Bir işyerinde bir kişi bile çalışsa dahi o işçinin sağlığını ve güvenliğini sağlamak işverenlerin en önemli sorumluluğudur. Devlet tarafından da getirilen kanun ile işverenlerin bu sorumluluğu zorunlu hale getirilmiştir. Her firma tehlike oranına göre sınıflandırılmaktadır. Bu sınıflandırma kapsamında işyerleri az tehlikeli, tehlikeli, çok tehlikeli gibi 3 ana maddede incelenmektedir. Çalışan sayısı da bu konuda ele alınan bir diğer husus olmaktadır. OSGB hakkında bir tanım yapılmak gerekirse, işyerlerine işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı temin eden kuruluşlardır. Bu konuda yapılan çalışmalarla birlikte hem işverenlerin hem de işçilerin yüzünü güldürecek gelişmeler yaşanmıştır.

Yeni yasal düzenlemeler ile beraberinde gelen bazı hususlar işverenlere dikkat etmesi için sunulmuştur. OSGB'nin kurulabilmesi için bakanlık tarafından zorunlu tutulan bazı şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Bu şartlardan ilki firma bünyesinde en az bir tane işyeri hekimi olması gerekliliğidir. Aynı zamanda bu firmalar işyeri hekimliği eğitimi de vermek zorundadırlar. Bir diğer husus ise işyeri güvenliği uzmanının bünyesinde bulundurma gerektiğidir. Diğer alan gibi bu alanın da eğitimin verilmesi gerekmektedir. Üçüncü şart ise bu alanlardan bağımsız firmada en az bir tane sağlık personeli bulunması gerekmektedir.

İşyerlerinde İş Güvenliği Uzmanı Bulundurmak Zorunlu Mudur?

İşyerinizin ve çalışanınızın güvenliğini önemsiyor olmanız gerekmekte. Eğer ki önemsemiyorsanız devlet tarafından çok büyük cezalara tabi tutulursunuz. Devlet, işyerinizde güvenlik konusunda attığınız her adımı incelemektedir. Peki nasıl inceliyor? Diye bir soru sorarsanız eğer cevabı OSGB firmalarını araştırdığınız zaman bulacaksınız. OSGB firmaları tarafından görevlendirilen iş güvenliği uzmanı işyerinizin ortamının güvenliğini ve çalışanlarınızın nasıl bir ortam da çalıştıklarını incelemeler. Yapılan incelemeler bakanlığa bildirilir.

Yapılan incelemeler sonrasında tespit edilen sorunlar bir liste halinde işverene iletilir. Daha sonra işverenin bu sorunları gidermesi beklenir bu süre içerisinde uzman yardımı da alınabilir. Eğer ki işveren sorunlara çözüm getirmez ve yapılan uyarıları dikkate almazsa iş güvenliği uzmanı durumu bakanlığa bildirmek zorundadır. Bakanlık bu uyarılara uymayan işyerine yüklü bir miktarda ceza yaptırımı uygulaması mümkündür. Konu kapanmayacak bir sorun haline dönüştüğü zaman ise işyerinin kapatılması söz konusu olabilir.

OSGB Ne Gibi Avantajlar Sağlar?

OSGB aslında işyerlerine ve çalışanlara büyük avantajlar sunabilmek için kurulmuş olan kuruluşlardır. Bu avantajlardan biraz bahsedecek olursak;

1- İşyerleri çatısı altında işyeri güvenliği uzmanı, işyeri hekimi, sağlık personeli çalıştırmak zorunda kalmayacaktır. Bu çalışanların bütün giderleri ve hakları hizmet aldığınız OSGB'nin sorumluluğu altındadır.

2- İş güvenliği ve sağlığı konusunda ayrı bir departman kurmanıza gerek kalmayacak bu iki konu tek elden kontrol edilebilecektir. Bu konuda alınan kararlar da daha kolay alınabilecektir.

OSGB avantajları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz https://www.yontemakademi.com.tr/ sitesinde aradığınız bilgilere ulaşabilirsiniz