Dünyanın büyük bir bölümünü kaplayan ağaçlara çok şey borçluyuz. Hayatımızın her alanında bizim ihtiyaçlarımızı karşılıyorlar. Ağaçlar bize nefes almamız için gereken oksijeni sağlar. Bu yüzden ağaçların bu dünyadaki varlığı çok önemlidir. Diğer bir yardımları ise, araç ve gereç tasarlarken de ağaçlardan destek alırız.

Dünyada milyonlarca bitki var. Sert ağaç, yumuşak ağaç gibi farklı ağaç türleri vardır. Peki, en sağlam ağaç hangi ağaçtır? Özellikle ahşap veya kontrplak, mobilya imalatında kullanılan farklı ahşap türleri vardır. Mobilya ve kontrplak üretimi için seçilen çeşitler genellikle en güçlüler arasında yer alan ağaç çeşitleridir. Bu sayede üretilen mobilyalar daha dayanıklı ve sağlamdır. Kontrplak fiyatları, daha dayanıklı ağaçlardan az dayanıklı ağaçlardan üretilmişe doğru sıralanmaktadır.

Dünyanın En Güçlü Ağacı Balsa Ağacı

En güçlü ağaç sıralamasında balsa ilk sırada yer alıyor. Balsa, Orta ve Güney Amerika'da yetişen bir bitkidir. Bol yağış alan bölgelerde kolayca yetişir. Ek olarak, Balsa’nın sıcak iklimlerde yetişmesi daha olasıdır. Balsa'ya Latincede Ochroma Lagopus denir. Balsa kelimesi İspanyolca ‘da sal anlamına gelir.

Balsa çok sağlam bir ağaç olmasına rağmen işlenmesi kolay bir ağaçtır. Parlak ve pürüzsüz bir yüzeye sahip olan balsa ağacı, küçük kesicilerle bile kesilebilir. Ortalama 56 yılda büyüyen Balsa, 20 metre uzunluğa ulaşabiliyor. Balsa ahşabı denizcilik, ulaşım ve uzay teknolojisi sektörlerinde sıklıkla kullanılan bir ağaçtır. Yumuşak bir ağaç olarak yapısına rağmen, botanik balsa ağacı sert ağaç olarak sınıflandırılır. Balsa ağacının dünyanın en güçlü ağacı olmasının birçok nedeni vardır. Balsa Ağacı, meşe ve çamdan bile daha dayanıklıdır.

Bir Ağacın Güçlü Olup Olmadığı Neye Göre Söylenir?

Bir bitkinin sağlam olup olmadığını anlamak için bitkileri belli kategorilere ayırmak gerekir. Bu aşamada 3 tip değere bakılır. Kategorilerde en yüksek değere sahip ağaçlar en güçlü olarak sınıflandırılır. Bu kategoriler; Sertlik, esneklik (eğilme mukavemeti) ve sıkıştırmaya karşı direncidir. Bu 3 maddenin en dayanıklıdır balsa ağacıdır. Balsa ağacından sonra bir sıralama yapacak olursak ilk sıraya çam ağacını koyabiliriz. Daha sonra kadın ağacı, Tık ağacı, Meşe ağacı, İroko ağacı, Huş ağacı, Kayın ağacı, Kavak ağacı diye sıralanabilmektedir.

Kontrplak çeşitlerini incelemek için https://babayapi.com/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.