XRAY CİHAZLARI

X-ray Cihazları; Güvenlik faktörlerinin üst seviyede tutulması gereken, Kamu kuruluşları binaları, Üretim tesisleri, fabrikalar, Havalimanları, fabrikalar, ziynet, değerli eşya, elektronik eşya veya cihaz üretilen kalabalık çalışma ortamı bulunan yerlere yapılan giriş – çıkış yapan ziyaretçi yada çalışan kişilerin güvenliğini en etkili ve basit şekilde sağlamak amacıyla, çanta, bavul, bagaj, koli, kargo paketi, kapalı kutu eşyaları rahat ve en hızlı şekilde kontrol etmek, içerisinde bulunan cisimleri görüntüleme – belirlemek aynı zamanda sakıncalı olarak tespit edilen ürünlerinin giriş – çıkışlarını engellemek amacıyla kullanılan güvenlik tarama cihazlarıdır.

X-ray cihazları 220v elektrik enerjisi ile çalışan, elektrik enerjisini X ışınlarına çevirmeye yarayan jeneratörlere sahip güvenlik cihazlarıdır. X ray cihazları, 220 v elektrik enerjisini X-ray ışınına çeviren jeneratörlerin üretmiş olduğu X ışınını kurşun levha ile kaplı tünellerdeki detektörlerinden yansıması ve ışınların işlenmesi sonucu içerisine konulan bagaj, koli, çanta veya paket tarzı cisimlerin bilgilerini oluşturarak, algoritmik yazılım ünitesine gönderir ve verilerin işlenmesi sonucu geçen nesnelerin içinin hızlı bir şekilde gösterilmesini sağlar.

X-ray cihazları, Tıp alanında kullanılan röntgen cihazlarının kullandığı aynı X ışınını kullanmakta ve aynı mantık doğrultusunda çalışmakta olduğu için, X-ray cihazlarındaki radyasyon küçük radyasyona sahip atomlardır. Bu yüzden sağlık açısından röntgen cihazları kadar zararlıdır. Bu sebeple insan vücudunda ölümcül rahatsızlığı ya da kansere sebep olmaz. Ülkemizdeki X-ray cihazları Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ( TAEK ) tarından denetlenmektedir.

X ray cihazları, kullanıldığı yerlere göre boyut olarak çeşitlendirilmektedir. 5030, 6550, 8065, 10080 ve 100100 gibi modeller bulunmaktadır. Modellerdeki rakam kombinasyonları x ray cihazının tünel giriş boyutunu belirtmektedir. 5030 demek 50 cm x 30 cm olarak düşünülmektedir. Örneğin; 6550 modeli  65 cm x 50 cm boyutlarında tünel giriş mesafesi demektir. Yani 65 cm x 50 cm büyüklüğüne kadar tüm ürünler 6550 x ray cihazı ile kontrol edilerek güvenli geçiş sağlanabilir.

Bazı x-ray modellerinde x-ray kasalarının üzerinde nesne giriş ve çıkış yerlerinde kameralar da bulunabilmektedir. Böylelikle x-ray cihazlarına bagaj tipi nesneleri koyan ve çıkış tarafında nesneleri kimin aldığı kolaylıkla kayıt altına alınabilmektedir. Ürünlerin konulduğu bant üzerindeki kabin içerisinde emniyet fotoselleri bulunmaktadır. Bu fotoseller sayesinde ürün kabine girmeden x-ray ışınları aktif hale gelmez. Aktif olması için fotosellerin mutlaka arasından nesne geçmesi gerekmektedir.

Metal detektörler, kapalı alanlarda, fabrikalar, Havalimanları, depo, üretim alanları, Avm gibi mekan girişlerinde güvenlik tedbirlerinin alınması amacıyla insan yardımıyla kullanılan giriş çıkış yapan kişilerin üst, koli, çanta veya poşet içlerinin el yardımıyla taranmasına kolaylık sağlayan, mekan içerisinde oluşabilecek tehlikeleri önleme amacıyla kullanılan güvenlik cihazlarıdır. Metal dedektör çeşitleri el tipi metal detektör ve kapı tipi metal detektör olmak üzere çeşitlendirilebilmektedir.

 Kapı tipi metal detektörler kapalı mekanlara girişlerin yapıldığı kapılarda güvenlik görevlilerinin kontrolü altında çalışmaktadır. Kapı tipi detektörlerin ayaklarda bulunan soket ve elektronik devrelerin ve işlemcinin bulunduğu kafa tarafında bulunan soketler yerine oturtarak ve pimleri kilitleyerek kurulumu tamamlanır. Kurulum sonrasında istenirse ayaklarda bulunan montaj deliklerinden ürün sabitlenebilir. El tipi metal detektörleri ise kurulum ve kullanımı oldukça basittir. Paket içeriğinden çıkan pille kullanıma hazır hale getirilir. Üzerinde bulunan açma kapama düğmesi ile açıldıktan sonra diğer butonla da titreşimli ya da sesli olarak uyarı ayarları yapılabilmektedir.

Kapalı alanlara girişlerde bulunan kapı tipi metal detektörlerin içeriye giriş yapan kişilerin üzerlerinde bulunan metal veya tehlike oluşturabilecek nesnelerin, detektörler üzerinde bulunan bölgelere göre ve bölgelerdeki radyo frekans tarayıcılarının ayrı ayrı tarama yapması sonucu işletim birimine iletin uyarı vasıtasıyla sesli ve ışıklı olarak ikaz verebilme özelliklerine sahiptirler.

Günümüzde özellikle alışveriş merkezlerinde, avmlerde resmi kurum ve kuruluşlarında ve emniyet şubelerinde sıkça karşılaştığımız el detektörleri plazalar, işletmeleri, askeri alanlar, fabrikalar, belediyeler, hava alanları, siteler, holdingler, oteller, hastaneler ve buna benzer birçok alanda da hizmet verilmesi amacıyla kullanılan kapı tipi metal detektörlerinin özelliklerine göre sesli ya da sessiz, detektör ayaklarına bulunan bölgeleri belirten led ışıklar ile ışıklı olarak ve detektör kafa kısmında bulunan metal yoğunluk bilgilendirme ekranından giriş esnasında verilen uyarının takibi kolaylıkla yapılmaktadır.

El dedektörü kapı tipi metal detektör ve x-ray gibi cihazlarla beraber kullanabilir ve güvenlik konusunda çok daha sağlıklı ve güvenilir sonuçlar alınabilir. El detektörleri tek başına kullanıldığında da uzaktan metal cisim tespiti yapabildiğinden oldukça güvenilirdir.