Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, İstanbul'a kurulacak 3. havalimanına ilişkin, "10 saatlik seyahatlerde Avrupa'ya uçanlar aktarma olarak İstanbul'u kullandığında, evlerine 3 saat erken gitmiş olacak. Avrupa'nın ağırlık merkezi İstanbul olacak" dedi.

Akçakoca Belediyesince bir otelde düzenlenen "Liderlik ve Etkili Yöneticilik" konferansında konuşan Kotil, Türkiye'nin havacılık sektöründe bahtının çok açık olduğunu söyledi.

HAKKARİ HAVAALANIMIZ BİLE RANTABL OLDU

THY'nin uçak sayısını 300'lere ulaştırdığını aktaran Kotil, "İran'dan dolayı Hakkari Havaalanımız bile rantabl oldu. Havaalanlarımızın hepsi kullanılıyor, hepsine de uçuşlarımız mevcut. Cesur bir hava yolu şirketiyiz, yatırım yapmaktan çekinmiyoruz, çok düşük oranlı kredi kullanıyoruz. İç hatlardaki sehayat, adeta halkın yolu oldu, halkımız iç hatlarda uçmaktan çekinmiyor, iç hatlarda seyahat oranımız çok yükseldi. Bu da Türkiye'de orta sınıfın arttığını gösteriyor" ifadesini kullandı.

EVLERİNE 3 SAAT ERKEN GİTMİŞ OLACAKLAR

İstanbul'a kurulacak havalimanının Avrupa uçuşlarına büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Kotil, şöyle konuştu:

"Dünyanın en büyük havaalanı kurulduğunda, 10 saatlik seyahatlerde Avrupa'ya uçanlar aktarma olarak İstanbul'u kullandığında, evlerine 3 saat erken gitmiş olacak. Avrupa'nın ağırlık merkezi İstanbul olacak. Uçuşlar ucuzlayacak, daha ekonomik olacak. İstanbul'a yapılan 3. havaalanı dünya tarihini değiştirecek. 45 Afrika ülkesine, 100'ün üzerinde Avrupa'ya dağıtım noktası koyduk. Minibüsler gibi 'indi bindi' yaptık. Bulunduğumuz noktaya gelmek için çok çalıştık. Çalışmalarımıza hükümetimiz büyük destek verdi. Artık yeni havaalanı ile İstanbul'un merkez olması tamamen taçlandırılacak."

26 OLAN HAVAALANI SAYIMIZ 55'E YÜKSELDİ

Türkiye'nin havacılıktaki başarısının asıl sebebinin hükümetin desteği, şirketin çabası ve müşteri memnuniyeti olduğunu dile getiren Kotil, havacılıkta tarih yazıldığını anlattı.

THY Genel Müdürü Kotil, 2004'te 26 milyon olan iç hat yolcu sayısının bu yıl 131 milyona ulaştığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Türkiye'de 26 olan havaalanı sayımız 55'e yükseldi. Burada hükümetimiz koca bir alkışı hak ediyor. Dünya havacılığının yüzde 2'siyiz. Yüzde 4,5 olursak lider konuma ulaşacağız. Birçok büyük şirket kar elde etmek için pazar paylarını düşürüyor, biz ise büyütüyoruz. Şu anda yurt dışından gelen yolcuların yarısı transit yolcu. Bu sayı her yıl yüzde 33 artıyor. İstanbul'a 3. havaalanı yapıldığında resmen ağırlık merkezi olacağız. Biz Afrikaya'ya günlük 10 bin bilet satıyoruz. 26 adet daha uçak sipariş ettik. Uçmadığımız birkaç ülke kaldı. Onlara da en kısa sürede uçacağız."

Sabiha Gökçen Havalimanı'na 2. pistin yapıldığına işaret eden Temel Kotil, "Pist bittiğinde Atatük Havalimanı'ndan büyük olacak. Hükümet bu noktada ciddi yatırım yapıyor.

İSTANBUL LİDER KONUMA KAVUŞACAK, BU DA DÜNYA TARİHİNİ DEĞİŞTİRMİŞ OLACAK

6 adet pist de yeni havaalanında olacak. İstanbul tamamen lider konumda ve merkez olacak. Bu sayede İstanbul'a her yıl 30 milyon turist gelmiş olacak. İstanbul turizmde de lider konuma kavuşacak. Bu da dünya tarihini değiştirmiş olacak" diye konuştu.