Mektup, zihnimizdeki düşünceleri başkalarına aktarmak için bir zamanlar yoğun olarak kullandığımız metin olarak tanımlanabiliyor. Zihindeki düşüncelerden kasıt sadece bilgiden oluşmuyor. Duygular da zihindeki düşüncelerin parçalarından birisini oluşturuyor.

İletişimin elektronik ortam üzerinden yapıldığı günümüzde, mektup mazide kalmış bir yazın ürünü gibi görülse de hâlâ kalemi alıp duygularını kâğıda dökenlerin bulunduğu posta işletmelerindeki verilerden anlaşılıyor. Ama kâğıda dökülmese de elektronik postalar üzerinden insanların mektuplaşmaya devam ettikleri biliniyor.

Mektup Çeşitleri Nelerdir?

Tanınmış insanlar dışında özel mektuplar özel kalsa da bazı mektuplar edebi değerleri veya taşıdıkları fikirler sebebiyle mektuplar kamuya mal oluyor. Farklı mektuplardan bahsedilince akla mektupların sınıflandırılması geliyor.

Mektup örnekleri;

  • Özel mektuplar,
  • Edebi mektuplar,
  • Resmi ve iş mektupları,

Açık mektuplar olarak sınıflandırmak mümkün görünüyor.

Tanınmış kişilerin edebi veya tarihi değer taşıyan özel mektupları dışındaki özel mektupların içeriği yazan ve yazılan arasında kalıyor. Ancak diğer mektup çeşitlerini çeşitli yollarla yayınlanarak insanlara faydalı oluyor. Mektubun edebi yönünü ortaya koymayı amaçlayan bir site internet yayın hayatında dikkat çekerek hızla edebiyat meraklılarının ilgi odağı oluyor. Bu site; “www.mektup.gen.tr” adresinde edebiyat düşkünleri ile buluşuyor.

Tarihe Not Düşmek

Mektupların faydalarından birisi de tarihi olayları aydınlatmak olarak karşımıza çıkıyor. Örneğin bahse konu sitede; Anzaklara ilişkin Atatürk’ün oldukça duygusal mesajına bir Anzak annenin cevap mektubu yer alıyor. Bu mektup, Ulu Önder’in iki toplum arasında bir savaşın ardından kurduğu dostluğun bir delilini oluşturuyor.

Mektuba Dair Her Şey

Mektuba dair her şeye yer veren sitede, konu hakkında bilgilendirici makalelere de yer veriliyor. Edebiyatseverler için bir uğrak yeri olması muhtemel site; resmi mektup sınıfında sayılan dilekçeden sevgiliye mektup kadar birçok mektup çeşidinin örneklerini takipçileriyle paylaşıyor.

Edebiyata İlginiz Yoksa da Ziyaret Edin

Aslında sayfa, edebiyat ve düşünce tarihine mal olmuş çok kıymetli mektup örneklerini içerse de yöneticiler bu sitenin içeriğini geçmişte yazılmış mektuplarla sınırlamıyor. Çoğumuzun daha önce karşılaşmadığı ve belki de hayatımızda çok az ihtiyaç duyduğumuz konularda da okuyucularını aydınlatıyor. Bir tavsiye mektubundan dilekçeye kadar etkili iş mektubu örneklerine yer vererek edebi konular dışında da faydalı olmak gibi bir misyonu da üsleniyor.