Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK) ağır kış koşulları sebebiyle enerji fiyatlarında yaşanacak olası artışın tüketiciye yansımaması için serbest piyasada elektrik tavan fiyatı belirlendi.

EPDK'dan yapılan açıklamada, Kurulun dün aldığı ve bugün Resmi Gazete'de yayımlanan kararla serbest piyasaya satılan elektrikte tavan fiyatının  megavatsaat başına 500 lira olarak belirlendiği kaydedildi.

Söz konusu kararın, ağır mevsim koşulları ve elektrik enerjisi  arz-talep dengesi gözetilerek alındığına işaret edilen açıklamada, "Kararın  hedefi, fiyatlarda görülmesi muhtemel dalgalanmaların, elektrik tedarikçilerinin  mali sürdürülebilirlikleri ile üreticilerin kaynaklarını doğru yönetebilmeleri  üzerindeki olumsuz etkilerini önlemek ve enerji fiyatlarındaki olası artışın  vatandaşlarımıza yansımasını engellemektir." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, EPDK'nın aldığı kararla hem tüketiciyi, hem tedarikçiyi,  hem de üreticiyi fiyatların öngörülemeyecek şekilde yükselip-alçalmasından  korumayı amaçladığı ve mevsim koşullarının enerji fiyatlarına etkisini azaltmaya  çalıştığı vurgulandı.

Türkiye'deki elektrik piyasasının bileşenleri olan Gün Öncesi  Piyasası’ndaki ve Dengeleme Güç Piyasası’ndaki saatlik fiyatların serbest piyasa  koşulları içinde arz-talep dengesine bağlı olarak oluştuğu hatırlatılan  açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Söz konusu dengenin oluşmasında, enerji satışı ve alışı  gerçekleştiren piyasa katılımcılarının sundukları fiyat teklifleri dikkate  alınmaktadır. Bu bağlamda, piyasadaki saatlik fiyatların rekabetçi koşullarda  gerçekleşmesi öngörülmektedir. Diğer taraftan 6446 sayılı Elektrik Piyasası  Kanunu’nda hedeflendiği şekilde, elektriğin yeterli, kaliteli, sürekli ve düşük  maliyetli şekilde vatandaşlarımızın kullanımına sunulabilmesi ile rekabet  ortamında özel hukuk hükümlerine göre faaliyet gösteren, mali açıdan güçlü,  istikrarlı ve şeffaf bir elektrik enerjisi piyasasının oluşturulması amacına  yönelik olarak piyasadaki oyuncular tarafından sunulan teklifler, alt ve üst  limitler ile sınırlandırılmaktadır. Bu bağlamda, fiyatlarda görülmesi muhtemel  ancak öngörülemeyecek etkisi olabilecek dalgalanmaların, uzun vadede  vatandaşlarımıza yansıyacak enerji fiyatlarını arttırıcı yönde etkilememesi  amacıyla, söz konusu fiyat teklif limitlerinin bu koşullar süresince revize  edilmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır."

EPDK'nın Gün Öncesi Piyasası’ndaki ve Dengeleme Güç Piyasası’ndaki  azami fiyat limiti 6 Ocak - 1 Mart arasındaki dönem için megavatsaat başına 500  lira olarak uygulanacak.