Cumhurbaşkanı Erdoğan seçimden 36 gün sonra hükümet kurma yetkisini Başbakan Davutoğlu’na vermesiyle süreç başladı. Davutoğlu, ilk tur görüşmelerinde her partiye gideceğini açıkladı. CHP ile yapılan görüşmenin ardından yeni hükümet çalışmaları da resmen başlamış oldu. Hükümet kurma görevini aldıktan sonra Davutoğlu’nun koalisyon görüşmeleri ve uzlaşma için 45 günlük süresi var. Bu süre 23 Ağustos’ta sona eriyor. 23 Ağustos’a kadar Bakanlar Kurulunun kurulamaması halinde Cumhurbaşkanı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanına danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Yenilenme kararı Resmî Gazete’de yayımlanacak ve seçime gidilecek.

Hükümet 23 Ağustos’a kadar kurulamazsa erken seçimn kararı alınacak ve seçim için geçici Bakanlar Kurulu oluşturulacak. Seçim hükümeti olarak da adlandırılan kurulda AKP, CHP, MHP ve HDP birlikte yer alacak.

GÜVENOYU İSTENMEYECEK

Oluşturulan Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyuna başvurulmayacak. Geçici Bakanlar Kuruluna, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları Türkiye Büyük Millet Meclisindeki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasî parti gruplarından, oranlarına göre üye alınacak.

Geçici Bakanlar Kurulu, yenilenme kararının Resmî Gazete’de ilânından itibaren beş gün içinde kurulacak. Geçici Bakanlar Kurulu seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar vazife görecek.

-KOALİSYONDA ANLAŞMA SAĞLANIRSA GÜVENOYU İSTENECEK-

Koalisyon konusunda anlaşma sağlanırsa Bakanlar Kurulunun listesi tam olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulacak. Türkiye Büyük Millet Meclisi tatilde ise toplantıya çağrılacak.

Bakanlar Kurulu’nun programı, kuruluşundan en geç bir hafta içinde Başbakan veya bir bakan tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde okunacak ve güvenoyuna başvurulacak. Güvenoyu için görüşmeler, programın okunmasından iki tam gün geçtikten sonra başlayacak ve görüşmelerin bitiminden bir tam gün geçtikten sonra oylama yapılacak. Güven istemi, ancak üye tamsayısının salt çoğunluğuyla reddedilebilecek.

Başkanlık, ikiyüzyetmişaltı milletvekili güvensizlik oyu kullandığı takdirde, Bakanlar Kuruluna güvensizlik oyu verildiğini, aksi halde Bakanlar Kurulunun güvenoyu aldığını bildirecek.