Bir kişinin hükümete karşı dava açma nedeni olduğunda idari dava açılır. Normal bir dava açmak için bir alternatiftir. İdari dava açmanın amacı, mahkemenin hükümetin anayasayı, kanunu, hakları ihlal edip etmediğine karar vermesini sağlamaktır. Bazı insanlar, katılmadıkları bir hükümet kararına itiraz etmek istedikleri için idari dava açarlar. Bir devlet kurumu veya kamu kurumu tarafından kendi politikalarına uymayan bir kişi yaralandığında idari işlem yapılır. Örneğin, bir kişinin hakları polis veya başka bir kolluk kuvveti tarafından ihlal edilmişse, şikâyette bulunabilir ve soruşturma talep edebilir. Davaları meşru bulunursa, kurumlarına karşı idari dava açabilir ve onlardan tazminat talep edebilirler. İdari davaların farklı türleri vardır. Bunlar;

  • Tam yargı davası
  • İptal davası

İnsanların en fazla merak ettiği konulardan bir tanesi idari dava nasıl açılır oluyor. Bunun için kişinin dilekçe vermesi gerekir. Dava idare mahkemesinde açılır.

İdari Dava Ne Zaman Açılır?

İdari davalar, bir kişinin ya da kurumun yasaları ihlal ettiğine inandığı durumlarda açılır. Bunun nedeni, idari davaların genellikle kamu kurumlarına açılmasıdır. İdari davalar, bir kişi veya şirket tarafından devlete karşı açılan bir dava türüdür. Bu davalar, anayasal hakların ihlali, usulüne uygun işlem yapılmaması veya sözleşmenin ihlali gibi çeşitli nedenlerle açılabilir. İdari dava nasıl açılır sorusu oldukça fazla soruluyor. Bunun için uygun şekilde dilekçe hazırlanmalıdır. Daha sonra da idare mahkemesinde dava açılır. İdari davanın amacı, anayasal hakları hükümet tarafından ihlal edilen ve normal hukuk davası yoluyla giderilemeyen bir kişiye ya da kuruluşa bir çözüm sağlamaktır.

İdari Davalar İçin Temsil ve Danışmanlık Sağlayan Avukatlar

İdari dava avukatı, hukuk ve idare hukuku mahkemelerinde davaları ele alan bir avukattır. Bir idari dava avukatı genellikle mahkemeler, düzenleyici kurumlar veya eyalet ve yerel hükümet organları gibi devlet kurumlarıyla ilgili davaları ele alır. İdari dava nasıl açılır diyenler bu avukatlardan yardım alabilir. Bir idari dava avukatı aşağıdakileri yapar;

  • Kişilerin ve işletmelerin devlet kurumları, şirketler ve diğer kuruluşlara karşı haklarını savunur. Devlet eylemlerinden zarar gördüklerinde birey veya işletme sahiplerine, çalışanlara ve tüketicilere danışmanlık sağlarlar.
  • Bir kuruma nasıl şikayette bulunulacağı ve davayı kazanmaları halinde kendilerine ne tür bir yardım sağlanabileceği de dahil olmak üzere, idare hukuku davalarının yasal süreci hakkında tavsiyelerde bulunur.
  • Aşırı para cezası gibi devlet kurumları tarafından uygulanabilecek haksız cezalardan veya yaptırımlardan kendini nasıl koruyacağına dair tavsiyelerde bulunur.

İdari Dava Anlaşmazlığı

İdari dava, bir kurum veya devlet kurumu ile bir anlaşmazlığı çözmek için bir kişi veya kuruluş tarafından açılabilecek bir tür yasal işlemdir. Ayrıca, davayı açan kişinin hizmetleri reddedildiğinde, yetersiz hizmet aldığında veya bir hükümet organı tarafından bir şekilde zarar gördüğünde de yaygın olarak kullanılır. İdari dava nasıl açılır sorusu bu noktada ön plana çıkıyor. Kişi bireysel olarak dilekçesini hazırlayarak ya da bir avukat temsil ve danışmanlığı ile idari dava açabilir.

Kaynak: https://www.milhukuk.com/blog-detay/idare-hukuku/idari-dava-nasil-acilir-idare-avukati-ankara