Yeşilin Kızı Anne 1908 yılında yazılmıştır. Romanın yazarı Kanadalı yazar Lucy Maud Montgomery’dir. Yazıldığı yıldan beri de çocuk edebiyatı romanı olarak kabul edilse de her yaştan okuyucu Yeşilin Kızı Anne romanını okumaktadır. 1908 yılından beri 50 milyon adet satıldı ve 20 dile çevrildi.

Lucy Maud Montgomery’nin Hayatı

Yeşilin Kızı Anne romanının yazarı Lucy Maud Montgomery 30 Kasım 1874 yılında Kanada’da doğdu. Maud daha yirmi bir aylıkken annesini tüberkülozdan kaybetti. Babası ise onu kayınpederi ve kayınvalidesinin yanına bıraktı. Böylece Montgomery, Cavendish’e taşındı. Hem annesini hem de babasını kaybeden Maud, derin bir yalnızlığın içerisine düştü. Hayali arkadaşlar edindi.

1890 yılında eğitimini tamamladı. Daha sonra ise babası ile üvey annesinin yanına Prens Albert adasına yerleşti. İlk şiirleri yerel gazetelerde yayınlanmaya başladı. Prince of Wales Üniversitesi’ne girerek öğretmenlik için eğitimini tamamladı. Yeşilin Kızı Anne romanı da yazmaya çok sevdiği Prens Albert adasında karar verdi. Hem burayı çok seviyordu hem de doğal güzelliklerine hayrandı.

İkinci üniversitesini 1896 yılında Yeni İskoçya’daki Dalhousie Üniversitesi’nde edebiyat bölümünü bitirdi. Daha sonra birçok okulda öğretmenlik yaptı. Ama öğretmenlik yapmayı pek sevmiyordu 1897 yılında kısa öyküleri dergilerde yayınlandı. 1908 yılında ise ilk romanı olan Yeşilin Kızı Anne kitabını yayınlandı. Altı kez basıldı ve büyük bir ün kazandı. Altmış sekiz yıllık hayatı boyunca yirmi roman, beş yüz kadar kısa hikaye, bir şiir kitabı ve otobiyografi yazmıştır. Bu romanlar, günümüzde dahi hala okunmaktadır. 24 Nisan 1942’de Toronto’da hayatını kaybetti.

Lucy Maud Montgomery’nin Hakkında Şaşırtıcı Gerçekler

  • Kanada’nın en popüler yazarlarından olsa da yazarın çocukluğu yalnızlık ile geçti. Annesi ve babasını erken yaşta kaybetmişti. Büyükannesi ve büyükbabası oldukça sert insanlardı. Maud’u anlamıyorlardı. İstenmediğini düşünen Maud; kitaplarla, hayali arkadaşları ile oyalanıyordu.
  • Lucy adını hiç sevmiyordu. Lucy ismini büyükannesinden, Maud ismini ise Prenses Alice Maud Mary’den almıştır.
  • Prens Albert adasında yaşarken gördüğü her şeye isimler verirdi.
  • 1901 yılında bir gazetede çalışıyordu. Makalelerin son okumasını yapıp düzenliyordu. Moda ve magazin bölümünde Cynthia mahlasıyla yazılar yazıyordu. Büyükannesi hasta olduğu için, işe başladıktan dokuz ay sonra ayrılarak büyükannesinin yanına Cavendish’e geri döndü.
  • İkinci dereceden kuzeni Edwin Simpson ile nişanlandı. Ama kısa süre sonra onu sevmediğini fark etti. Onunla evlenmek istemiyordu. Çiftçinin oğlu olan Herman Leard’a aşık oldu. Ama Leard’ın da evlenilecek zekaya sahip olmadığını fark etti. Bu yüzden ikisiyle de yoluna devam etmedi.
  • Ailesine göre, kadınlar için yazmak zaman kaybıdır. Bu nedenle de Maud yazma işine gizlice devam etti. Geceleri mum ışığında gizlice yazmaya devam ediyordu.
  • Çiftlik evi aynı zamanda postaneydi. Böylece rahat rahat herkesten habersiz yazılarını yayıncılara yollayabiliyordu. 1902 yılında otuz eseri yayınlanmıştı. Kazancı da bir hayli artmıştı.
  • Bir dergide şöyle bir yazıyla karşılaştı. ‘’Yaşlı bir çift evlat edinmek için yetimhaneye başvurdu. Erkek çocuğu istemişlerdi ama bir kız çocuğu gelmişti evlerine.’’ Bu yazı ile Yeşilin Kızı Anne romanı doğdu. Bazı yayıncılara yolladı ama reddedildi. İki yıl sonra tekrar şansını denediğinde ise bir yayınevi romanı kabul edip yayınladı. Anında çok satanlar listesine giriş yaptı.
  • Presbiteryen yönetici olan Ewan Macdonlad ile evlendi. Evliliğinin bir hata olduğunu düşünüyordu. 1919 yılında kocasına akıl hastası teşhisi kondu. Tanrının onu cehenneme göndereceğini düşünüyor; ağlıyor, ilahiler söylüyordu. Ne yazık ki bu hastalık Ewan’ı hiç bırakmadı.
  • Bazen Anne karakterinden çok sıkılıyordu ve yazmak istemiyordu.
  • Kocasının hastalığı yüzünden, mutlu görünse de depresyondaydı.
  • Yeşilin Kızı Anne romanı; filme, oyuna, müzikale, çizgi filme uyarlandı.

Yeşilin Kızı Anne Romanının Konusu

Erkek çocuk evlat edinmek isteyen iki kardeşin başına beklenmedik bir durum gelir. Onlara gönderilen çocuk, bir kız çocuğudur. Duygusal, samimi, yaramaz bir çocuktur. Ama herkesin hayatını da rengarenk bir oyuna dönüştürür. Anne için hayatı olduğu gibi kabul etmemek gereklidir. Direnmek ve bıkmadan sevmeyi hatırlamak gereklidir. Anne hayal gücü geniş bir kız çocuğudur.

Yeşilin Kızı Anne Romanının Devamı

  • Yeşilin Kızı Anne 2 – Avonlea
  • Yeşilin Kızı Anne 3 - Adanın Kızı
  • Yeşilin Kızı Anne 4 - Rüzgarlı Söğütler
  • Yeşilin Kızı Anne 5 - Hayaller Evi
  • Yeşilin Kızı Anne 6 – Ingleside
  • Yeşilin Kızı Anne 7 - Gökkuşağı Vadisi
  • Yeşilin Kızı Anne 8 - Rilla

Yeşilin Kızı Anne ve diğer tüm kültür grubu alışverişleriniz için Kitap Gönder’i ziyaret etmeyi unutmayın >> https://www.kitapgonder.com/