Kooperatiflerin kurulma amacının temelinde ortak çıkarları korumak vardır. Karşılıklı yardımlaşma ile birlikte ülke içerisinde kalkınma sağlanır. Ekonomik kuruluşlardır. Kooperatifler insanların ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar gösterirler. Sizlere karşılık yardım ve dayanışma kapsamında az maliyetlerle birçok alandan destek olurlar. Aynı zamanda kooperatifler içerisinde kişilerin tek başına yapmasının zor olduğu işlemler birlik ve beraberlik içerisinde gerçekleşir. Toplumun kalkınmasında büyük bir rol oynar.

Tüm bunlar kapsamında da Türkiye üzerinde kooperatifçilik oldukça yaygın kuruluşlardır. Ticaret Bakanlığı da bu alanda sizlere eğitim modeli sunacaktır. 14 Ocak 2022 yılında yayımlanan resmi gazete verilerine göre çalışma konusu, ortak sayısı ve ciro değerleri bakımından uygun kişilere kooperatifçilik eğitimi verilecektir.

Bu eğitime koop.sesob.org.tr üzerinden ön başvurular kapsamından kayıt olabilirsiniz. Şu an hala başvuru süreci içerisinde olan kurum sizlere net bir eğitim ücreti bildirememektedir. Ön başvuru işlemlerinin sonuca varmasıyla birlikte eğitim ücretlerinin duyurusu da web adresi üzerinden gerçekleştirilecektir. Bu nedenle takipte kalmayı unutmayınız.

Eğitim Şartlarına Uygun Olan Kişiler Kimlerdir?

Kooperatifçilik eğitimi almak isteyen kişiler için Ticaret Bakanlığı bu anlamda belli şartlar koymuştur. Eğer belirtilen şartları yerine getiriyorsanız sizlerde kooperatifçilik eğitiminden faydalanabilirsiniz. Bu şartlar kapsamında:

  • Öncelikle esnaf, sanatkarlar, kredi ve kefalet, tarım satış, tarım kredi ve pancar ekicileri kooperatifleri yer almaktadır.
  • Aynı zamanda inşaat ruhsatı alınmış ve ortak sayısı da 50-50’den fazla olan yapı, turizm geliştirme ve gayrimenkul işletme konularında faaliyet gösteren kooperatifler
  • Ortak sayısı 50 veya 50’den fazla olan özellikle de taşıma konularında faaliyet gösteren kooperatifler
  • Faaliyet konusuna bakılmadan 20 milyon Türk Lirası ve üstü net satış hasılatı olan kooperatiflerde
  • Aynı şekilde faaliyet konusu önemsenmeden 1000 ve daha fazla ortağı olan kooperatifler için uygundur.

Bu şartlardan birine uygunsanız eğer ön başvuru içerisinde yer alabilirsiniz.

Uzaktan Eğitim ile Birlikte Kooperatifçilik Eğitimi Süreci

Bildiğiniz üzere dünyanın yeni kara vebası olan Covid-19 sebebiyle birçok değişim söz konusu olmuştur. Özellikle de toplu ortamları kapsayan eğitim alanları nedeniyle kooperatifçilik uzaktan eğitimi sağlanmaktadır. Sizlere bu alanda son derece kapsamlı ve avantajlı bir eğitim verilecektir.

Eğitim süreci içerisinde ilk 30 ders saatiniz temel konular üzerine olacaktır. 10 ders saatinizde destekleyici konular olmak üzere en az 40 toplam ders saati işlemiş olacaksınız. Her ders için ortalama 50 dakika gibi bir süre belirlenmiştir. Eğitiminizi tamamla şartı olarak süre kapsamında 4/5’inin tamamlanması önemlidir. Aksi halde eğitiminiz olumsuz bir şekilde sonuçlanabilir.

Online eğitim kapsamında Türkiye üzerinden de her ilden katılım sağlanabilecektir. Bu eğitim sizler için erişilmez olmayacaktır. Oldukça etkin ve avantajlı modele sahip olan kooperatifçilik eğitimiyle kendinizi daha iyi bir konuma getirebilirsiniz. Alanınızda yer alan birçok temel farkı sizlere en iyi şekilde gösterecek bir eğitim modelidir.