Alışveriş bağımlılığı olarak da adlandırılan Onyomani, ciddiye alınması gereken bir psikolojik hastalıktır. Çeşitli nedenlerle ortaya çıkan bu rahatsızlık, kendini bazı semptomlarla gösterir. Özellikle kişinin ruhsal durumu, bu semptomlar arasındaki en önemli faktördür. Alışveriş bağımlılığı dürtüsel ve takıntılı bir davranış türü olup, genelde kontrolsüz bir şekilde para harcama ile gelişir. Kişide üzgün, kızgın veya mutsuz olduğu zamanlarda, çok daha kontrolsüz bir biçimde para harcama isteği gözlemlenebilir.

Yaşadığı olumsuz durumlar üzerine kişiler, alışveriş yaparak kendini çok daha mutlu ve güçlü hissederler. Fakat söz konusu kişilerde uzun vadede utanç, üzüntü ve pişmanlık hisleri tetiklenir. Rahatsızlığın başlangıcı veya anlaşılma süresi 6 ila 12 yıl arasında değişkenlik gösterir. Eğer ihmal edilirse hastalığın boyutu artabilir. Buna bağlı olarak kişide ciddi zararlar ortaya çıkabilir. Bundan dolayı, mutlaka online psikolog ve terapi desteği alınarak, vakit kaybetmeden iyileşme sürecine başlanmalıdır.

Onyomani Belirtileri Nelerdir?

Çeşitli nedenlerle ortaya çıkan Onyomani'nin belirtilerini genel olarak şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kişinin kendisini iyi hissetmediği durumlarda güçlü bir para harcama isteği duyması
  • Yaşam sorunlarını ortadan kaldırmanın çok zor geldiği anlarda para harcamak için güçlü bir istek duymak
  • Alışveriş yaptığında rahatlayarak güçlü hissetmek ve mutlu olmak
  • Harcanan para miktarının son 1-2 yılda çok ciddi şekilde artması
  • Harcamaların kişinin aile veya yakın çevresinde olumsuz durumlara neden olması
  • Planlanandan daha fazla alışveriş yapmak
  • Para harcamaya başladıktan sonra kişinin kendini durdurmakta güçlük yaşaması
  • Aşırı alışveriş yapma durumuna bağlı olarak çevrenizden eleştiriler gelmesi ve yakınlarınızın durumun kontrol dışına çıktığını söylemeleri

Onyomani Nedenleri Nelerdir?

Alışveriş bağımlılığı olarak bilinen Onyomani, çeşitli nedenlerden ötürü ortaya çıkmaktadır. Ruhsal, sosyal ve biyolojik durumlar, bu psikolojik rahatsızlığın başlıca sebeplerindendir. Bu durumlar, alışveriş bağımlılığını tetikleyebilmektedir. Ayrıca psikolojik durumlar genellikle kişinin kendisinde var olan, ancak bilmediği veya fark etmediği bozukluklardan da kaynaklanabilir. Depresyona meyilli olan kişilerde Onyomani'ye daha sık rastlanabilir.

Belirtileri fark eden kişiler, vakit kaybetmeden uzman bir psikologdan destek almalıdır.  Bir an önce uzman bir psikoloğa başvurmak, Onyomani'den kurtulmak adına oldukça önemli bir adım olacaktır. Usetappy.com online terapi hizmeti ile  alışveriş bağımlılığına neden olan problemler ortadan kaldırılabilir.