AKOM'dan "Son uydu ve Meteorolojik Radar verilerine göre, İstanbul için beklenen sağanak yağışın yarım saat içerisinde başlaması tahmin edilmektedir" açıklaması geldi.

5 İLÇEDE KUVVETLİ ŞEKİLDE ETKİLİ OLACAK
Açıklamada, "Son uydu ve Meteorolojik Radar verilerine göre, İstanbul için beklenen sağanak yağışın yarım saat içerisinde başlaması tahmin edilmektedir. Yağışlar Büyükçekmece, Küçükçekmece, Avcılar, Beylikdüzü ve Silivri'nin batı kesimleri ila Zeytinburnu ilçelerimizde kuvvetli şekilde etkili olacak. İlerleyen saatlerde ise tüm İstanbul genelinde etkili olması bekleniyor. Ekipler gece sabaha karşı kanal temizlik çalışmaları yaptı. Yağmurun başlaması ile birlikte muhtemel riskli bölgelerde itfaiye, AKOM, İSKİ, Atık Müdürlüğü ekipleri kritik noktalarda hazır bekletiliyor" denildi.


Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve AKOM meteoroloji birimlerinin hava tahmin raporlarına göre, İstanbul’da bu sabah saatlerinden akşam saatlerine kadar kısa süreli ve şiddetli yaz yağmuru (15 ila 50 kg/m²) geçişleri bekleniyor.
Meteorolojik ihbar doğrultusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri, iTFAİYE, AKOM, İSKİ, ATIK Müdürlüğü ekipleri kritik noktalarda hazır bekletilecek.
İstanbul'un Basra alçak basınç sisteminin etkisi altında olması ve yukarı seviye hava sıcaklıklarındaki hızlı düşme, kararsızlık yağışları (yaz yağmurları) yaşanmasına neden olacak. Yaz yağmurları genelde kısa zaman diliminde (7-15 dakika) dolu, hortum ve fırtınamsı rüzgârla şiddetli yağışlara neden olacak. Yağışların bölgesel olarak gök gürültülü, şimşek çakması ve yıldırdım düşmesi gibi meteorolojik olayları görüleceği tahmin ediliyor.
Yağışlar ani düştüğünden hızla akışa geçmesi, yollarda göllenmelere, kod seviyesinin altında kalan kesimlerde ise su baskınlarına neden olabilecek.
Ayrıca rüzgârın yağış anında poyraz ve yıldız yönlerinden sert, aralıklarla hamle yaparak fırtınamsı esmesi (saatte 20-55 km hızla) açık deniz seferlerini aksatması, yaşanması muhtemel hortum hadisesi ile çatı ve tabela uçması vb. hadiselere neden olması bekleniyor.

YARIN SABAHA KADAR SÜRECEK
Saat 12.00 itibariyle Marmara Bölgesinde'den başlayarak Marmara Denizi üzerinde fırtına bulutları görüldüğünü anlatan Büyükasapbaşı, bu bulutların önümüzdeki saatlerde sağanak yağışlara neden olacağını söyledi. İl genelini etkileyecek yağışların, bölge bölge görüleceğini belirtti.

RİSKLERİN DEVAM EDECEĞİ YERLER:
Tahminler Dairesi Başkanı Büyükkasapbaşı, etkili yağışın yarından itibaren İstanbul ve Marmara'yı terk edecek olmasına karşın yarın öğleden sonra Marmara'nın doğusunda Sakarya, Kocaeli, Yalova ve Bursa'nın kuzey kesimleri ile Batı Karadeniz'de yağış riskinin süreceğine dikkat çekti.

DOLUYA DİKKAT!
Bu tip yaz mevsimlerinde meydana gelen karakteristik havalarda, dolu yağışının en önemli risklerden biri olduğunun altını çizen Büyükkasapbaşı, ani ve kısa süreli fırtına ve yıldırıma karşı vatandaşların dikkatli olmasını istedi.

AĞAÇ ALTINA GİRME, ÇÖMEL!
Yıldırım ve şimşek sırasında açık alanda bulunan vatandaşların kesinlikle ağaç altına girmemelerini anımsatan Büyükkasapbaşı, "Bu tür durumlarda hedef küçültmek gerekiyor. Çömelmek, yere uzanmak ya da alçak yerlere girmek gerekiyor" dedi.

YAZ HAVASI GELECEK HAFTA
Büyükkasapbaşı'nın yurt geneline ilişkin tahminleri ise şöyle:
"Bugün Ege'nin iç kesimleri Kütahya, Manisa, Balıkesir, İzmir'in kuzey ilçeleri ve Çanakkle; Edirne'nin doğusu ve Tekirdağ'da sağanak ve gök gürültülü, kuvvetli sağanak yağış bekliyoruz.

AKOM'DA GECE YARISI YAĞIŞ TOPLANTISI
Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve AKOM meteoroloji birimlerinin hava tahmin raporlarına göre, İstanbul’u yarın sabah saatlerinde etkisi altına alması beklenen yağış tedbirleri için AKOM’da kriz toplantısı yapıldı.