İstanbul Medipol Üniversitesi İnsan Kaynakları Kulübü öğrencileri tarafından bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen ‘Kariyer Zirvesi 2019’ sona erdi. Uluslararası arenada da faaliyet gösteren, ülkemizin önde gelen girişimci iş insanları ile öğrencileri bir araya getiren zirvede ana gündem maddesi “ Dijitalizm ve Girişimcilik “ oldu. Zirveye üniversite yıllarında turistlere halı satan Oya Zingal’in Mresco Türkiye Group CEO’luğuna uzanan hikayesi damga vurdu.

İstanbul Medipol Üniversitesi bünyesinde İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü liderliğinde her yıl düzenlenen Kariyer Zirvesi’nde renkli görüntüler yaşandı. İş dünyasının uluslararası ölçekte faaliyet gösteren, lider sektörlerin profesyonelleri ile iş hayatına atılmaya hazırlanan öğrencilerin bir araya geldiği zirvede yeni medya, kurumsal hayat, girişimcilik ve insan kaynakları konuları masaya yatırıldı. İki gün süren ve sekiz ana oturumda gerçekleşen zirvede öğrenciler hem keyifli anlar yaşadı, hem de bilgi ve tecrübeye doydu.

Zirvenin açış konuşmasını gerçekleştiren İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi İnsan Kaynakları Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Pelin Vardarlıer, İnsan Kaynakları Kulübünün firmalarla öğrenciler arasında bir köprü vazifesi gördüğünün altını çizdi. Zirvenin dijitalleşme ve girişimcilik hikayeleri konseptiyle gerçekleştirildiğini kaydeden Vardarlıer, öğrencilerin iş hayatına hazırlanırken fark yaratabilmeleri için bu tarz organizasyonların önemli olduğuna değindi.

Bir umut hikayesi

Gökay Kalaycıoğlu’nun sunumuyla gerçekleşen zirvenin ilk gününde, Mresco Türkiye Group Ceo’su Oya Zingal’in yaptığı konuşma zirveye damgasını vurdu. Sunumunu yapmaya, öğrencilik yıllarından anekdotlarla başlayan Zingal, ‘İş Dünyası’nda Satıştan, Ceo’luğa’ giden başarı hikayesini öğrencilerle paylaştı. Öğrencilik yıllarında tam olarak ne istediğini bilememiş ama sonradan yolunu bulmuş bir genç kız olduğunu ifade eden girişimci iş insanı, 14 yaşına kadar doğup büyüdüğü Almanya’da yaşadığını, daha sonra ise Denizli’de öğrenciliğe devam ettiğini belirtti. Aslında Tıp Fakültesi’ne girip, doktor olmak istediğini ifade eden Oya Zingal, üniversite tercihleri ve sınav aşamasında yaşadığı bir yol kazası ile İstanbul Üniversitesi Fen – Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü’nü kazanıp mezun olduğunu anlattı. Biyolojide okumaya başlarken, aslında doktor da olmak istemediğini fark eden ve bu tutkunun çocukluğu itibariyle aile yönlendirmesinden kaynaklandığını anlayan Zingal; “İstanbul’a gelişimle birlikte plaza hayatına, iş dünyasına ve iş insanlarına hayranlığımı keşfettim ve kariyer hikayem de işte tam olarak bu noktada başladı” dedi. Ailesinden habersiz ikinci kez üniversite sınavlarına giren başarılı iş insanı, dilediği bolumu kazansa da otoriter babasının itirazıyla Biyoloji bölümünden mezun olduğunu belirtti. Bu noktada, doğup büyüdüğü topraklardan edindiği Almanca ile turistik bölgelerde ürün satışları yapmaya başlayarak iş dünyasına öğrencilik yıllarında adım attığını belirten Oya Zingal, yaptığın işi sevmiyorsan, kazandırdığını seveceksin düşüncesinden hareketle; “Kazandığım halde giremediğim üniversitenin, okuyamadığım bölümün kaybını buralardan kazandığım deneyimlerle telafi ettim” diye konuştu.

Fikirlerimi sattım

Oya Zingal, turistlere halı satmaktan Mresco Türkiye Group’un CEO’luğuna nasıl yükseldiğini ise şöyle anlattı:

“Bu da tamamen satışçı kimliğimi koruyarak oldu. Ben bir mülakata girdiğim zaman bir sürü aday arasında işverenin neden beni tercih etmesi gerektiği fikrini sattım. Terfi mulakatinda yöneticiye neden beni terfi ettirmesi gerektiği fikrini sattım. Patronlara neden başka ülkelere değil de Türkiye’ye yatırım yapmaları gerektiği fikrini sattım. Neden bir şirketten 5 şirkete çıkmamız gerektiği fikrini sattım. Sonrada o grubun CEO’su olma fikrini sattım. Evet beni başarıya bu taşıdı. Şimdi geri dönecek olursak yanlış heveslere, hayallere geçirilmiş bir çocuk. İstanbul Üniversitesinde biyolojiyi kahrederek bitirmiş bir genç kız. Ama bugün çok uluslu milyonlarca dolar yatırımı olan şirketin Grup CEO’su olarak buradayım. Bunun hepinize umut vermesini istiyorum. Yaptığınız işe tutkuyla sarılarak, hakkını vererek, disiplinli, dürüst ve adil çalıştıktan sonra başaramayacağınız hiçbir şey yok.”

Haber Kaynak : Doğan Can