İsrail ordusu 18 bin yedek askeri göreve çağırdı. 11 Filistinli ile 1 İsrail askerinin öldüğü bildirildi.

BM: İsrail sivil ölümleri önlemeye çalışmadığını belirtti.

İsrail ordusunun, Gazze'de Vefa Tıbbi Rehabilitasyon ve Yaşlı Bakım Hastanesinin çevresine topçu ateşiyle saldırdığı bildirildi. AA muhabirine konuşan Hastane Genel Direktörü Nesman el-Aşi, sınırda konuşlanan İsrail topçu birliklerinin, Gazze'nin Eş-Şecaiyye mahallesinde bulunan hastane çevresini hedef aldığını belirtti.

Bombalama sırasında ölen ya da yaralanan olmadığını söyleyen Aşi, binanın büyük zarar gördüğünü, hastaların panik yaşadığını dile getirdi. Aşi, "İsrail ordusu, hastaneyi acilen boşaltma çağrısı yaptı ama biz hastaların bakım ve tedavisine devam etmek için çağrıyı kabul etmiyoruz. Hastalar da hastaneden ayrılmayı reddediyor" dedi.

Binada 30 yaşlı hasta olduğunu söyleyen Aşi, bombardıman nedeniyle hastaların binanın ilk katına nakledildiğini ifade etti.İsrail ordusu, hastaneyi daha önce de hedef almıştı.

Batı Şeria'da 12 Haziran'da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüş, İsrail, bu olayların ardından 7 Temmuz'da "Koruyucu Hat" adı altında Gazze'ye operasyon başlatmıştı.BM'nin girişimiyle bugün taraflar arasında 5 saatlik uygulanan ateşkesin ardından İsrail'in Gazze'ye yönelik operasyonları yeniden başlamıştı.

"TÜNELLER VURULACAK"
İsrail Başbakanlık Sözcüsü Ofir Gendelman, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun, İsrail ordusuna, Gazze'den İsrail'e uzanan tünellerin vurulması amacıyla kara harekatı başlatılması emrini verdiğini açıkladı. Bu arada Gazze'nin kuzeyine yapılan ağır topçu atışı nedeniyle elektriklerin kesildiği kaydedildi.

FİLİSTİNLİ GURUPLAR KARŞILIK VERİYOR
İsrail ordu birliklerinin Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Lahya beldesine girdiği, Filistinli silahlı gruplarla çatışmaların başladığı bildirildi.

HAMAS'TAN AÇIKLAMA
Hamas Sözcüsü Fehmi Berhum: ''Siyonist işgalci, Gazze'ye yönelik kara harekatının bedelini ağır öder. Hamas karşılık vermeye hazırdır.''

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA
Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye kara harekatı başlatmasından kaygı duyulduğunu açıkladı.

ÖLENLERİN SAYISI 240'A YÜKSELDİ
İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 240'a çıktığı, bin 770 kişinin yaralandığı bildirildi. Gazze'deki görevini yürüten eski Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail'in aralıksız devam eden hava saldırılarında can kaybının 240'a yükseldiğini söyledi. el-Kudra, saldırılarda bin 770 kişinin yaralandığını aktardı. Kudra, Gazze'nin doğusundaki Et-Tüffah Mahallesi'ndeki bir eve İsrail tarafından atılan top mermisinin isabet etmesi sonucu aynı aileden 3 kişinin hayatını kaybettiğini, 3 kişinin yaralandığını kaydetti. Batı Şeria'da 12 Haziran'da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü. İsrail, olayların ardından 7 Temmuz'da "Koruyucu Hat" adı altında Gazze'ye operasyon başlatmıştı.

DÜNYA'DAN KATLİAMA İLK TEPKİ
Ban Ki-mun, BM Genel Merkezi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, İsrail'in bir kaç saat önce Gazze'ye kara saldırısı başlattığını belirterek, "Tüm çağrılarıma, bölge ve dünya liderlerinin çabalarına rağmen bölgedeki tehlikeli çatışmalar ve gerginliğin daha da artmasından üzüntü duyuyorum" dedi.

Son 24 saatte, "Gazze sahilinde 4 çocuğun şok edici bir şekilde öldürülmesi" de dahil olmak üzere bir çok sivil can kaybı yaşandığını kaydeden Ban, "İsrail'e sivil can kayıplarını durdurması için çok daha fazlasını yapma çağrısında bulunuyorum. Bu soruna askeri yöntemlerle çözüm bulunamaz" ifadelerini kullandı.

İNGİLTERE
İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, "İsrail'in kendini savunma hakkı vardır ama bunu yaparken orantılı davranmak durumundadır ve sivil ölümleri en aza indirmek için gerekli tüm adımları atmalıdır" dedi. Hammond İsrail'in Gazze'ye karadan saldırı başlatmasının ardından yaptığı açıklamada, şöyle konuştu:

"Hamas'a İsrail'e yönelik füze saldırılarına son vermesi için günlerdir çağrıda bulunuyoruz. İsrail'in kendini savunma hakkı vardır ama bunu yaparken orantılı davranmak durumundadır ve sivil ölümleri en aza indirmek için gerekli tüm adımları atmalıdır."

Dışişleri Bakanı Hammond ayrıca, tüm taraflarda kan dökülmesine son verecek kalıcı bir ateşkesin sağlanmasını ve sorunun müzakere yoluyla çözülmesini görmek istediklerini ifade etti.

FRANSA
İsrail'in Gazze'ye karadan saldırı başlatmasının Fransa'da büyük bir endişeyle karşılandığı bildirildi. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Fransa, İsrail'in Gazze'ye karadan müdahale kararını büyük bir endişeyle karşılıyor" denildi. İsrail'e ölçülü  hareket etme çağrısında bulunulan açıklamada, yeni kayıpların engellenmesi için sivillerin korunmasının esas olduğu kaydedildi.

Açıklamada ayrıca Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'un yarından itibaren bölgeye intikal ederek ateşkesi desteklemek için gerekli çabayı göstereceği belirtildi. Fabius, İsrail'in güvenlik ihtiyaçlarının karşılanması ve Filistinlilere insani yardım konusunda temaslarda bulunacak.