman üretimi ve kullanımı daha verimli olacaktır. Üretim kısmına baktığımızda ise rulmanlar kendi içerisinde çeşitlere ayrılır. Bunlar arasında döner tabla rulmanları yaygın kullanım alanına sahiptir. Genellikle daha hafif yükler için tercih edilirler. Ayrıca lineer yatak rulmanlar da birçok sektörde sıklıkla kullanılmaktadır.

Rulman Türleri Nelerdir?

Temel olarak bakıldığında rulman üretimi yapılırken yük kapasitesi, kalitesi ve bu gibi özellikler dikkate alınır. Buna göre en sık kullanılan rulmanlar arasında döner tabla rulmanları başlarda gelir. Eksenel radyal rulmanlar olarak da ifade edilen bu parçaların gövde ağırlığı düşüktür. Kendi içerisinde hafif, orta ve ağır yükler için çeşitlere ayrılır. Bilyalı ve silindirik olmak üzere türleri bulunur. Silindirik makaralı döner tabla rulmanları için yapılan üretimler firmadan firmaya farklılık gösterebilir. Tek sıra, iki sıra, üç sıra gibi farklı seçenekleri vardır. Yük ağırlığı arttıkça sıra sayısı da artar.

Lineer yatak rulman türleri de çeşitlere sahiptir. Bu alanda üretim yapan firmalardan biri olan THK lineer rulman firması bünyesinde çapraz masuralı lineer kızaklar, çapraz masuralı lineer tablalar, bilyalı lineer tablalar, masuralı kafesler, masuralı lineer rulmanlar, sürgü ve teleskopik raylar, vidalı miller gibi geniş ürün gamı mevcuttur.

Rulman Üretimi Nasıl Yapılır?

Firmalar tarafından yapılan rulman üretimi türlere göre farklılık gösterir. İmalat sırasında ısıl işleme maruz kalmış ve tornalanmış halkalar genişlik ile fonksiyonel taşlama faaliyetleri kullanılarak rulman elde edilir. Bu aşamaların her birinin eksiksiz olarak tamamlanması gerekir. Rulman üretim aşamaları genellikle tüm türler için benzer şekilde ilerler, ancak dikkat edilmesi gereken detaylar da bulunur. Örneğin, döner tabla rulmanları üretiminde parçanın taşıyabileceği yük seviyesine uygun ebatlar kullanılmalıdır.

Diğer bir konu ise üretim ağının farklı ülkelerden oluşmasının, tedarik sürecinde güvenilir ve hızlı hizmet veren bir distrübütör firma ihtiyacı yaratmasıdır. Distribütör rulman firması arayışında da Akar Rulman’ı tercih edebilirsiniz. Akar Rulman sizlere her zaman ihtiyacınız olan rulmanları uygun sipariş, tedarik ve ödeme koşulları altında sunar. Böylece pek çok firmanın üretim ağına erişim olanağı elde edebilirsiniz.