Makro olarak kısaltılan makro besinler; karbonhidratlar, proteinler ve yağları içerir.

Makroları saymak, belirli bir kilo hedefine yönelik olarak her gün her bir makro besin türünden kaç gram tükettiğinizi hesaplamak demektir. Besin değerleri açısından daha yüksek olan gıdaları tercih etmeniz sizin için daha iyi olacaktır. Ardından, biraz matematik yapmanız gerekecek. Çünkü besin alım oranınız yüzde olarak hesaplanır, ancak beslenme bilgisi gram olarak verilir. Makro alımımı örneklendirerek bu hesaplamayı size aktaracağız. Peki, makro hesabı nasıl yapılır?

1. Öncelikle, her gün kaç kalori yediğinizi (veya yemek istediğinizi) bilmeniz gerekiyor. Günde yaklaşık 2.300 kalori aldığınızı düşünelim.

2. Ardından ideal oranınızı belirleyin. Yaklaşık %50 karbonhidrat, %25 yağ ve %25 protein aldığınızı varsayalım.

3. Ardından toplam günlük kalorinizi, besin gruplarının yüzdeleriyle çarpın. (Örneğin: 2300 x 0,50)

4. Son olarak, kalori miktarlarınızı gram başına kalori sayısına bölün.

Sonuç olarak;

Karbonhidratlar (gram başına 4 kalori): 1150 / 4 = 287,5 gram karbonhidrat.

Protein (gram başına 4 kalori): 575 / 4 = 143,75 gram protein.

Yağ (gram başına 9 kalori): 575 / 9 = 63,8 gram yağ olarak çıkacaktır.

Bu işlemleri kendi beslenme düzeninize, aldığınız kalori miktarı ve makro oranlamanıza göre uyarlayarak siz de makro hesaplamasını yapabilirsiniz. Ayrıca makro hesaplamayı otomatik olarak yapabileceğiniz internet siteleri de bulunuyor. Daha sağlıklı bir sonuç için uzmandan yardım almanız önerilir.

LifeClub ile tanıştınız mı? LifeClub Dünyası'na adım atarak kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Hemen keşfedin!