KENTSEL DÖNÜŞÜM ve HARÇ ile VERGİ MUAFİYETLERİ

Kentsel Dönüşüm; toplumu oluşturan bireylere rahat bir yaşama alanı sağlamak ve onlara sağlıklı bir çevre sunmak adına devletin öncülüğünde yapılan faaliyetler bütünü olarak bilinmektedir. Bu dönüşüm, bireylerin sosyal haklarını tamamlayıcı ve sosyal devletin oluşumuna katkı sağlayıcı bir kavram olarak nitelendirilmektedir. Ancak kentsel dönüşümün uygulama alanı, çok geniş bir görünüm ortaya koymaktadır. Özellikle afet riskli alanlar ve yapılar ile yeni yerleşim yeri olarak tanımlanabilecek rezerv yapı alanları, son yıllarda gündem konusu olmuştur. Bunun en önemli nedenlerinden birisi, Türkiye’nin deprem bölgesi içerisinde olmasıdır. Bundan dolayı öncelikle can ve mal güvenliği göz önünde bulundurularak aynı zamanda sağlıklı bir çevrenin garantisi olan kentsel dönüşümü de gerçekleştirmek maksadıyla 16. 05. 2012 tarih ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun hayata geçirilerek kentsel dönüşüm destekleri sağlanmıştır.

Kentsel Dönüşüm Destekleri Nelerdir?

Kentsel dönüşüm destekleri, konut kredi olanakları ile geri ödemesiz kira destekleri olarak sunuluyor. Devlet bankaları ve anlaşmalı özel bankaların sunduğu kentsel dönüşüm konut kredilerinde uygun faiz avantajlarıyla kredi olanağı sağlanıyor. Kendi imkânları ile özel arazisine ev yaptırmak isteyen kişilere aynı zamanda harç muafiyeti ve vergi muafiyeti sağlanıyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE HARÇ ve VERGİ MUAFİYETİ

Kimler Harç ve Vergi Muafiyetten Faydalanabilmektedir?

Kentsel dönüşüm kapsamında yapılan binalardan daire alan ilk maliklerin ödediği tapu harçları muafiyet kapsamındadır, alınmamalıdır. Kentsel Dönüşüm Projesi çerçevesinde belediyeden muafiyet belgelerini temin eden ve buna rağmen harç ve vergilerini ödeyen müteahhitler, inşaat firmaları ve arsalarını müteahhitlere vermiş mülk sahipleri, Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında inşa edilen taşınmazlardan daire sahibi olmasına karşın tapu harcı ödeyenler, Kanun gereği ödemelerinin iadesini alabilmektedirler.

Muafiyet Kapsamında Olan Ödemeler Nelerdir?

Kentsel dönüşümde harç muafiyeti 2019 yılında da devam etmektedir. Kapsama alınan muafiyet dâhilindeki, iade alınabilir ödemeler şu şekilde belirlenmiştir;

-  492 numaralı Harçlar Kanunu’nda belirtildiği şekilde noter harçları muafiyet kapsamındadır.

-  Harçlar Kanunu gereğince Tapu ve Kadastro harçları alınmayacaktır.

-  Belediyelerce alınan tüm harçlar alınmayacaktır.

-  Damga Vergisi Kanunu’na göre damga vergisi muafiyet kapsamındadır.

-  Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu’na göre veraset ve intikal vergisi muafiyet dâhilindedir.

-  Belediyelerce alınan vergilerin tümü alınmayacaktır.

-  İmar Kanunu kapsamında alınan tüm ücretler ile Otopark yönetmeliği kapsamındaki alınan tüm ücretler, kentsel dönüşüm dâhilinde muafiyet kapsamındadır.

Ayrıca gider Vergileri Kanunu gereğince banka ve sigorta muameleleri vergisi de kentsel dönüşüm destekleri dâhilinde muafiyet kapsamındadır, iade alınabilmektedir.

Zamanaşımı Kaç Yıl?

Tüm tüketiciler ve müteahhitlerin bu imkândan faydalanabilmek için satış yapıldığı tarihten itibaren 5 yıl içerisinde bu davayı açmaları gerekiyor.


Avukat Ömer Faruk Özdemir
Kemer Hukuk ve Arabuluculuk Bürosu - Avukat  Ömer Faruk Özdemir

Adres : Mithatpaşa Mahallesi Abdülhamithan Caddesi Yalçın Sokak No.3/B Kat 1/2/3    P.K. 34075 Kemerburgaz / Eyüp / İSTANBUL
Telefon : 0212 360 20 60    
Web : www.kemerhukuk.com