Milli eğitim Bakanlığı 9 Ağustos sınav giriş yerleri açıklandı mı? Ehliyet sınavı cumartesi saat 11.00'de yapılacak. Ehliyet sınavına giriş için ne gerekiyor? 9 Ağustos ehliyet sınavı ücretleri ne kadar? Ehliyet sınavı kaç saat sürecek? 9 Ağustos motorlu taşıtlar ve sürücü adayları sınavı detayları milliyet.com.tr'de
 
Ehliyet Sınavı 9 Ağustos Cumartesi günü yapılacak. Ehliyet Sınavı Cumartesi sabahı saat 11:00’da başlayacak. 9 Ağustos’ta yapılacak olan sınavın sonuçları 19 Ağustos Salı günü açıklanacak. 
 
 
SINAVA GİRECEKLERİN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER 
 
Saat 11.00’ den sonra hiçbir aday, kesinlikle sınava alınmaz. Kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için adayların en geç saat 10.30’da sınav giriş belgesinde belirtilen salonda hazır bulunmaları gerekmektedir. 
 
Adayların sınava gelirken yanında fotoğraflı ve çift mühürlü sınav giriş belgesi, nüfus cüzdanı (pasaport ve/veya başka sınıf sürücü belgesi), en az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak silgi bulundurmalıdır. Kimlik belgesi yanında olmayan adaylar kesinlikle sınava alınmaz. Ehliyet yazılı sınav süresi 60 dakikadır. 
 
Her sorunun 4 (dört) seçeneği vardır. Bu seçeneklerden sadece bir tanesi doğru cevaptır. Çift işaretlenmiş veya iyi silinmemiş cevaplar optik okuyucular tarafından yanlış cevap olarak değerlendirilecektir. Soru kitapçığına işaretlenen cevaplar, fotoğraflı cevap kâğıdına işaretlenmediği takdirde değerlendirme işlemine alınmayacaktır. Bu nedenle adayların sorulara verdiği cevapları fotoğraflı cevap kağıdına işaretlemeleri gerekmektedir. 
 
Temmuz MTSAS EHLİYET SINAVI SINAV ÜCRETİ-HARCI NE KADAR 
 
9 ağustos ehliyet sınavı harcı, Sürücü adayları, 2014 yılı ve/veya her sınav dönemi için ayrı-ayrı olmak üzere 50 TL sınav ücreti ödemek zorundadır. 
 
9 TEMMUZ MTSAS EHLİYET SINAVI SINAV HARCLARI HANGİ BANKAYA YATIRILIR 
 
Ehliyet sınav ücretini adaylar, T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O, Türkiye Halk Bankası A.Ş. Şubelerinden birine “Kurumsal Tahsilât Programı” aracılığı ile kendi T.C kimlik numarasına göre MTSAS takviminde belirtilen sınav ücreti yatırma süresi içerisinde yatırabilirler.
 

Ehliyet Sınav Soru Ve Cevapları



EHLİYET SINAV SONUÇLARI


EHLİYET HABERLERİ

ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Direksiyon eğitimi sınıvına girecek adaylar, değerlendirme kriterleri arasında ilk kez yer alan ''aracı geri viteste kullanma, araçların arasına park etme'' yeteneklerine göre de değerlendirilecek. Sınav esnasında adaylar iki bölümde belirlenen kriterlere göre değerlendirilecek. Birinci bölümde emniyet kemerini takma, ayna ve koltuk ayarlarını kontrol etme, aracı çalıştırma, emniyetli ve rahat kalkış yapma, hız kurallarına uyma, şerit izleme, direksiyon hakimiyeti, vites değiştirme becerisi, trafik ışık ve işaretlerine dikkat etme gibi konular yer alıyor. Bu bölümü hiç hatasız geçen aday, ikinci bölümedeki kriterlere göre değerlendirilecek. Buradaki kurallara göre ise iki hata yapan sürücü adayı elenecek.



ADAY BAŞVURU İŞLEMLERİ

Dönem kaydı kurum tarafından doğru olarak yapılan adayların MTSAS başvurusu, adayın kayıt yaptırdığı kurs müdürlüğüne banka dekontunu teslim etmesi ve Özel MTSK Modülünde paranın yatırıldığı görülmesinden sonra il/ilçe millî eğitim müdürlüğünün onay vermesi ile gerçekleşecektir. Yabancı uyruklu adaylar, aldıkları geçici TC. kimlik numarası ile MTSK müdürlüklerine başvuracaklardır. Kurumlar bu numara ile Özel MTSK Modülünde açılan ekrandan aday bilgilerini girecektir. Alınan bu numarayla aday bankaya sınav ücretini yatıracak ve dekontunu MTSK müdürlüğüne teslim edecektir.

EHLİYET SINAV SÜRESİNDE DEĞİŞİKLİK!

Ehliyet sınavlarında geçen yıl 120 olan soru sayısı 60'a, 150 dakika olan sınav süresi de 75 dakikaya indirilmişti. Bu yıl 1 Ocak 2014'ten geçerli olmak üzere ehliyet sınavlarının süresi ve soru sayısında değişiklik yapıldı. Buna göre sınavlardaki soru sayısı 60'tan 50'ye indirildi. Buna paralel olarak da 75 dakika olan sınav süresi de 60 dakika olarak yeniden belirlendi. İlk uygulama, 12 Ocak 2014'te yapılacak sınavdan itibaren geçerli olacak.

SINAV TARİHİ                                AÇIKLANMA TARİHİ

12 Ocak 2014 Pazar                             22 Ocak 2014

08 Şubat 2014 Cumartesi                 17 Şubat 2014

08 Mart 2014 Cumartesi                  18 Mart 2014

14 Haziran 2014 Cumartesi             24 Haziran 2014

12 Temmuz 2014 Cumartesi           21 Temmuz 2014

09 Ağustos 2014 Cumartesi           19 Ağustos 2014

06 Eylül 2014 Cumartesi                 16 Eylül 2014

18 Ekim 2014 Cumartesi                   28 Ekim 2014

06 Aralık 2014 Cumartesi                16 Aralık 2014


EHLİYET SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ
 


EHLİYET SINAV BAŞVURU İŞLEMLERİ NASIL YAPILACAK?

MTSAS başvurusu, adayın kayıt yaptırdığı kurs müdürlüğüne banka dekontunu teslim etmesi ve Özel MTSK Modülünde paranın yatırıldığı görülmesinden sonra il/ilçe millî eğitim müdürlüğünün onay vermesi ile gerçekleşecektir.

Yabancı uyruklu adaylar, aldıkları geçici TC. kimlik numarası ile MTSK müdürlüklerine başvuracaklardır. Kurumlar bu numara ile Özel MTSK Modülünde açılan ekrandan aday bilgilerini girecektir. Alınan bu numarayla aday bankaya sınav ücretini yatıracak ve dekontunu MTSK müdürlüğüne teslim edecektir.

YENİ EHLİYET SINAV SÜRESİNDE DEĞİŞİKLİK VAR MI?

Ehliyet sınavlarında geçen yıl 120 olan soru sayısı 60'a, 150 dakika olan sınav süresi de 75 dakikaya indirilmişti. Bu yıl 1 Ocak 2014'ten geçerli olmak üzere ehliyet sınavlarının süresi ve soru sayısında değişiklik yapıldı. Buna göre sınavlardaki soru sayısı 60'tan 50'ye indirildi. Buna paralel olarak da 75 dakika olan sınav süresi de 60 dakika olarak yeniden belirlendi. İlk uygulama, 12 Ocak 2014'te yapılacak sınavdan itibaren geçerli olacak.


Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavları (MTSAS) 81 il merkezinde, başvuru sayısının beklenenden (Sınavda, sınava girecek aday sayısı 500'den fazla olan, en yakın sınav merkezine uzaklığı 100 km den fazla ve aday sayısı 200'den fazla olan) fazla olması durumunda Merkez Sınav Yürütme Komisyonunca uygun görülen ilçe merkezlerinde de yapılacak. Aday, devam ettiği MTSK Müdürlüğü'nün bağlı bulunduğu il sınırları içinde sınava girecek.

2013 yılında yılda 7 kez yapılan motorlu taşıt sürücü adayları sınavı bu yıl 2 arttırılarak 9'a çıkarıldı. Aday, en fazla 4 (dört) yazılı, 4 uygulama sınavına girme hakkına sahip. Teorik derslerin sınavlarında başarılı olup direksiyon eğitimi dersi sınavlarında dört dönem sonunda da başarısız duruma düşenler istemesi h'linde aynı kursta ilan edilen direksiyon eğitimi dersinin ücretini ödemek ve sertifika sınıfında belirtilen sayıda direksiyon eğitimi dersi almak kaydıyla dört dönem daha sınava girebilecek.

Teorik derslerin sınavından 4 dönem sonunda, direksiyon eğitimi dersi sınavında ise ikinci dört dönem sonunda da başarısız duruma düşenler kayıt işlemlerini tamamlamak ve ücretlerini ödemek suretiyle kurslara yeniden kayıt yaptırabilecekler.

Teorik sınavda 2014 yılı ile birlikte bir çok çok önemli değişiklikler yapıldı. Özellikle ehliyet sınav soru sayısında ve sınav süresinde yeni düzenlemeler yapıldı. Bütün sertifikalar için uygulanan ehliyet sınavlarında önceki yıl 60 olan soru sayısı bu yılki 50'ye indirildi. Buna paralel olarak da 75 dakika olan sınav süresi 60 dakikaya indirildi. Yeni uygulamaya göre; daha önce trafikte 32 soru varken, soru sayısı 27'e indirildi. Motor sınavındaki soru sayısı 12'den 10'a ve ilk yardımdaki 15 soru da 13'e düştü.

DİREKSİYON SINAVINI GEÇEMEYENE İLAVE DERS ŞARTI

Teorik ve direksiyon eğitimi dersi sınavlarına herhangi bir nedenle girmeyenlerle teorik sınavda başarısız olanlar yeniden kursa devam etmeksizin ve kurs ücreti ödemeden aralıksız üç dönem daha sınavlara girebiliyor. Ancak bugünden itibaren direksiyon eğitimi dersi sınavında başarısız olan kursiyerler, her sınavdan sonra, kayıtlı oldukları kurstan en az iki saat direksiyon eğitimi dersi almak zorunda kalacaklar. Ve bu sınav hakkı üç kereyle sınırlı olacak. Oysa mevcut uygulamada direksiyon sınavını geçemeyenler, ilave derse gerek kalmaksızın üç dönem sınava girebiliyorlardı.




DERSE GİREMEYENLER...

Teorik ve direksiyon eğitimi dersi sınavlarına herhangi bir nedenle girmeyenlerle teorik sınavda başarısız olanlar yeniden kursa devam etmeksizin ve kurs ücreti ödemeden aralıksız 3 dönem daha sınavlara girebiliyor. Ancak bugünden itibaren direksiyon eğitimi dersi sınavında başarısız olan kursiyerler, her sınavdan sonra, kayıtlı oldukları kurstan en az 2 saat direksiyon eğitimi dersi almak zorunda kalacaklar. Bu sınav hakkı üç kereyle sınırlı olacak. Oysa mevcut uygulamada direksiyon sınavını geçemeyenler, ilave derse gerek kalmaksızın üç dönem sınava girebiliyorlardı. Yönetmelikte en dikkat çeken yenilik ise sürücü kursu çalışanları ile ilgili oldu. Sigortasız çalıştırmanın yaygın olduğu bu sektöre 'yeni kursiyer kaydı' için sigorta prim borcu bulunmama şartı getirildi. Yani, Sosyal Güvenlik Kurumu'na prim borcu bulunan kurslar, borçlarını ödeyene kadar yeni dönem açmalarına izin verilmeyecek. Yönetmeliğin bu hükmü üç ay sonra yürürlüğe girecek."

 

1 OCAKTA STAJYER EHLİYET DÖNEMİ BAŞLIYOR

Ağustos, Eylül, Ekim ve Aralık aylarında yapılacak olan ehliyet sınavından sonra stajyer ehliyet yasası 1 Ocak 2015'te yürürlüğe giriyor. Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde Yeni Avrupa Sürücü kursu sahibi Beste Doğruöz, 2014 yılında Ağustos, Eylül, Ekim ve Aralık aylarında yapılacak olan ehliyet sınavından sonra Türkiye'de stajyer ehliyet yasasının yürürlüğe gireceğini kaydetti.

İLK DEFA SÜRÜCÜ BELGESİ ALANLAR 2 YIL ADAY SÜRÜCÜ OLACAK

Stajyer ehliyetin sürücü adaylarını zorlayacağını dile getiren Doğruöz, "Edindiğimiz bilgilere göre ilk defa sürücü belgesi alanlar ehliyetlerini aldıkları tarihten itibaren 2 yıl süreyle aday sürücü olacak. 1 Ocak 2015 tarihinde uygulamaya başlanması planlanan aday sürücülük uygulamasında, adayların üç kez kırmızı ışık ihlali yapması, alkollü araç kullanılması, hız limitinin üç kez ihlal etmesi durumunda stajyer ehliyeti iptal edilmiş olacak. Ehliyeti iptal edilenler yeniden sürücü kurslarında eğitim alacak ve yapılan sınavları geçmesi gerekecek. Ayrıca bu kişilerin yeniden kurslara başvurabilmeleri için psiko-teknik ve psikiyatri uzmanı raporu almaları zorunlu olacak" dedi.

MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜ KURSUNA KAYIT YAPTIRMA ŞARTLARI

Sürücü belgesi almak isteyen ve gerekli belgeleri tamamlayan adaylar, motorlu taşıtlar sürücü kurs müdürlüklerine kayıt yaptıracaktır. Kayıt şartları aşağıda belirtilmiştir.

a. A1, A2, F ve H sınıfı sürücü kursları için 17 (on yedi) yaşını bitirmiş olmak.
b. B ve G sınıfları için 18 (on sekiz) yaşını bitirmiş olmak.
c. C, D ve E sınıfları için 22 (yirmi iki) yaşını bitirmiş olmak. ( Üniversitelerin sürücü eğitimi veren yüksek okul ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin askerî ihtisas görevleri için subay ve astsubay sınıf okullarında ve uzman Jandarma okullarında açılan sürücü eğitimi kurslarından mezun olanlarda bu şart aranmaz.)
d. A1, A2, B, C, D, E, F, G ve H sınıfı için en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmak.
e. Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen sürücü olur sağlık raporu almış olmak.
f. “Sabıka kaydının olmadığına dair” dilekçeyi kurs müdürlüğüne vermek.
g. Sürücü belgesi süresiz olarak geri alınmamış olmak.
h. Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş 1 (bir) adet vesikalık fotoğrafını MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.
ı. Nüfus cüzdanı fotokopisini MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.

Yabancı uyruklu adaylardan;

a. Pasaportun noter tasdikli Türkçe tercümesi,
b. Öğrenim vizesinin bulunması veya Türkiye’de altı aydan fazla kalacağını gösteren ikametgâh izni veya öğrenim vizesi,
c. Öğrenim belgesinin noter tasdikli Türkçe tercümesi,
d. Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen sürücü olur sağlık raporu’nu kayıt esnasında MTSK Müdürlüğüne teslim etmesi,
e. Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş bir adet vesikalık fotoğrafını MTSK Müdürlüğüne teslim etmesi istenmektedir.

EHLİYET SINAVINDA ÇIKMIŞ SORULAR

2014 Ehliyet sınav tarihleri ile ehliyet almak isteyenler bu sene daha şanslı. Ehliyet sınav tarihleri geçen seneye göre bu sene daha fazla yapılmaktadır. En yakın size ehliyet sınav tarihinede bakabilirsiniz. 2014 Yılı ehliyet sınav tarihleri belli olduktan sonra bu sene ehliyet almak için başvuranlar geçen seneye göre daha şanslı. geçen sene 1 yıl içinde yapılan ehliyet sınav tarihleri ile 2014 ehliyet sınav tarihler sayıları çok farklı.2014 yılı içerisinde toplamda 9 ehliyet sınavı yapılacaktır.

EHLİYET SINAVINDA ÇIKMIŞ SORULAR İÇİN TIKLAYINIZ

DİREKSİYON SINAVINI GEÇEMEYENE İLAVE DERS ŞARTI

Teorik ve direksiyon eğitimi dersi sınavlarına herhangi bir nedenle girmeyenlerle teorik sınavda başarısız olanlar yeniden kursa devam etmeksizin ve kurs ücreti ödemeden aralıksız üç dönem daha sınavlara girebiliyor. Ancak bugünden itibaren direksiyon eğitimi dersi sınavında başarısız olan kursiyerler, her sınavdan sonra, kayıtlı oldukları kurstan en az iki saat direksiyon eğitimi dersi almak zorunda kalacaklar. Ve bu sınav hakkı üç kereyle sınırlı olacak. Oysa mevcut uygulamada direksiyon sınavını geçemeyenler, ilave derse gerek kalmaksızın üç dönem sınava girebiliyorlardı.

ÇALIŞANIN SİGORTASINI YATIRMAYAN, KURSİYER KAYDI YAPAMAYACAK

Yönetmelikte en dikkat çeken yenilik ise sürücü kursu çalışanları ile ilgili oldu. Sigortasız çalıştırmanın yaygın olduğu bu sektöre 'yeni kursiyer kaydı' için sigorta prim borcu bulunmama şartı getirildi. Yani, Sosyal Güvenlik Kurumu'na prim borcu bulunan kurslar, borçlarını ödeyene kadar yeni dönem açmalarına izin verilmeyecek. Yönetmeliğin bu hükmü üç ay sonra yürürlüğe girecek.

Milli Eğitim Bakanlığı, Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği'nde önemli bir değişiklik yaptı. Değişiklikle kurslara kaydolacak kişilerden istenen belgeler arasına parmak izi alındığına dair belge de eklendi. Sürücü Kursları Konfederasyonu Başkanı Dursun Önal, yapılan değişikliklerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yönetmelik değişikliği ile artık emniyetin ehliyetleri pasaport gibi artık eve göndereceğini belirten Önal, “Emniyet artık ehliyeti eve göndereceği için bu parmak izini alamayacak bu nedenle sürücü kursları kaydında bu zorunluluğun olmasını istedi.” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' Resmi Gazete'de yayımlandı. Değişiklik kapsamında kurslara kaydolacak kursiyerlerden istenecek bilgi ve belgeler arasına 'Parmak izi alındığına dair belge' de eklendi. Sürücü Kursları Konfederasyonu Başkanı Dursun Önal, Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) yönetmelik değişikliği ile ilgili açıklamalarda bulundu. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün artık sürücü belgelerini kişilerin adreslerine göndereceğini belirten Önal, “Zaten emniyette ehliyet alınırken parmak izi alınıyordu. Emniyette sertifikayı ehliyete çevirirken parmak içini sağa sola çevirerek her türlü alınıyordu. sağlık bakanlığı da muayene esaslarında da artık parmak izi ve avuç içi okuma getirdi. Özel hastaneye gidiyorsunuz sigortanız var ise parmak izinize bakılıyor avuç içiniz okunuyor öyle kayıt yapılıyor. Emniyet artık ehliyeti eve göndereceği için bu parmak izini alamayacak bu nedenle sürücü kursları kaydında bu zorunluluğun olmasını istedi.” şeklinde konuştu.

Sürücü Kursları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Erzurum Tema Sürücü Kursu Kurucu Müdürü Alparslan Dumlu, direksiyon sınavını geçemeyenlerin, her başarısızlığın ardından kayıtlı oldukları kurstan 2 saat direksiyon eğitimi alacaklarını söyledi.

SÜRÜCÜ KURSLARINA AĞIR YAPTIRIM!

"Çalışanının sigorta primini yatırmayan sürücü kursları, borçlarını kapatana kadar yeni kursiyer kaydı yapamayacak." diyen Dumlu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği'nde değişiklik yaptığını hatırlattı. Dumlu, şöyle konuştu: "Değişikliklere göre, sürücü kursuna kaydolan adaylardan istenecek belgeler arasına 'parmak izi alındı belgesi' de eklendi. Böylece bugünden itibaren kursa kaydolanlar parmak izi belgesini de sunmak zorunda olacaklar.

DERSE GİREMEYENLER...

Teorik ve direksiyon eğitimi dersi sınavlarına herhangi bir nedenle girmeyenlerle teorik sınavda başarısız olanlar yeniden kursa devam etmeksizin ve kurs ücreti ödemeden aralıksız 3 dönem daha sınavlara girebiliyor. Ancak bugünden itibaren direksiyon eğitimi dersi sınavında başarısız olan kursiyerler, her sınavdan sonra, kayıtlı oldukları kurstan en az 2 saat direksiyon eğitimi dersi almak zorunda kalacaklar. Bu sınav hakkı üç kereyle sınırlı olacak. Oysa mevcut uygulamada direksiyon sınavını geçemeyenler, ilave derse gerek kalmaksızın üç dönem sınava girebiliyorlardı. Yönetmelikte en dikkat çeken yenilik ise sürücü kursu çalışanları ile ilgili oldu. Sigortasız çalıştırmanın yaygın olduğu bu sektöre 'yeni kursiyer kaydı' için sigorta prim borcu bulunmama şartı getirildi. Yani, Sosyal Güvenlik Kurumu'na prim borcu bulunan kurslar, borçlarını ödeyene kadar yeni dönem açmalarına izin verilmeyecek. Yönetmeliğin bu hükmü üç ay sonra yürürlüğe girecek."

EHLİYETLERE SON KULLANMA TARİHİ GELİYOR

Tepeköy Sürücu Kursu Müdürü Gül Göllücelioğlu, İçişleri Bakanlığı'nın 'Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin önemli değişiklikler yapacak tasarı üzerindeki çalışmalarının son aşamaya geldiğini belirterek, söz konusu tasarı ile bir ömür boyu tek bir ehliyetle araç kullanma döneminin sona ereceğini söyledi. Düzenleme ile motorlu bisikletler (M), motosiklet (A), Otomobil (B), lastik tekerlekli traktörler (F), iş makinesi türündeki motorlu araçlar (G) için verilen sürücü belgelerinin sadece 10 yıl için geçerli olacağını hatırlatan Göllücelioğlu, "Kamyon ve çekiciler, minibüs ve otobüsler için verilen C ve D sınıf ehliyetler 5 yılda bir yenilenecek. 10 yılı dolduran ve ehliyetinin süresi uzatmak isteyenler, tam teşekküllü bir hastaneden sağlık raporu almak zorunda. Sağlık raporunu alarak sürüş testlerinden başarı ile geçen sürücüler ehliyetinin süresini 10 yıllığına uzatmış olacak. Bakanlık, belgelerin değişimine 2015 yılı başında başlanmasını planlıyor" dedi.

C VE D SINIFI EHLİYETLER 5 YILDA BİR YENİLENECEK

İçişleri Bakanlığı, 'Karayolları Trafik Yönetmeliği' önemli değişiklikler yapacak bir tasarı üzerinde çalışmalarını yürüttüğünü ifade eden Göllücelioğlu, "Çalışmaları son aşamaya gelen yönetmelik tasarısı ile sürücü belgelerin yenilenme süreleri ve şartları belirlendi. Bir ömür boyu tek bir ehliyetle araç kullanma dönemi kapanıyor. Düzenleme ile 18 yaşında ehliyet alıp yıllarca aynı ehliyetle otomobil kullanma dönemi sona erecek. Öngörülen düzenlemeyle motorlu bisikletleri (M), motosiklet (A), otomobil (B), lastik tekerlekli traktörler (F), iş makinesi türündeki motorlu araçlar (G) için verilen sürücü belgeleri sadece 10 yıl için geçerli olacak. Kamyon ve çekiciler, minibüs ve otobüsler için verilen C ve D sınıf ehliyetler ise 5 yılda bir yenilenecek" diye konuştu.

TARİHİ UZATMAK İÇİN TESTE GİRME ŞARTI

Ehliyetin son kullanma tarihinin yazılı olarak belgede yer alacağını da hatırlatan Göllücelioğlu, "Süreyi uzatmak isteyenler, tam teşekküllü bir hastaneden sağlık raporu alacak ve sürüş testlerinden geçirilecek. Sadece testi geçenlerin ehliyeti yenilenecek. Bu şekilde değiştirilen sürücü belgelerinden harç alınmayacak. Geçerlilik süresi dolan sürücü belgesiyle araç kullananların belgesi geri alınacak ve 343 TL idari para cezası uygulanacak." dedi.

EHLİYET ŞEKLİ DEĞİŞECEK, BAKANLIK 3 FARKLI MODEL ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR

Yeni tip sürücü belgelerinin Maliye Bakanlığı ile darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün görüşü alınarak İçişleri Bakanlığı'nca belirleneceğini kaydeden Tepeköy Sürücü Kursu Müdürü Gül Göllücelioğlu; "3 farklı sürücü belgesi prototipi hazırlanarak İçişleri Bakanlığı'na sunuldu. Bakanlar Kurulunda sunumu yapıldıktan sonra ehliyetlerin son haline karar verilecek. Ehliyetlerin şekli ve koşulları değiştirilecek. Sürücü belgesinin tasarımı gerek Karayolu Trafiği Konvansiyonu, gerekse Avrupa Birliği'nin 91/439 ve 2006/126 sayılı direktiflerinde belirtilen içerik, şekil ve güvenlik unsurları göz önünde bulundurularak ISO 18013-1, 2, 3 standartlarına göre hazırlanıyor.Yeni ehliyetler Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı personeli ile Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü personelinin çalışmaları sonucunda tasarlanıyor. Yeni ehliyetlerin ön yüzünde fotoğraf, adı-soyadı, doğum yeri, tarihi, geçerlilik süresi yazılacak. Sol üst köşede TR kısaltması ve sağ üst köşede Türkiye Cumhuriyeti yazılacak ve Türk bayrağı bulunacak. Düzenleme ile ehliyetler yeniden sınıflandırılacak ve otomobil kullananlara 'B' sınıfı ehliyet verilecek. Kamyon sürücülerinin sınıfı C ve CE, otobüs, midibüs, minibüs, römorklu minibüs kullanıcılarının D1, D1E,D ve DE olacak. Traktör sürücülerine F, iş makinesi sürücülerine G, araç sürmeyi öğrenen sürücü adaylarına eğitim ve sınavda kullanmak üzere K sınıfı ehliyet verilecek. Eski tip sürücü belgelerinin değiştirme işlemlerine, İçişleri Bakanlığı'nca belirlenecek tarihten itibaren başlanacak. Bakanlık, belgelerin değişimine 2015 yılı başında başlanmasını planlıyor" açıklamasında bulundu. Yeni sürücü belgelerinin ön yüzünde yer alacak olan bilgileri de veren Göllücelioğlu; "Soyadı, adı, diğer adları, doğum tarihi ve yeri, veriliş tarihi, geçerlilik tarihi, belgeyi veren makamın adı, TC kimlik numarası, belge numarası, belge sahibinin fotoğrafı, belge sahibinin imzası, sürücü belgesi sınıfı bilgileri." Kartın arka yüzünde ise sürücü belgesi sınıfı, sürücü belgesi sınıfına ilişkin veriliş tarihi, sürücü belgesi sınıfına ilişkin geçerlilik tarihi, kodlanmış bir şekilde her bir taşıt kategorisine ilişkin ilave bilgiler veya kısıtlamalar, kan grubu, ticari araç sürücüleri için yonga alanı (çip takılabilecek alan) bilgileri yer alacak" dedi.

Ehliyet sınavında ve sorularında değişiklik

Milli Eğitim Bakanlığı, ehliyet sınavları ile ilgili 2014 yılı kılavuzunu tamamladı. Kılavuzda yapılan yeni düzenleme ile birlikte yılda 7 kez yapılan ehliyet sınavı sayısı 9'a çıkarıldı. 2012 yılında 120'den 60'a düşürülen ehliyet sınavı soru sayıları yeniden düzenlendi. Ehliyet sınavı soru sayısı 60'tan 50'ye düşürülürken, süre de 75 dakikadan 60'a indirildi. Ehliyet sınavında 2013 yılında trafikte 32 soru varken, bu yıl 27'e indirildi. Araç Tekniği dersi (Motor) sınavındaki soru sayısı 12'den 10'a ve ilk yardımdaki 15 soru da 13'e düştü.

Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü ve Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü '2014 yılı Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı Kılavuzu' hazırladı. Sınavuygulamasıyla ilgili işlemler için Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Ölçme Değerlendirme ve Yerleştirme Grup Başkanlığı'na, başvuruyla ilgili işlemler ise bakanlık Bilgiİşlem Grup Başkanlığı'na yapılacak. Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kursu (MTSK) Modülü ile ilgili işlemleriyle Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü Trafik ve Sürücü Eğitimleri Grup Başkanlığı ilgilenecek.

Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavları (MTSAS) 81 il merkezinde, başvuru sayısının beklenenden (Sınavda, sınava girecek aday sayısı 500'den fazla olan, en yakın sınav merkezine uzaklığı 100 km den fazla ve aday sayısı 200'den fazla olan) fazla olması durumunda Merkez Sınav Yürütme Komisyonunca uygun görülen ilçe merkezlerinde de yapılacak. Aday, devam ettiği MTSK Müdürlüğü'nün bağlı bulunduğu il sınırları içinde sınava girecek.

2013 yılında yılda 7 kez yapılan motorlu taşıt sürücü adayları sınavı bu yıl 2 arttırılarak 9'a çıkarıldı. Aday, en fazla 4 (dört) yazılı, 4 (dört) uygulama sınavına girme hakkına sahip. Teorik derslerin sınavlarında başarılı olup direksiyon eğitimi dersi sınavlarında dört dönem sonunda da başarısız duruma düşenler istemesi h'linde aynı kursta ilan edilen direksiyon eğitimi dersinin ücretini ödemek ve sertifika sınıfında belirtilen sayıda direksiyon eğitimi dersi almak kaydıyla dört dönem daha sınava girebilecek. Teorik derslerin sınavından dört dönem sonunda, direksiyon eğitimi dersi sınavında ise ikinci dört dönem sonunda da başarısız duruma düşenler,kayıt işlemlerini tamamlamak ve ücretlerini ödemek suretiyle kurslara yeniden kayıt yaptırabilecek.

Teorik sınavda 2014 yılı ile birlikte birçok çok önemli değişiklikler yapıldı. Özellikle ehliyet sınav soru sayısında ve sınav süresinde yeni düzenlemeler yapıldı. Bütün sertifikalar için uygulanan ehliyet sınavlarında önceki yıl 60 olan soru sayısı bu yılki 50'ye indirildi. Buna paralel olarak da 75 dakika olan sınav süresi 60 dakikaya indirildi. Yeni uygulamaya göre; daha önce trafikte 32 soru varken, soru sayısı 27'e indirildi. Araç Tekniği dersi (Motor) sınavındaki soru sayısı 12'den 10'a ve ilk yardımdaki 15 soru da 13'e düştü.