Dolar güne yükselişle başladı.
 
Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrasında dün 2,93'lü seviyelere gerileyen dolar Cerablus'a yapılan harekat sonrasında 2,96'nın üzerine çıktı.
 
2,9630'a kadar yükselen dolar şu dakikalarda 2,96'nın üzerinde işlem görüyor.
 
Fed Başkanı Janet Yellen'in cuma günü vereceği mesajlar doların yönünde etkili olacak. 
 
BORSA GÜNE DÜŞÜŞLE BAŞLADI
 
Borsa İstanbul (BİST) 1042 puan düşüşle 76.290 puandan güne başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 1,35 oranında değer kaybetti. 
 
Emtia fiyatlarına baktığımızda; petrol fiyatları ABD'de stokların beklenmedik bir artış göstermesi ve Çin'de talebin düşebileceği endişeleriyle beraber bugün değer kaybetti. Brent ham petrolünün varil fiyatı bu sabah 49.57 dolara gerilerken, ABD türü ham petrolün varil fiyatı 47.64 dolar oldu. 
 
Altın fiyatları yatırımcıların Fed faiz artışı konusunda daha fazla ipucu beklemeye geçmesiyle beraber dar bir bantta hareketini sürdürerek yatay kaldı. Spot altının ons fiyatı yatay bir seyirle 1,337.30 dolardan işlem gördü. 
 
 
Uzmanlar ne diyor?
 
Bir bankacı, "Dün öğleden sonra gelişmekte olan ülke para birimlerinde genel bir sıkıntı başladı. Güney Afrika Maliye Bakanı’nın bir soruşturma için ifadeye çağrılması da bunda bir etken. Buna paralel TL’de de hareket başladı. Ancak akşam Karkamış’ın boşaltılması ile başlayan sabah ise Cerablus’a harekat haberleri ile devam eden jeopolitik risklerdeki artış TL’deki değer kaybını da hızlandırdı. Haber akışına bağlı olarak dolar/TL’de yükseliş 2.9750 ye doğru devam edebilir” dedi.
 
Fed Başkanı Yellen’in Cuma günü Jackson Hole’daki konuşmasında faiz artırımının zamanlamasına ilişkin bir sinyal verip vermeyeceğinin izleneceğini söyleyen aynı bankacı, "Piyasada hem paritedeki sınırlı hareket hem de Suriye’ye yönelik haber akışı izlenecek. Dolar/TL'de 2.9665 ve 2.9790 seviyeleri direnç" diye konuştu.
 
TSK'nın Cerablus operasyonu
 
TSK ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin IŞİD'den temizlenmesi amacıyla askeri harekat başlatıldı. Askeri kaynaklar, şu an itibariyle F-16'ların Cerablus ve Keklice bölgesine hava harekatı düzenlendiğini söyledi.
 
Suriye'de özellikle de Cerablus'taki IŞİD hedeflerinin temizlenmesi amacıyla başlatılan operasyon çerçevesinde tankların hudut emniyeti için yer değiştirdiği ve henüz sınırı geçmediği belirtildi.
 
TSK, dün Suriye'den Gaziantep'in Karkamış ilçesine atılan iki havan mermisine misliyle karşılık vermiş, polis can güvenliği için vatandaşlardan ilçeyi boşaltmalarını istemişti.