Yakın bir zamanda hiç “emlak ofisi” ziyaret ettiniz mi? Eğer ziyaret etmediyseniz ya gayrimenkulünüz yok ya da kendi gayrimenkulünüzü daha hızlı satacağınıza inanıyorsunuzdur. Burada yaşadığınız güvensizlik emlak acentelerine değil, hiçbir kaydı bulunmayan ve korsan şekilde çalışan kişi/kurumlaradır. 

Araştırmalara göre ilk kez gayrimenkul satın alanların %88’i gayrimenkul ofisi aracılığıyla satın alıyor. Gerçekleşen tercihler, alıcıların piyasaya olan güvenini ortaya koyuyor. Bir tarafta değerinden pahalı satmaya çalışan mülk sahipleri, diğer tarafta ucuza satın almak isteyen alıcılar. Böyle bir durumda satış kapama, doğru müzakere ile gerçekleşir. Peki, bu müzakereyi kim yapacak? Elbette Emlak acenteleri ya da sorumlu emlak danışmanları…

Satıcının masrafı alıcıyı ilgilendiriyor mu?

En kötü müzakere, mülke yapılan masraflarla sonuçlanıyor. Tadilatta en pahalısını tercih eden mülk sahibi varken, pahalı şekilde yapılanı hiç beğenmeyen alıcılar çıkıyor. Müzakere işte tam da burada tıkanıyor. Sonrasında ise mülk sahibi, “artık bu kadar da ödesen sana satmam” diyor! Müzakere deyince, herkes gibi düşünmüşsünüzdür. Nerede bu başarılı müzakere yürütenler? Seçim yapmak çok zorlaştı. Hem yurtiçi hem yurt dışı gayrimenkul, emlak acentesi markaların sayısı öyle arttı ki; hangisini seçmeli bil bakalım…

Sağır değiller, sadece dil bilmiyorlar.

Evet emlakçıya vermiyoruz, hiçbir gerekçesi yok kendimiz satacağız. Evet dil de bilmiyoruz. Bir şekilde anlaşacağız… Birçok kez gelen yabancı alıcılar, kurulamayan iletişim problemleri yüzünden kaçıyor. Dil bilmiyorlar, sağır değiller. Mülk sahibi bağıra bağıra anlatmayı tercih ediyor. Alıcı ise mülkten hızla uzaklaşıyor… Mülk sahibi ise ciddi alıcı değildi diye kendini avutuyor.

Söz uçar, yazılı teklif kalır

Müzakere konusunda yaşanan başarısızlıkların dışında, teklif almakta da ciddi sorunlar yaşanıyor. Mülk sahibi hızlı fikir değiştiriyor, alıcı neyi ne kadara alacağını hiç bilmiyor. Keşke teklif olsa, söz uçar yazılı teklif kalır oysa… Konu bir mülkün satışı olduğunda, yazılı teklifler ve satış sözleşmesi büyük önem taşıyor. Kim hazırlayacak bu sözleşmeyi? Elbette mülk sahibi değil, avukat ya da gayrimenkul acentesi…

375,425,475,500…

Yalnızca 4(dört) haftada 125.000,00 TRY kar elde etmek, ancak piyasayı bilmeyen mülk sahibine nasip olur. Fizbot adında uygulama, 3.parti uygulama izinleri ve API kullanımıyla yayımlanan ilanları izliyor. Birçok mülk, yalnızca dört haftada yüzbinlerce lira değer kazanıyor. Hesaba yansıyan bir şey yok, mülk sahibi değerini bilmiyor. Arayanlara da “teşekkürler, emlakçıya vermiyoruz. Kendimiz satacağız” diyor. Satış süreci hiç bitmiyor. Çünkü satan, sattığının değerini bilmiyor.

Şimdi ziyaret edebilirsiniz. Artık emlak ofisi ne anlama geliyor, ne işe yarıyor biliyorsunuz. Doğru fiyatlama pazarlama fiyatından geçiyor. Müzakere ise satış kapama da olmazsa olmazlar arasında. Ya satamazsanız? Ya alıcı çıkmazsa? Mülkünüzün satışının acil satılık olup olmadığını siz biliyorsunuz. Şimdi ekspertiz ücretsiz. Satış kurgunuz ne olursa olsun, uzman bir gayrimenkul danışmanı ile görüşüp fiyat ekspertizi yaptırmanız faydalı olacaktır. Ucuz ya da pahalı, yoksa değerinde mi? Seçiminize uygun olan tercihi şimdi yapın, bir gayrimenkul danışmanı çağırın.

Değerinde satmak için doğru acenteyi şimdi belirleyebilirsiniz. Eğer bu yazı ilginizi çektiyse, www.kuler.com.tr adresinde daha fazla bilgi bulabilirsiniz. KULER GAYRİMENKUL İNŞ. TUR. LTD. ŞTİ.