Günümüzde obezite hastalığına sahip olan insanların sıklıkla tercih ettiği ameliyat türlerinden bir tanesi mide küçültme ameliyatı olarak bilinmektedir. Halk arasında tüp mide ameliyatına mide küçültme ameliyatı adı da verilmektedir. Bu operasyon ile hastaların midesi küçüleceğinden sınırlı sayıda gıda ile beslenmektedirler. Bu operasyon neticesinde kısa vadede fazlaca kilo verilmesi beklenmektedir.

Özetle tüp mide ameliyatı hastanın iştahlarını azaltmakta ve gün içinde alacakları gıda oranını minimum düzeye indirmektedir. Kilo vermeye başlamadan önce metabolik insülin direnci kırılır ve hastaların normal beslenmeleri sağlanır. Bu şekilde kilo artışı hızla başlamış olur.

Tüp Mide Ameliyatı Hani Hastalara Yapılır?

Tüp mide ameliyatı yaptırmak için hastaların birtakım gereklilikleri karşılaması gerekmektedir. Bu yola başvuracak olan hastalar belirli kontrollerden geçtikten sonra operasyona alınmaktadır. Kriterlerin bazılarını sizler için listeledik, çok daha ayrıntılı bilgi almak için doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

  • 18 - 65 yaş arasında olan kişiler,
  • Vücut kitle indeks oranı 40 veya üzerinde olan kişiler,
  • Sahip olduğu fazla kilo nedeniyle şeker hastalığına yakalanmış olan kişilere,
  • Ana amacı estetik kaygı değil, hastalıktan kurtulmak isteyen kişiler.

Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılmaktadır

Tüp mide ameliyatı genel anestezi altında laparoskopik olarak yapılan kapalı bir cerrahi işlemdir. Ameliyat olmaya karar veren hastalarda ameliyat öncesi gerekli tüm tetkikler, tahliller ve kontroller yapılır. Tüm veriler normal olduğunda hasta ameliyathaneye gönderilir.

Hastanın anatomisine göre 1 veya 4-5 kesi yapılarak ameliyat yapılır. Bu laparoskopik kesiler çok küçük olduğu için cilt yüzeyinde herhangi bir estetik problem oluşturmazlar ve iz bırakmazlar.

Mide retraksiyonu sırasında mideyi fazla küçültmemek için mide girişine yemek borusu çapı kadar bir tüp yerleştirilir. Bu tüpün tıbbi adı bir kalibrasyon tüpüdür. Böylece mide yemek borusunun devamına indirgenmiş olur. Bu sayede midenin daralması veya tıkanması gibi olumsuz faktörlerin önüne geçilebilir.

Gerekli önlemler alındıktan sonra mide boyundan kesilir. Operasyon tamamlandığında başlangıç aşamasında mideye yerleştirilmiş olan kalibrasyon tüpü çıkartılmaktadır. Geliştirilen özel teknikler sayesinde mide kesesinde herhangi bir kaçak olup olmadığı test edilir. Eğer kaçak varsa gerekli işlemler sayesinde bu kaçaklar giderilir.

Ameliyat boyunca genel anestezi tekniğiyle uyutulduğu için hastalar hiçbir şekilde ağrı veya sancı hissetmemektedir. Operasyon sonrasında normal hayata uyum sağlamaya çalışan hastalar ciddi derecede ağrı yaşamamaktadır. Yapılan operasyon laparoskopik yani kapalı olarak uygulandığından karın kasları ve diğer bileşenlere zarar verilmemektedir. Operasyon geçirildikten bir gün sonra hastalar midesinde basınç veya gerginlik hissedebilir. Bu çok doğal bir belirti olarak kabul edilmektedir. Hastalar bu süreç içerisinde çeşitli ağrı kesici alabilir. Operasyonun akşamında hastalar ayağa kalkarak yürüyebilmektedir. Mide küçültme ameliyatı ortalama 70 dakika kadar sürmektedir. Operasyon süresince hastalar neredeyse sıfır risk ile tedavi olmaktadır.