Dernek kurmak isteyen bireylerin en çok merak ettiği olan Dernek kurmanın şartları nelerdir? Sorusunun cevabını bu yazımızda net bir şekilde öğrenebileceksiniz. Dernek kurmak, Türkiye’de resmi bir durumdur. Bu sebeple birçok prosedür ve gereklilik şartı taşımaktadır. Dernek kuracak kişilerin bu prosedürleri ve gereklilikleri yerine getirebilecek birey konumda olması gerekmektedir. Maddeler halinde dernek kurmak için gereken şartları ele alacak olursak;

Kişi Sayısı: Derneklerin oluşturulması için belirli bir topluluğun varlığını devlete kanıtlamak zorunlu olmaktadır. Bu sebeple dernek kuruluşu için en az 7 kişi gerekmektedir. Ancak dernek kuracak kişilerin burada dikkat etmesi gereken çok önemli bir detay bulunmaktadır. Bu da dernek açılımı için gereken 7 kişinin de tüzel ve gerçek bireyler olması gerekmektedir.

Bildirim Formu: Dernek kuracak kişilerin, devlete ‘kuruluş bildirim formu’ adı altında bir belge vermesi zorunludur. Derneğin kurulması esnasında görev alacak kişilerin bu belgeyi eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurması zorunlu bir gerekliliktir. Aynı zamanda bu belge içerisinde derneğin amacının net bir şekilde belirlenmesi ve belirtilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda doldurulan bu belgenin il sivil toplum müdürlüğüne verilmesi gerekmektedir.

Dernek Tüzüğü: Dernek tüzüğü hazırlamak, dernek kuruluşunun en temel sorumluluklarından biri olmaktadır. Sebebi hazırlanacak dernek tüzüğünün aynı zamanda o derneğin işleyiş biçimi ve kurallarını ifade etmesidir. Dernek tüzüğünün içerisinde, dernek içerisinde yapılacak tüm çalışmaların ve faaliyetlerin net bir şekilde belirtilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde dernek denetimleri sırasında, devlet derneğin tüzük dışı bir faaliyet gösterdiğine karar verirse para cezasını uygun görmektedir.

Kurucu Üyenin Belirlenmesi: Dernek kurulurken belirlenen tüzel kişilerin arasından bir veya daha fazla kurucu üyenin belirlenmesi gerekmektedir. Belirlenen bu kişilerin yerleşim yeri, kuruluş belgesi, tüzel kişi unvanları vb. resmi belgeleri hazırlayıp sivil toplum il müdürlüklerine sunması gerekmektedir. Aynı zamanda kurucu üyelerin dernek üzerindeki tüm sorumluluğu aldığını unutmaması gerekir. Yaşça 18 altında kalan bireylerin kurucu üye olması kesinlikle kabul edilmemektedir. Aynı zamanda kurucu üyelerden herhangi birisi kazanç amacı hedeflemeyen başka bir derneğin kuruculuğunu üstleniyorsa bu durumda İç İşleri Bakanlığına kendisi ve diğer kurucu üyeler tarafından imzalanıp, onaylanan bir belgenin verilmesi gerekmektedir.

Yabancı Uyruklu Kişiler İçin Dernek Kurmak: Dernek kurmak isteyen birey veya kurucu üyeler arasında yabancı uyruklu birisi varsa, bu durumda yabancı uyruklu kişinin Türkiye’de yerleşme hakkına sahip olması gerekmektedir. Aksi takdirde dernek kurma talebi reddedilecektir.

İkametgah Bildirgesi: Özellikle çeşitli iş yerleri açılırken belirli bir gelir giderin ve vergi ödemelerinin yapılması için resmi adres gerekmektedir. Her ne kadar dernekler kazanç amacı güdülmeden kuruluyor olsa da çeşitli bağışlar ve yardımlar çerçevesinde bir para akışına sahip kurumlar oldukları için resmi adres bulundurmak zorundadırlar. Aynı zamanda Türkiye’de birçok dernek çeşitli bina yapılarının içerisinde bulunmakta. Varsayalım ki kuracağınız dernek belli bir apartmanın bir dairesi, bu durumda apartmandaki tüm yaşayan veya iş yapan bireylerden derneğin kurulması amaçlı izin alınması gerekmektedir. Aksi takdirde resmi adres kabul edilemez ve dernek kuruluşunun izni verilmez.

Defter Tutulması: Dernekler hukuki açıdan herhangi bir izin alınmadıkça kazanç amaçlı bir faaliyet gösteremezler. Bu sebepten dolayı Türkiye Cumhuriyeti, dernekler için çeşitli denetim çalışmaları yürütmektedir. Derneklerin faaliyetlerini devlete net bir şekilde gösterebilmesi ve illegal bir iş yapmadıklarını kanıtlayabilmesi için defter tutma zorunluluğuna tabii tutulmaktadır. Böylece gelir ve gider, üye kayıt, yapılan toplantılar ve amaçları gibi birçok belge denetim esnasında hazır bulundurulmaktadır.

Kaynak: Dernek Nasıl Kurulur