Datalogger seçilmiş olan verileri belirli bir süre boyunca kaydeden cihazlara verilen isimdir. Bu cihazlar nem, basınç, su seviyesi, rüzgarın yönü ve güneşlenme değerleri gibi birçok çevresel koşulu kayıt alabilen cihazlardır. Dataloggerlar, elektrik bulunmayan yerlerde kendileri bataryalarla çalışabilirler. Bir ya da birden fazla sensor girişi için uygun olan bu cihazlar önceden belirlenen aralıklarla birçok farklı alanda veri kayıt etme özelliklerine sahiptir.

Son yılların en işlevsel cihazları arasında yer alan bu cihazların taşınabilir nitelikte olanları daha fazla tercih ediliyor. Birçok farklı değerin ölçümünü yapabile cihazların kullanım alanları da son derece geniştir. Ölçüm süreleri de kişilerin gereksinimlerine göre ayarlanabilmektedir.

Datalogger Ne İşe Yarar?

Datalogger cihazlar farklı durumları kayıt altına almaya yarayan cihazlardır. Veri analizlerinde uzun süre aralıklarında istenilen seviyede ve kalitede kayıt yapabilme imkanı sunar. Kullanım alanları son derece geniş olan Dataloggerlar şu alanlarda sıklıkla tercih edilirler:

  • Eczane dolaplarında,
  • Ecza depolarında
  • Organ nakli araçlarında
  • Kan merkezlerinde
  • Pompa istasyonlarında
  • Soğuk zincir uygulamalarında

Oldukça fazla tercih edilen cihazlardır. Hassas veri ölçüm sınırları bulunan hemen her yerde rahatlıkla kullanılabilen cihazlardır. Datalogger cihazlar bir anahtar yardımı ile başlatılır ve veri alınacak olan ortama yerleştirilir. İşlem sona erdiğinde ise cihaz ara kablo ile bilgisayara bağlanarak verilerin bilgisayara aktarılması sağlanır. İnsan müdahalesi olmayan yerlerde çok daha sorunsuz olarak kayıt işlemlerini gerçekleştirmektedir. Modelleri ise farklılık gösterir ve her modelin kendine göre çeşitli avantajları vardır.

Datalogger Özellikleri Nelerdir?

Datalogger cihazları verileri çok kısa sürede kaydedebilecekleri gibi bir günden daha uzun sürelerde de kayıt işlemi gerçekleştirebilirler. Bunların yanında sistemlerin performansı ve güvenliği de bu kayıt sistemi ile daha yüksek standartlarda belirlenebilir. Cihazlar kayıt altına aldıkları verileri açık kaynaklı platformlar aracılığı ile farklı haberleşme alanlarına ve kullanıcı bilgisine kolaylıkla aktarılabilir.

Bataryalı ve harici kaynaklı olarak çalışabilen bu cihazlar birçok farklı duruma göre sertifikalı bir şekilde tasarlanırlar. Kullanıcı gereksinimlerine göre boyut, ağırlık, montaj seçenekleri, örnekleri ölçüm hızı gibi konularda çeşitli avantajları ve özellikleri bulunur.