Kış mevsimi yaklaştığında özellikle arkadaş ortamında konuşulan en sık konu kayak merkezleridir. Bu kış ben de mutlaka kayak yapmayı denemek istiyorum diyen bir arkadaşınız her kış döneminde istisnasız vardır.  Bu isteğini yıllarca sadece cümlede bırakan ve sürekli hayallerini erteleyen biri olmaktan çıkmanız gerekir. Eğer böyle bir isteğiniz varsa ve bu isteğinizi gerçekleştirmeyi kafaya koyduysanız hemen işe koyulmanızda fayda var. İyi bir kayak deneyimi için Erciyes kayak merkezi tam olarak beklentilerinizi karşılayacak bir yerdir.

Kayak Eğitimi Nereden Alınır?

Kış tatili yapmaktan niyetiniz günübirlik bir kaçamak ya da uzun soluklu bir kayak tatili olabilir. Genel olarak amatör olanlar ya da hiç denemeyenler kayak yapmaktan çekinirler. Ancak ortada çekinecek hiçbir durum yok. Aktivite Kayseri gibi sitelerden hizmet alarak gideceğiniz kayak tatilinde bu konuda iyi bir eğitim alabilirsiniz. Ancak her şeyden önce Kayseri kayak merkezi pist haritasını okuyabilmeniz gerekir. İlk defa deneyecek olanlar genel olarak acemi pistlerinde öğrenme odaklı hareket edeceklerinden kaybolma gibi bir sorunla karşılaşmazlar.

Ancak hangi liftin nereye gittiği, nerede ne olduğu gibi sorulara cevap bulmanız faydanıza olacaktır. Kayak ya da snowboard ile ilgilenmeyen kişiler pist ve lift kavramlarına uzak olabilirler. Kayak merkezlerinin kurulu olduğu dağ yamaçlarında kayak, snowboard ya da herhangi bir dağ sporunun yapılması için düzenlenen alanlara pist denir. Pistler arasındaki sınırlar bayrak, tabela ya da renkli direklerle belirlenir.

Bu alanlar kar ezme makineleri kullanılarak düzleştirilir ve kaymaya uygun hale getirilir. Ayrıca bu alanlarda düzenli bakımlar yapılarak tehlike arz eden durumlar ortadan kaldırılır. Bazı pistlerde hava şartları uygun olmasa bile suni kar makineleri ile piste kar doldurulduğundan kayak zevkinize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

Kayak Merkezlerinde Pistlerin Sınıflandırılması

Kayak merkezlerinde bulunan pistler, zorluk dereceleri göz önünde bulundurularak sınıflandırılır. Bu sınıflandırma pist haritalarında gösterilir. Yeşil, kırmızı, mavi ve siyah pist alanları bulunur. Yeşil pist alanı en kolay olarak nitelendirilen ilk kez deneyen ya da daha acemi olanlar için uygundur. Ancak bu pist alanı her kayak merkezinde yer almayabilir. Mavi pist alanı çoğunlukla yeşil pistin bulunmadığı kayak merkezlerinde bulunan acemi pistidir. Bu pistin eğimi sınırlıdır bundan dolayı başlangıç seviyesinde olanlar için oldukça uygundur. Kırmızı pist alanı acemiliği aşmış daha orta seviyede olan kayakçılar için hazırlanan bölgedir. Eğimi mavi piste göre biraz daha yüksektir. Siyah pist alanı ise daha ileri seviyede olan kayakçılar için hazırlanmış pistlerdir. Bu pistlerin zorluk dereceleri değişkenlik gösterebilir. Eğim olarak kırmızı pist eğiminde bulunan alanlar çevresinde yer alan uçurum gibi zorlu koşullardan dolayı siyah olarak da sınıflandırılabilir. Özellikle acemi bir kayakçıysanız Aktivite Kayseri sayfasından hizmet alarak Kayseri kayak merkezinin haritası ve sizin için hangi pistlerin uygun olacağını öğrenebilirsiniz.

Kaynak: https://aktivitekayseri.com/