Haber kavramı gıdadan eğitime, sağlıktan magazine, güncelden siyasete kadar geniş bir alanı kapsar. Yelpazesi bu kadar geniş bir alanda önemli olan ise; haberi zamanında ve doğru bir şekilde okuyucuya iletmektir. Yirminci yüzyılın sonlarına doğru ortaya çıkan internet, iletişim aracı olarak tüm dünya üzerinde kullanılmaktadır. Özellikle son yıllarda internet oldukça yaygınlaşmış ve iletişim aracı olarak kullanılarak vazgeçilmez bir araç haline gelmiştir. Yazılı basına göre çok daha az maliyetli olan internet gazeteciliği kitle iletişim aracı olarak en çok kullanılan bir olgudur.

Yapılan araştırmalara göre; internet gazeteciliğinin yaygınlaşması ile beraber günlük çıkan gazetelerin satışlarında hatrı sayılır düşüşler yaşandığı belirtilmiştir. İletişim teknolojilerindeki gelişmeler her geçen gün yeni bir hareket kazanır. Özellikle cep telefonlarında internetin kullanılması ile beraber iletişim aracı olarak internet gazeteciliğini kullanan insan sayısının gün geçtikçe arttığı aşikar. Daha az maliyete sahip olan internet gazeteciliğinde haberin zamanında okuyucuya iletilebilmesi için çok hızlı bir şekilde hazırlık yapılır. İnternet gazeteciliği sayesinde haber hızlı bir biçimde yayına alınıp güncellenebilir, okuyucu istediği zaman istediği habere yeniden dönüş yapabilir hatta isterse saklayabilir. Farklı farklı haberleri farklı farklı haber sitelerinden ulaşabilir, okunan haberleri kendi yorumunu katabilir. Bütün bunların anında yapılabilmesi ise okuyucu tarafından tercih edilen bir durumdur.

Okuyucu özellikle bulunduğu ilin haberlerini tüm haberler arasından aramak yerine ayrı bir platformda görmeyi tercih eder. Buna bağlı olarak internet gazeteciliği yapan medya kuruluşları ise yerel haberlerinde, illere göre düzenlemelerde bulunur. Bu sayede okuyucu istediği sitede yaşadığı ilin haberlerine kolayca ulaşmış olur. Örneğin; Ankara'da yaşayan bir kimse siyaset, sağlık ya da güncel haberlerin yanı sıra Ankara'da yaşanan olaylar hakkında da bilgi sahibi olmak ister. Günlük gazetelerde her ilin bütün haberlerine ulaşmak mümkün olmadığından herhangi bir haber sitesine girmek daha hızlı ve kolay olacaktır. Dolayısıyla internette ankara haber ya da herhangi bir anahtar kelime ile arama yapmak haberlere daha kolay ulaşmaya yardımcı olur.

Elektronik gazeteciliğin geleneksel medya karşısındaki tüm bu üstünlükleri habere nitelik katar ve geleneksel yayıncılığa karşı en büyük avantaj olarak karşımıza çıkar. Günümüzde internet gazeteciliği dünyada olduğu gibi ülkemizde de kısa sürede benimsenmiş ve en önemli bilgi iletişim aracı olarak kullanılmaya devam etmektedir.