Haziran böceklerinin dişilerinin boyutları 40 mm uzunluğuna kadar ulaşabilmektedir. Antenlerinin ucu küçük aynı zamanda topuzludur. Erkeklerin vücut uzunlukları da 30 mm boyutuna kadar uzayabilir. Haziran böceği erkeklerinin antenleri büyük ve 7 parçalı yelpaze şeklindedir. Haziran böceği vücudunun üzeri çok sık şekilde beyaz pulcuklarla kaplı olup, vücudunun rengi ise kırmızımsı kahverengidir.

Haziran Böceği Zararları

Asmanın köklerine zararlı olan haziran böceği larvaları, en çok kumlu bölgelerde zararlı olmaktadır. Yeni dikilmiş asma çubuklarının alt kısımlarını kemirerek, bitkiye zarar verirler. Bu kemirme sonucunda ise çubuklar tutmaz. Bu sebeple asmalar da kurumalar görülür. En çok zarar ise yeni dikilen asmalarda gözlemlenmektedir. Farklı yıllara göre zarar oranı %80’e kadar çıkabilir.

Haziran Böceği ile Mücadele

Böcek türü yumurtalarını bırakmak için otlu yerleri tercih etmektedir. Bu sebeple bulaşık olarak adlandırılan bölgeler, otlu bırakılmamalıdır. Biyolojik mücadeleyi sağlamak ve dengelemek adına ilkbahar ve yaz aylarında toprak işlenmesi yapılmalıdır. Bu sayede de larvaların toprak yüzeyine çıkarak, kuşlar tarafından yenmesi sağlanmaktadır. Haziran böceği hakkında detaylı bilgi için https://www.hortiturkey.com/zirai-mucadele/haziranbocekleri sayfasını ziyaret edebilirsiniz.